Pääkirjoitus: Kavala maailma vielä kaukana

Suomalaisia huolestuttavat useimmiten tavalliset arjen vaarat kuten tulipalot ja liikenneonnettomuudet. Katja Luoma

Kaukana on vielä kavala maailma suomalaisten mielestä, kertoo kansalaisten turvallisuuskäsityksiä luodannut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuore kysely.

Vaikka ilmastonmuutokseen, kyberturvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä uhkia pidetään entistä ajankohtaisempina, useimmin huolta nostattavat tavalliset arjen vaarat kuten liikenneonnettomuudet ja tulipalot. Siksi turvallisuuden tunnetta vahvistavat eniten yhteiskunnan perustoiminnot kuten pelastuslaitos, poliisi ja terveyspalvelut.

Kyllä kansakin näyttää tietävän, että Suomessa on edelleen paljon todennäköisempää jäädä auton alle tai menettää kotinsa tulipalon seurauksena kuin joutua terroristisen hyökkäyksen kohteeksi tai hirmumyrskyn runtelemaksi.

Harvalla lienee kokemusta myöskään kyberhyökkäyksistä, ellei sähköpostiviruksia sellaisiksi lasketa. Ja vaikka kuluva leuto talvi kelpaa tuoreimmaksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksista, vaikutukset kaikkinensa ilmenevät niin verkkaisesti, että niitä on ymmärrettävästi vielä vaikea kokea uhaksi omalle turvallisuudelle.

Pidemmällä aikavälillä tilanne on toinen, minkä kansalaisetkin tuntuvat oivaltaneen. Todennäköisimpinä yhteiskuntaan kohdistuvina uhkina pidetään muiden muassa sään ääri-ilmiöiden aiheuttamia ongelmia, väestöryhmien välisten jännitteiden kasvua sekä pitkittynyttä taloudellista taantumaa.

Samaa kastia ovat kyberhyökkäykset, maahanmuuton aiheuttamat häiriöt ja rikokset sekä ääriajattelusta kumpuava väkivalta. Uutisia, joissa poliitikot ja tiedemiehet povaavat näiden yleistymistä entisestään, on siis luettu ja kuunneltu tarkasti, joskin harva tunnustaa tuntevansa pelkoa niiden johdosta.

Kysely tosin paljastaa myös, että luottamus perinteisiä tiedotusvälineitä kohtaan on alkanut horjua. Enää runsas kolmasosa on sitä mieltä, että niin sanottu valtamedia levittää luotettavaa ja oikeaa tietoa. Lähes yhtä moni ilmaisi epäluottamuksensa sitä kohtaan. Tulos hätkähdyttänee arvonsa tuntevien tiedotusvälineiden lisäksi kaikkia, jotka pitävät vapaata mediaa demokraattisen yhteiskunnan kulmakivenä.

Perinteiselle medialle lievä lohtu on, että sosiaalista mediaa kansa epäilee vielä paljon enemmän. Yli puolet tietää somen sisältävän runsaasti tahallisesti harhaanjohtavaa tietoa. Tämä vahvistaa, että suomalaisten medialukutaito on epäilyistä huolimatta varsin korkeaa luokkaa. Kiitos siitä kuuluu ensisijaisesti koululaitoksellemme, joka kansamme on sivistänyt. Omaksutusta linjasta ei tänä päivänä ole varaa tinkiä piiruakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.