Hanna Myyrän Esalainen: Nuoret elävät mediassa, mutta omalla tavallaan

Hanna Myyrä

Nuorten, niin kutsutun Z-sukupolven tapa käyttää mediaa on niin toisenlainen kuin aiempien sukupolvien, että meillä mediassa työskentelevillä on tekemistä sen ymmärtämisessä. Viestintä on muuttunut vuorovaikutteiseksi, ja nuoret ovat yhä enemmän sisällön tekijöitä, eivät vain kuluttajia.

Nuoret käyttävät medioita, joiden avulla he voivat tuoda esiin omia näkemyksiään ja hakea vastauksia, samoin kuin viihtyä tai pitää yhteyttä kavereihin. Kaikki nämä kulkevat sekaisin ja rinnakkain ja nuoret saavat tietoa monista lähteistä.

Vaikka nuorilla ei ole enää samanlaista rutiinia lukea sanomalehtiä tai seurata tv-uutisia, heillä on omat keinonsa pysyä perillä siitä, mitä ympärillä ja maailmassa tapahtuu.

Tästä on myös omia havaintoja, kun samassa taloudessa asui kaksi Z-sukupolven (vuonna 1998 syntyneiden tai sitä nuorempien) edustajaa. Edellisten Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan lukio-ikäiset pojat halusivat herätä viideltä aamulla seuraamaan kanssani äänten laskentaa.

Nuoret pystyvät erottamaan mielipiteen ja tosiasiat toisistaan, ja kun he haluavat luotettavaa tietoa esimerkiksi uudesta koronaviruksesta, he osaavat kaivaa sitä tiedotusvälineistä ja hakukoneen avulla. Koulujen mediakasvatus toimii, sillä monet nuoret osaavat myös ar­vioida lähteidensä luotettavuutta.

Tällaisia ajatuksia jäi päällimmäisenä mieleen, kun kuuntelin noin 400 muun media-alalla työskentelevän kanssa viime viikolla nuorista koottua paneelia siitä, millaisia he ovat median kuluttajina.

Nuorten puheissa esiintyi mediakanavia, kuten Tiktok ja Snapchat, jotka tällaiselle täti-ihmisille ovat melko vieraita. Instagram on nuorille yksi merkittävimmistä tiedonlähteistä, sen sijaan Facebookista ei kukaan maininnut sanaakaan.

YouTubesta nuoret etsivät lähinnä viihdettä, vinkkejä ja ohjeistuksia, ja jakavat sen kautta paljon myös itse näkemyksiään ainakin osallistumalla keskusteluihin.

Yhdeksi perinteisten medioiden vahvuuksista mainittiin se, että niiden parissa saa olla rauhassa. Lukemisen sijasta tai lisäksi nuoret olisivat kiinnostuneita kuuntelemaan uutisia luettuina, koska silloin he voisivat tehdä samalla muuta.

Kouluissa vietetään tällä viikolla valtakunnallista sanomalehtiviikkoa ja sen teemana on ilmastonmuutos. Sanomalehtien liiton tuoreen tutkimuksen mukaan lähes kaikki nuoret ovat saaneet tietoa ilmastonmuutoksesta eri kanavien kautta.

Eniten nuoret luottavat kotona ja koulussa saamaansa tietoon ilmastonmuutoksesta, seuraavaksi eniten luotetaan televisioon ja sanomalehtiin.

Nuoret toivovat ennen kaikkea uutisia siitä, miten ilmastonmuutosta voidaan torjua ja mitä ratkaisuja siihen on. Koska ilmastonmuutos aiheuttaa monissa ahdistusta, melkein 40 prosenttia nuorista ei halua ajatella koko asiaa.

Ikävä kyllä, ilmastonmuutos ei katoa, vaikka siitä lakattaisiin kirjoittamasta. Sen sijaan tärkeää on etsiä siihen ratkaisuja. Niiden hakemisessa nuoret ovat itse tärkeässä asemassa, mistä sanomalehtiviikon teemakin muistuttaa. Vaikuttamaan pystyy kaikenikäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.