Lukijalta: Päijät-Hämeen tykyttävä terveyspommi

Mika Yli-Kaakinen

Päijät-Hämeen piti olla edelläkävijä suomalaisessa terveydenhuollossa uuden terveysyhtymän perustamisen jälkeen, ja nyt jo pari vuotta perustamisen jälkeen ollaan laittamassa lihoiksi ennätyssuuri kakku.

Phhykynhän piti olla silloisten jorinoiden mukaan pilotti suomalaisessa terveydenhuollossa ja sen piti taata perus- ja erikoissairaanhoidon saumaton integraatio.

Sitä vartenhan mulkattiin kovalla rahalla potilastietojärjestelmätkin uusiksi. Otettiin kallis ja täysin keskeneräinen järjestelmä käyttöön ja loppu on historiaa.

Eräs kärköläläinen kuntapäättäjä voisi kertoa siitä lisää.

Kokoomuksen ja Terveystalojen napanuora tulisi jotenkin saada katkaistua.

En menisi muutenkaan paukuttamaan henkseleitä niiden yksityisen puolen digitaalisten palvelujen suhteen. Ne ovat monelle käytännössä mahdottomia käyttää.

Phhykyn todellinen tarkoitushan oli saada lahtelaisten vuosikymmenet kestänyt terveysmenojen alibudjetointi ja sitä kautta huono terveydenhuolto niille kuuluille leveille harteille, eli käytännössä naapurikuntien maksettavaksi.

Phhykyn alkutaival on ollut varsin rupinen. Siihen liittyneistä kunnista on järjestelmällisesti ajettu lähipalveluita alas, ensin vuodeosastoja, sittemmin vastaanottopalveluita. Kun uusin neronleimaus eli perusterveydenhuollon ulkoistus toteutuu, niin valot voidaan sammuttaa peräkylien terveysasemilta kokonaan. Nämä kaikkihan on tehty ns. yhteisen hyvän nimissä.

Nyt Phhykyn toimitusjohtaja Marina Erhola kovasti puolustelee, että yhtymässähän on jo ennestään ulkoistettu puolet perusterveydenhuollosta. Kyllä vain, mutta se on tehty Lahdessa, jossa kokoomuslaiset päättäjät ovat ideologisista syistä ajaneet kaiken yksityistämistä.

Sysmän ratkaisun ymmärrän, koska pienelle kunnalle se voi valitettavasti olla ainut vaihtoehto kuntayhtymän kiristäessä ruuviaan.

Heinola puolestaan on fiksusti pitänyt perusterveydenhuollon itsellään, ja se on meillä toiminutkin koko valtakunnan mittakaavassa hienosti ja siitä on meitä palkittukin.

Nyt halutaan siis alkaa tehdä bisnestä jäljellä jääneillä terveyspalveluilla. Kuinka typerä pitää ihmisen olla uskokseen tällaisia puheita.

Kun siihen terveydenhuoltoon on x määrä rahaa käytettävissä ja sama määrä tai väestön ikääntyessä suurempi määrä pitäisi hoitaa, niin miten se summa x riittää, kun jatkossa siitä pitää repiä myös isot voitot suurten terveysjättien pohjattomaan kitaan.

Jostainhan se voittomarginaali on revittävä, ja itse väitän sen tulevan siitä hoitotyöstä. Eli jatkossa yhä pienemmillä resursseilla koitetaan hoitaa potilaita. Vähemmälle huomiolle on myös jäänyt näiden terveysjättien ja muiden pörssifirmojen työehtoshoppailu.

Eli alkuun saatetaan siirtyä vanhoina työntekijöinä uuden Pörriäisen leipiin, mutta pian aletaan työehtoja heikentämään siirtämällä työntekijät yksityisen toimijan tes:in pariin.

Siitä yleensä seuraa heikommat lomaedut, palkka pienenee sekä tuollaisissa pörssifirmoissa vallitsee muutenkin yleensä pelon ilmapiiri.

Ja tietty pienemmällä porukalla pitäisi työt tehdä, mistä seuraa uupumista ja muita lieveilmiöitä. Näistähän meillä on Suomessa jo lukuisia esimerkkejä esimerkiksi vanhustenhoidossa.

Entä mitä tämän hölmöilyn pelkkä valmistelu maksaa? Siinä tarvitaan pieni armeija juristeja, ict-konsultteja sekä muita paperinpyörittäjiä, ja he eivät ole pienipalkkaista väkeä. Tässähän on nyt kokoomuslaiset päättäjät päässeet yhdessä terveystalojen johdon kanssa tekemään lehmänkauppoja.

Varmaan monen muistissa on, kuinka Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana kokoomuksesta siirtyi sote-uudistuksen valmistelun aikana suuri määrä siihen osallistunutta keskeistä henkilöstöä Terveystalojen johtopartaaseen.

Uskallan myös väittää, että siinä siirtyi suuri määrä sellaista tietoa, joka ei olisi saanut siirtyä. Eli kokoomuksen ja Terveystalojen napanuora tulisi jotenkin saada katkaistua.

Lahden kaupungintalon suuntaan en muutenkaan jakelisi suurta gloriaa, kun ovat itse sössineet yhden kunnan tärkeimmistä perustehtävistä eli terveydenhuollon. Kaikkiin toriparkkeihin, kosteaan ja viimaiseen Matkakeskukseen, KymiRingiin ja ympäristökaupunkivouhotukseen sitä rahaa kyllä tuntuu riittävän.

Paitsi viimeisimpäänhän ollaan kinuamassa jo naapurikuntien rahoja. Sellainen Business City ja Suomen Amerikka meillä on.

Jos tämä älyttömyys joku päivä saadaan maaliin, niin seuraavana ollaan kinuamassa erikoissairaanhoidon yksityistämistä. Nämä älyttömyydet koitetaan runnoa vauhdilla läpi ennen kansallista sote-uudistusta, jota jopa minulla alkaa kohta tulla ikävä, kun näitä hölmöilyjä seuraan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 4. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 5. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 6. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 7. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen
 8. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 9. Kärkölästä löytyneet konkurssifirman jätteet oli tuotu maakunnan ulkopuolelta
 10. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 11. Katujen tehopuhdistus käynnistyi Lahdessa, siirtokehotukset olivat menneet perille viimevuotista paremmin – "Kun pyhään peltilehmään joku kajoaa, niin kyllähän se voi mennä tunteisiin"
 12. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 13. Poliisi käännytti aamuyhdeksään mennessä 121 ajoneuvoa Uudenmaan tarkastuspisteillä
 14. Kaksi hukkui pudottuaan jäihin Asikkalassa
 15. "Räjähdysmäistä kasvua", toteaa lahtelainen kauppias – ruokaa ostetaan nyt verkkokaupasta uskomattomia määriä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.