Rami Lehto: Liikennesuunnitelma hiljentäisi Lahden keskustan

Vaikka otsikosta voisi luulla, että kirjoitus koskee keskustapuoluetta, niin aihe liittyy Lahden keskustaan ja sen liikennesuunnitelmiin. Sunnuntain Etlarissa oli iso juttu, jossa kokoomuksen valtuutettu Francis McCarron hehkuttaa kuopasta kaivettuja, Lahden keskustan elinvoimaa heikentäviä muutoksia.

Tuntuu, ettei hintalapulla ei ole väliä, kun kaiken loppupelissä kustantavat veronmaksajat. Nyt viimeistään voimme olla varmoja, että Lahden kokoomus on jumittanut itsensä vihervasemmiston apupuolueeksi meillä Lahdessa.

Olen nähnyt Vesijärvenkadun kaventamissuunnitelmia yhdistettynä Trion bussiterminaaliin. Jokainen, joka yhtään autolla Lahden keskustassa liikkuu, tajuaa, että keskusta halutaan sumputtaa täysin, eikä sinne haluta enää jatkossa autoilevia asiakkaita, jos vihervasemmiston suunnitelmat toteutuvat.

Samalla torin ympäristö autioitetaan lopullisesti, jolloin uudelleen orastava kivijalkakauppa saadaan ajettua lopullisesti alas. Tätäkö kokoomus ja McCarron haluavat? Pakotetaan pienyrittäjät väkisin Trion tai muiden suurten kauppakeskusten vuokralaisiksi. Tori voidaankin lopullisesti pyhittää pulujen kohtaamispaikaksi, jos nyt kaavaillut liikenneratkaisut toteutuvat.

Keskustan ympärille halutaan vihervasemmiston ja kokoomuksen voimin nyt luoda keskustamuuri, jonka sisäpuolelle autoilijalla ei olisi asiaa, ilman jonottamista ja ehkä tulevaisuuden tietulleja.

Eräiden poliitikkojen ja virkamiesten toiveena onkin, että keskustaan asioille saapuvan tulisikin lähestyä keskustaa mieluiten polkupyörällä ja pitkin älypyörätietä, jonka liikenneolosuhteita voisi seurata älykännykästä.

Älytöntä rahan ja ajan tuhlausta, sanon minä.

Veronmaksajien rahoja ollaankin nyt laittamassa myös vihervasemmiston ja kokoomuksen toiveuneen, eli Vuoksenkadun tunneliin. Siihen päästäkseen autoilijan pitäisi etelästä keskustaa tultaessa kiemurrella katuja ja liikennevaloja kuin Palanderi aikoinaan.

McCarron totesi Etlarin haastattelussa, että ”lopputulos voisi olla sellainen, jota kaikki haluavat”.

Mutta vaihtoehtoja annetaan vain kaksi. Joko rajoitetaan autoilua keskustassa – tai vaikeutetaan autoilua keskustassa! Siinä on valinnanvaraa.

Vielä vuosi sitten McCarron totesi Etlarin haastattelussa, että Vesijärvenkadun kaventaminen haittaisi merkittävästi autoilua keskustassa. Näin nopeasti näköjään kokoomuksen puisto-osasto on saanut vallan valtuustoryhmässä.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen luonnehti keskustan liikennejärjestelyiden investointitarpeita ”pysäyttäviksi”. Olenkin kaupunginjohtajan kanssa samaa mieltä.

Autoilu tullaan pysäyttämään, ja kymmenien miljoonien investointihaihattelut ilmastonmuutoksen varjolla myös pysäyttävät kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelmat.

Mutta vihervasemmiston ja kokoomuksen mielestä aina on rahaa (veronmaksajien) laittaa autoilun vastustamiseen ja ilmastoposeeraukseen.

Rami Lehto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 5. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 6. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 7. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 10. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 11. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 12. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 13. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 14. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 15. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.