Lukijalta: Elämää ilman älykännykkää

Leena Sorvali

Minulla ei ole älykännykkää, ei IPodia eikä muitakaan nykypäivän hienouksia. On Nokian peruskännykkä, jota jo antiikkiesineeksikin kutsutaan ja on vaatimattoman näköinen pöytätietokone. Ne toimivat, palvelevat minua tunnollisesti ja niiltä saan kaiken sen, mitä tarvitsenkin.

Lisäksi ne ovat luotettavia. Kännynkin akkua joudun ani harvoin lataamaan.

En tunne tarvetta kantaa dataa kaikkialle missä olenkin, enkä olla joka hetki tavoitettavissa. Toki on joskus ollut tilanne, että mukana ollut datayhteys olisi nopeuttanut jotakin asiaa.

Mutta kun jäin eläkkeelle, päätin, ettei minulla ole enää kiire, ja sen mitä loppuelämässäni teen, sen pitää olla hauskaa.

Eli tykkään toimia näitten antiikkiesineitteni kanssa niin kauan, kunnes on PAKKO siirtyä näihin älylaitteisiin, joita minä kyllä kutsun älyttömiksi. Enkä tykkää pakottamisesta yhtään.

Tämä pakottaminen on mennyt ja menee yhä pitemmälle niin, ettei kohta mitään asiaa voi hoitaa henkilökohtaisesti tai manuaalisesti.

Tämä koskettaa kirpeästi erityisesti niitä lukuisia ikääntyviä ja ikääntyneitä, joilla ei ole näitä äly- ym. härpäkkeitä, ei varaa hankkia niitä, ei taitoa eikä uskallusta. Ja monilla myös kaikki henkilökohtaisesti saavutettavat palvelut ovat kilometrien päässä – ja usein vielä siellä, missä ei ole enää julkista liikennettäkään.

Naurakaa vaan – mutta tämä ei ole naurun asia!

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut