Terhi Säynäjärven Esalainen: Miksi lapsia ei synny, vaikka he toisivat toivon mukanaan? Lapset ovat ihaninta elämässä – tiukkoinakin hetkinä

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Syntyvyys, lapsikato, vanheneva väestö. Tämä aihe tulee nykyisin esiin melkein joka tilaisuudessa: viimeksi kuuntelin saarnaa Elinkeinoelämän foorumissa reilu viikko sitten. Tällä viikolla taas tuli uutta, ikävää tilastofaktaa: Pohjoismaiden ministerineuvosto julkaisi vertailuraportin, jossa Suomi erottuu karulla tavalla. Täällä on Pohjoismaiden alhaisin syntyvyys, vanhenevin väestö ja paljon kuntia, joissa tulotaso laskee.

Raporttia lukiessa tulevaisuus alkaa näyttää loputtomalta leikkausten, säästöjen ja velanotolta kierteeltä. Ennen kaikkea näkymästä puuttuu toivo eli lapset.

Ilmastonmuutoksesta huolestunut voi olla eri mieltä, mutta minulle lapset tarkoittavat myönteistä tulevaisuutta ja paljon hyvää. Pitäisi kirjoittaa monta esalaista, jotta voisin listata kaiken sen rakkauden, hauskuuden, elämänmenon ja opin, jota vanhemmuus on minulle tuonut. Viiden lapsen äitinä tunnen itseni suorastaan rikkaaksi, enkä nyt puhu palkasta tai lapsilisästä, jota on leikattu useaan kertaan.

Vuosiin on tietysti mahtunut tiukkoja paikkoja ja yllättäviä käänteitä, kuten elämään aina. On myös pitänyt priorisoida menoja, aika usein on pitänyt jättää matkat ja kaikki ei-välttämättömät ostokset väliin. Ei ole ollut kovasti aikaa lukea romaaneja tai viettää ruutuaikaa. Mutta en koe jääneeni mistään paitsi, päinvastoin. Itse asiassa tunnen kiitollisuutta. Nyt, kun nuorimmainen on jo yläasteella, ja suurin osa katraasta maailmalla, tuntuu välillä suorastaan haikealta. Koti ei ole niin täynnä elämää kuin joskus aiemmin. Paitsi aina välillä, kun jälkikasvu puolisoineen saapuu paikalle: vaikka tuolit eivät tahtoisi riittää, tunnelma on ihana.

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Miksi lapsia ei sitten synny kuten ennen?

Syitä on varmasti useita. En usko, että kyse on pelkästään lapsiperheiden tuista tai vanhempainvapaiden kestosta. Toisaalta, kun uutiset esimerkiksi lapsilisien leikkauksista yhdistyvät isoihin otsikoihin eläkemenoista, taantumasta ja kilpailukyvyn laskusta, voi monia alkaa huolettaa. On luonnollista, että ennen lapsipäätöstä yrittää varmistaa edes jonkin elementin elämässä, oli se sitten vakituinen työ tai asunto, josta ei tarvitsisi heti lähteä.

Työ vie monen nuoren aikuisen tai pariskunnan uudelle paikkakunnalle. Perhe ja ystävät voivat jäädä monien satojen kilometrien päähän. Ei ole luontevaa turvaverkkoa, ei isovanhempia, jotka tukisivat ja iloitsisivat lapsenlapsista. Yksi lastentekoa jarruttava asia lisää.

Jos työ vie nuoren pääkaupunkiseudulle, haasteet ovat euroissa mitaten jo toista luokkaa kuin muualla Suomessa. Pelkästään asuminen vie niin paljon rahaa, että elämä voi alkaa tuntua enemmän selviytymistaistelulta kuin perheenperustamisvaiheelta. Ennen kuin perusasiat ovat kunnossa, onkin ikää kertynyt niin, että lapsia ei ehdi syntyä kuin yksi tai kaksi – tai ei ollenkaan. Tahaton lapsettomuus lisääntyy, kun ikää kertyy.

Mikä lääkkeeksi? Ehkä pitäisi hyväksyä se, että nuoret muuttavat työmarkkinoiden perässä suuriin kaupunkeihin. Politiikalla voi tukea tätä muutosta vaikuttamalla esimerkiksi asuntomarkkinoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.