Nää leikkis nyt pikku-autoilla – onko pakko?

Milja Kungas

Eräänä iltana minulla oli jälleen ilo osallistua pikkuautoleikkiin. Kelpasin siis osalliseksi kaikkein pyhintä aluetta, mikä on suuri kunnia. Ainoa vain, että minä en oikein pidä leikkimisestä – etenkään pikkuautoleikit eivät saa minua syttymään millään tavalla. Tämä on tietysti melko huono yhtälö kolmen pojan äitinä. Perheessämme on leikitty pikkuautoilla enemmän tai vähemmän kohta 13 vuotta. Kuopus on kolmen koplasta ehdottomasti kaikkein auto-orientoitunein.

Leikki meni jotenkin näin:

– Sä voit ottaa tän (sain vaaleanpunaisen auton).

– Kiitos, tämä sopiikin tosi hyvin ajelemaan tähän roosan maton päälle.

– Eiku sen pitää tulla tänne sohvalle. Täällä on autokisa.

– Ok, kisataan sitten.

Lapsi sanoo än yy tee nyt ja ottaa autollaan varaslähdön kesken viimeisen tavun. Autot ajavat sohvalla yhden kierroksen. Minä jatkan vielä matkaani enkä tajua, että kisa loppuu heti yhden kierroksen jälkeen.

– Voitin! lapsi huutaa riemuissaan.

– Mulla oli vielä kisa kesken, naurahdan.

– Eikä. Mä voitin. Nyt uudestaan, lapsi kannustaa.

Sama toistuu. Lapsi voittaa mielestään jälleen, vaikka oikeasti minun käteni ja sitä kautta autoni oli nopeampi. Brumm brumm, tää menee tosi kovaa.

Järjestämme lapsen kanssa pikkuautot siisteiksi riveiksi. Nyt ollaan autokaupassa. Keksin nostaa Make-rekan mielikuvitushissillä sohvalle. Lapsen mielestä se on hirveän hauskaa. Teen saman uudestaan.

Lapsen riemu on ilo, mutta silti minua vähän kyllästyttää. Leikin lomassa ajatus alkaa harhailla. Hohhoijaa, olikohan uutisissa tänään jotain kiinnostavaa? Ulkona on tylsä sää, mutta olisi kiva lähteä kävelylle haukkaamaan happea.

Alan hivuttautua ylös lattialta – lattialla istuminen käy nykyään polviin ja jäykistää – ja siirryn vaivihkaa sivummalle omiin puuhiini. Lapsi jatkaa leikkiä. Onneksi olemme molemmat tyytyväisiä.

Jaksan autoleikkien ohessa aika ajoin ottaa vastaan minulle tehtyjä ravintola-annoksia. Legojen rakentaminen on jopa inspiroivaa ja kivaa, mutta silti olen sitä mieltä, että aikuisen ei ole pakko leikkiä ainakaan koko ajan.

Sain oman leikkikiintiöni ehkä lapsena täyteen. Olen aikoinaan leikkinyt leikkimästä päästyäni yksin ja yhdessä, siskon, serkkujen, sisarusten lasten ja ystävien kanssa. Leikin tosi kauan – jopa 15-vuotiaaksi asti. Sitten oli pakko lopettaa, kun minulla ei ollut enää leikkikaveria.

Leikki on lapsen kehitykselle valtavan tärkeää, se on todettu monissa tutkimuksissa. Leikissä lapsi muun muassa kokeilee, eläytyy, ottaa rooleja ja harjoittaa mielikuvitustaan. Leikki vilkastaa aivotoimintaa, vähentää stressiä ja parantaa muistia. Myös sosiaaliset taidot kehittyvät.

Läsnäolo lapselle on myös mittaamattoman tärkeää. Jos se nyt sitten on välillä niitä iänikuisia autoleikkejä, olkoon niin. Ehkä pieni päivittäinen annos leikkiä voisi palauttaa aikuistakin arjen kiireiden keskellä. Mutta ei koko ajan.

Välillä pitää saada vain olla ja tehdä aikuisten juttuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.