Lukijalta: Ministerit antavat tukea huumeille

Terveysviranomaiset ja poliisi ovat huolissaan huumeiden käytön räjähdysmäisestä kasvusta ja huumeiden salakuljetusten voimakkaasta lisäyksestä.

Samaan aikaan hallituksen muutamat ministerit esittävät vastuuttomia näkemyksiään.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat, että yleisimmän huumeen eli kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viisinkertaiseksi vuodesta 1992 vuoteen 2018.

Samanaikaisesti myös voimakkaampien huumeiden, kuten amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin käyttö ja niistä kuolemaan johtaneiden tapausten lukumäärä ovat voimakkaassa kasvussa.

Erityinen piikki huumeiden käytön lisääntymisessä kohdistuu aivan viime vuosiin.

Johtuneeko sosiaali- ja terveysministerin, lähihoitaja Aino-Kaisa Pekosen (vas) ymmärryksen puutteesta hänen käsittämätön halunsa muuttaa huumelainsäädäntöä sallivampaan suuntaan, vastoin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen vakavasti varoittavia lausuntoja?

Kolehmaisen mielestä on "hirveän vaikea hyväksyä mitään liberalisointia huumausaineiden käytön suhteen".

Nuorison äänten kalastelun huumassa myös yhteiskuntatieteiden tohtorin Maria Ohisalon (vihr) käyttäytyminen näyttäytyy, jos mahdollista, vieläkin arveluttavampana.

Hänen tehtäviinsähän kuuluisi poliisiasioista vastaavana ministerinä edustaa vastuullista näkemystä huumeongelman torjunnassa.

Myös opetusministeri, valtiotieteiden kandidaatti Li Andersson (vas) on julkisesti antanut hyväksymisensä Pekosen ja Ohisalon näkemyksille.

Kyseiset ministerit ovat esittämässä, ettei kannabiksen käytöstä eikä kasvattamisesta tulisi olla jatkossa lainsäädännöllisiä seuraamuksia.

Kyseiset naisministerit sulkevat tietoisesti silmänsä tosiasialta, että niin sanottu ”porttiteoria” pitää paikkansa: lievistä päihteistä ja huumeista siirrytään usein voimakkaimpiin aineisiin.

Poliisiviranomaiset tapaavat ratsioissaan ja liikenteen valvonnassaan yhä useammin huumeiden vaikutuksen alaisia autoilijoita.

He eivät voi käsittää, että hallituksen ministerit ovat ehdotuksillaan valmiita edistämään huumeiden käyttäjien aiheuttamia liikenneonnettomuuksia.

Eikö liikenne ole muutoinkin jo riittävän vaarallista?

Eikö Antti Rinteellä (sd) ollut puoli vuotta sitten tiedossaan vastuullisempia ministeriehdokkaita kootessaan kabinettiaan ympärilleen? Mahtaako nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd) olla järkevämmillä linjoilla suhtautumisessaan huumeongelmaan kuin mainitsemani kolme ministeriä?

Juhani Happonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 4. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 5. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 6. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 7. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 8. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 9. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.