Aikapommi tikittää, hallitus!

Professori Jouko Vilmusen johtama talouspolitiikan arviointi­neuvosto antoi hallitukselle pyyhkeitä. Markku Ulander / Lehtikuva

Punavihreä hallituksemme on saanut arvovaltaisilta tahoilta palautetta, joka vahvistaa, ettei sen talouspolitiikka herätä epäilyksiä pelkästään poliittisen opposition ja sen myötäilijöiden keskuudessa.

Ensin luottoluokituslaitos Fitch heikensi Suomen näkymät myönteisistä vakaiksi. Muutos ei kuulosta vakavalta, mutta sitä olivat sen perustelut. Julkista talouttamme uhkaa kasvun hidastuminen ja epätietoisuus välttämättömien rakenteellisten uudistusten, erityisesti soten jatkumisesta. Näistä jälkimmäisen kohdalla moittiva sormi osoittaa hallitukseen.

Eikä tässä kaikki. Puolueista riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti keskiviikkona vuosittaisen raporttinsa hallituksen talouspolitiikasta. Se oli tyly viesti, jota hallitus tuskin olisi halunnut kuulla, mutta josta se toivottavasti ottaa opikseen, ennen kuin on myöhäistä.

Professori Jouko Vilmusen johtama arviointineuvosto antoi sapiskaa, koska hallitus lähti toteuttamaan ohjelmaansa väärässä järjestyksessä. Pysyviä menoja on jo lisätty vuositasolla 1,4 miljardia euroa ilman varmuutta, kyetäänkö ne rahoittamaan lisääntyvillä verotuloilla, kuten on aikomus. Näin hallitus on tullut samalla harjoittaneeksi liian elvyttävää finanssipolitiikkaa. Se ei ole nyt perusteltua, koska talouskasvun hidastuminen ei johdu suhdanteista vaan taloutemme rakenteista.

Lisämenojen rahoittamiseksi hallitus on asettanut toivonsa työllisyyden parantamiseen. Arviointineuvostokin pitää 75 prosentin työllisyystavoitetta perusteltuna mutta suhtautuu epäillen sen toteutumiseen ilman kohdennettuja ja järeitä toimia. Niistä ei ole nähty riittäviä merkkejä varsinkaan aloilla, joilla on olennaista merkitystä.

Hallitus on siis lisännyt menoja sinänsä hyviin tarkoituksiin malttamatta odottaa, onko niihin varaa. Näin se on rakentanut maalle taloudellisen ja itselleen poliittisen aikapommin. Jos työllisyyden kasvu ei tuota tarpeeksi verotuloja, hallituksen pitäisi perua sopimiaan menonlisäyksiä, mikäli se haluaa noudattaa omaa ohjelmaansa. Se voisi tietää hallituksen loppua.

Aikapommin purkaminen on yhä mahdollista, mutta se vaatisi hallitukselta pian myös ratkaisuja, joista äänestäjät eivät anna pelkästään myönteistä palautetta. Mutta hallitusten on aina silloin tällöin tehtävä myös ikäviä päätöksiä maan kokonaisedun nimissä. Niiden aika on viimeistään kevään kehysriihessä.

Harmillinen puoli tosin on, että vaikka työllisyystavoite täyttyisi, hallitus vain onnistuisi olemaan heikentämättä julkisen talouden kestävyyttä. Sen parantaminen jäisi joka tapauksessa seuraavan hallituksen huoleksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.