Aikapommi tikittää, hallitus!

Professori Jouko Vilmusen johtama talouspolitiikan arviointi­neuvosto antoi hallitukselle pyyhkeitä. Markku Ulander / Lehtikuva

Punavihreä hallituksemme on saanut arvovaltaisilta tahoilta palautetta, joka vahvistaa, ettei sen talouspolitiikka herätä epäilyksiä pelkästään poliittisen opposition ja sen myötäilijöiden keskuudessa.

Ensin luottoluokituslaitos Fitch heikensi Suomen näkymät myönteisistä vakaiksi. Muutos ei kuulosta vakavalta, mutta sitä olivat sen perustelut. Julkista talouttamme uhkaa kasvun hidastuminen ja epätietoisuus välttämättömien rakenteellisten uudistusten, erityisesti soten jatkumisesta. Näistä jälkimmäisen kohdalla moittiva sormi osoittaa hallitukseen.

Eikä tässä kaikki. Puolueista riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti keskiviikkona vuosittaisen raporttinsa hallituksen talouspolitiikasta. Se oli tyly viesti, jota hallitus tuskin olisi halunnut kuulla, mutta josta se toivottavasti ottaa opikseen, ennen kuin on myöhäistä.

Professori Jouko Vilmusen johtama arviointineuvosto antoi sapiskaa, koska hallitus lähti toteuttamaan ohjelmaansa väärässä järjestyksessä. Pysyviä menoja on jo lisätty vuositasolla 1,4 miljardia euroa ilman varmuutta, kyetäänkö ne rahoittamaan lisääntyvillä verotuloilla, kuten on aikomus. Näin hallitus on tullut samalla harjoittaneeksi liian elvyttävää finanssipolitiikkaa. Se ei ole nyt perusteltua, koska talouskasvun hidastuminen ei johdu suhdanteista vaan taloutemme rakenteista.

Lisämenojen rahoittamiseksi hallitus on asettanut toivonsa työllisyyden parantamiseen. Arviointineuvostokin pitää 75 prosentin työllisyystavoitetta perusteltuna mutta suhtautuu epäillen sen toteutumiseen ilman kohdennettuja ja järeitä toimia. Niistä ei ole nähty riittäviä merkkejä varsinkaan aloilla, joilla on olennaista merkitystä.

Hallitus on siis lisännyt menoja sinänsä hyviin tarkoituksiin malttamatta odottaa, onko niihin varaa. Näin se on rakentanut maalle taloudellisen ja itselleen poliittisen aikapommin. Jos työllisyyden kasvu ei tuota tarpeeksi verotuloja, hallituksen pitäisi perua sopimiaan menonlisäyksiä, mikäli se haluaa noudattaa omaa ohjelmaansa. Se voisi tietää hallituksen loppua.

Aikapommin purkaminen on yhä mahdollista, mutta se vaatisi hallitukselta pian myös ratkaisuja, joista äänestäjät eivät anna pelkästään myönteistä palautetta. Mutta hallitusten on aina silloin tällöin tehtävä myös ikäviä päätöksiä maan kokonaisedun nimissä. Niiden aika on viimeistään kevään kehysriihessä.

Harmillinen puoli tosin on, että vaikka työllisyystavoite täyttyisi, hallitus vain onnistuisi olemaan heikentämättä julkisen talouden kestävyyttä. Sen parantaminen jäisi joka tapauksessa seuraavan hallituksen huoleksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.