Lukijalta: Työllä on tultava toimeen

Julkisuudessa on puhuttu paljon teollisuuden lakkojen aiheuttamista haitoista. Varmasti koko yhteiskunnan etu olisi, jos työnantaja suostuisi käymään myymämme työn hinnasta asiallisia neuvotteluja. Lakko on äärimmäinen, mutta joskus ainoa keino, jolla neuvotteluiden tielle voidaan päästä takaisin. On totta, että lakko aiheuttaa hankaluuksia, mutta millä muulla keinolla sitä muistuttaisi, että yrityksiltä jää lisäarvo ja tuotto saamatta, jos ei sitä joku tee?

Työstämme tahdomme vastineeksi työehtoja, joilla voimme elättää itsemme ja perheemme. Lakkojen aiheuttamia tappioita tasaamme jäsenille ammattiliitoissa, maksamalla lakkoavustusta. Menetykset ovat kuitenkin kertaluontoisia. Jos ansiotaso ei nouse edes hintojen nousun verran, vuosien varrella nämä tulojen heikennykset kertautuvat.

Suomalaisen teollisuuden suurin uhka eivät ole palkankorotukset vaan se, saadaanko alalle motivoituneita ja osaavia työntekijöitä. Myös investointeja kotimaahan tarvitaan, mutta kilpailukykysopimuksen tuomat taloudelliset hyödyt eivät näy niitä lisänneen.

Paljon on vedottu siihen, että kikyähän ei edes otettu käyttöön kaikissa työpaikoissa. Kyllä se kaikissa kuitenkin vaikutti, ne 24 talkootuntia toki saattoi paikallisesti toisinkin sopia. Silti jokainen työnantaja hyötyi ja palkansaaja hävisi, kun työnantajamaksuja siirrettiin työntekijän maksettavaksi. Hyödyn näistä siirroista on arvioitu olleen tähän mennessä noin 6 miljardia, eivätkä nämä ole väliaikaisia, vaan pysyvästi lakiin kirjattuja heikennyksiä, jotka kohdistuvat työntekijän ansioihin.

Mitä jos ay-liikettä ja neuvottelujärjestelmää ei olisi? Elävä esimerkkihän löytyy Ranskasta, jossa on melko alhainen järjestäytymisaste. Silloin ei neuvotella eikä lakkoilla järjestäytyneesti, vaan lähdetään polttopullojen kanssa kadulle ja sovittelukin on aika paljon hankalampaa, kun ei ole selkeitä neuvotteluosapuolia ja yhdessä päätettyjä tavoitteita.

Käsi sydämelle. Tätäkö me todella haluamme?

Me lakkoa kannattavat pidämme kohtuuttomana työnantajan heikennysesityksiä, joista he eivät ole valmiita neuvottelemaan. Ovatko ne lakkoa rikkovista todella sitä, mitä jo valmiiksi heikosti palkatulla alalla pitkään ja uskollisesti työskennelleet ovat ansainneet?

Ilmaistyötä 24 kiky-tuntia. Palkallisen sairausajan lyhentäminen ja palkanleikkaus, palvelusvuosilisä ja korvattavia arkipyhiä pois. Kolmivuorotyön työajantasauksen leikkaus, oikeus työnantajalle pilkkoa vuosiloma useampaan osaan, pekkaspäivät työpäiviksi. Sunnuntailisä sopimalla pienemmäksi. Ehdoton työrauhavelvoite ja mittavat lakkosakot sekä jäsenmaksun perinnän lopettaminen palkasta.

Tätäkö te, joilla ei ole varaa lakkoilla, todella haluatte?

Kaikki tukeni niille, jotka nyt lakkoilemalla puolustavat työntekijän neuvotteluoikeutta, oman työpanoksensa myynnin ehtojen suhteen. Työnteon tarkoitus on saada toimeentulo. Yhteiskuntarauha säilyy vain, jos emme luo lisää osattomuutta, vaan meillä kaikilla säilyy oikeus sovitusti ja demokraattisesti puolustaa oikeuksiamme.

Hanna-Kaisa Rokkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 5. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 6. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 7. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 10. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 11. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 12. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 13. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 14. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 15. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.