Lukijalta: 24 tuntia vastaan jopa tuhat lahjatuntia

Kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan lisäyksen vastustus on saanut suorastaan hurmiolliset mittasuhteet. Tämänkin lehden Mielipide- ja Näppis-palstoilla puhutaan talkoista ja jopa orjatyöstä.

Yritykset maksavat työntekijän työstä tulevan ansion lisäksi 600–1 000 tuntia vastaavan ansion ilman työntekoa.

Tunnit muodostuvat vuosittain lomapalkasta 222 tuntia + lomaraha 111 tuntia, arkipyhäkorvaukset noin 10 päivää eli 80 tuntia, työajanlyhennysvapaat 100 tuntia ja sairausajan palkat keskimäärin 100 tuntia.

Näiden lisäksi yli 10 vuotta palvelleille maksetaan niin sanottuna palveluvuosilisänä 24–96 tunnin palkka. Työntekijän eläkettä yritykset maksavat 18 prosenttia palkkasummasta, joka vastaa 300 tunnin palkkaa.

Lisäksi työnantaja maksaa palkkasummaan perustuvia sotu-maksuja sekä työttömyys- ja tapaturmavakuutuksia.

Yllä olevat tunnit perustuvat Teknologiateollisuuden työehtosopimukseen, ja niissä on toki vaihtelua niin vuosittain, yrityksittäin kuin henkilöittäinkin. Julkisella sektorillahan lomatunteja on vielä huomattavasti enemmän.

Edellä mainitut tuottamattomat tunnit ovat yhtenä suurena syynä siihen, että kovin monen työvoimavaltaisen tuotteen valmistus on siirtynyt maamme rajojen ulkopuolelle.

Tuntui kovin vaatimattomalta pienentää tuota taakkaa ainoastaan 24 tunnilla. Tuntien lisäys olisi voitu toteuttaa työajanlyhennysvapaita tai arkipyhiä vähentämällä, ettei olisi tullut ”talkootöitä”.

Loppiainen ja helatorstai olisi voitu palauttaa takaisin viikonlopuksi, mutta sillekin löytyi luonnollisesti vastustajansa.

Aiemmin talous- ja tulopolitiikassa tehdyt virhearvioinnit korjattiin hyvinkin suurilla ostovoiman leikkauksilla – jota kutsuttiin devalvaatioksi – ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Maailma muuttuu hurjaa vauhtia ja on erittäin huolestuttavaa, jos emme kykene uusiutumaan sen mukana. Tykkäämme tai emme, niin hyvinvointimme ja elintasomme tulee työtä tekemällä.

Pertti Lemettinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 5. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 6. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 9. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 10. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 11. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 12. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 13. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 14. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 15. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.