Lukijalta: Päijät-Häme siirtyy uuteen vuoteen kiertotalouden mallimaakuntana

Päijät-Hämeen alue on maassamme kiertotalouden edelläkävijä. Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi.

Kiertotalous on laaja käsite, johon liittyy biotaloutta, puhtaampia teknologioita (cleantech) ja vähähiilisyyttä.

Parin tulevan vuoden aikana Lahden näkyvä rooli tulee korostumaan maakunnan veturina, kun Lahti ympäristöpääkaupunki 2021 -teemaa kehittävät toimenpiteet ja lukuisat hankkeet käynnistyvät alkavan vuoden aikana. Lahti on heittänyt suuren haasteen itselleen ja haastaa muitakin olemaan rohkeita.

Päijät-Hämeessä on jo nyt runsaasti niin kaikille näkyviä hienoja tekoja kuin myös suurelta yleisöltä näkymättömissä olevaa kehittämistoimintaa. Kiertotaloutta viedään maakunnassa eteenpäin ennen kaikkea kiertotalouden tiekarttatyön avulla. Päijät-Hämeen tiekarttaan on valikoitunut viisi teemaa, joihin on listattu tarkemmat aihekohtaiset toimet. Tiekartta julkaistiin vuonna 2017, ja sen ensimmäinen päivitys tehtiin vuotta myöhemmin yhdessä alueen sidosryhmien kanssa. Toinen sisällöllinen päivitys tehtiin joulukuussa 2019.

Yksi kiertotaloutta kehittävä hanke maakunnassamme on niin sanottu RAKIKY-hanke, jonka avulla ravinnekierrätykselle etsitään kilpailukykyisiä muotoja.

Tämän EU:n osarahoitteisen EAKR-hankkeen päätavoitteena on löytää kompostoidulle yhdyskuntalietteelle, liiketaloudellisesti kannattavaa käyttöä siten, että markkinoille saatetaan uusi metsiin soveltuva biopohjainen orgaaninen kierrätyslannoite.

Lannoitteen valmistuksessa käytetään alueen metsä- ja energiateollisuuden tuhkaa, kompostointijätettä sekä alueellisia sivuvirtoja. Tuloksia ja vaikuttavuutta on luvassa jo tälle vuodelle ja toivottavasti paljon sen jälkeenkin useista eri hankkeista, joiden nimilyhenteet eivät kerro tärkeistä sisällöistä.

Samaan aikaan kiertotaloustavoitteiden kanssa koko maakunnassa edistetään vähähiilisyystavoitteita. Päijät-Hämeen liitosta koordinoidaan ilmastomuutoksen hillinnän toimia ja tavoitteita. Meillä on käynnissä niin sanottu 1,5 asteen kuntahanke ja siinä mukana olevat kokeilijat, ja yksi tavoite on jo saavutettu, kun meistä on tullut HINKU-maakunta eli hiilineutraaliuteen pyrkivien kuntien maakunta. HINKU-maakunta sitoutuu yhdessä alueen kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

On hyvä aloittaa uusi vuosikymmen tulevaisuuden maakunnassa, jossa ymmärretään ympäristön arvo ja merkitys ja joka voi tulevaisuudessa tuottaa kiertotalouden kehittämisen avulla alueelle kymmenien miljoonien eurojen vuosittaisen lisäarvon. Lisäarvon tuottamisesta kiertotaloudessa toimii hyvin esimerkkinä Fazerin syksyllä 2020 käyttöön otettava kauran kuorista ksylitolia valmistava tehdas synnyttäen 30 uutta työpaikkaa. Kiertotaloutta on tärkeää edistää eri toimijoiden yhteistyöllä.

Juha Hertsi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tekninen vika ruuhkautti Salpausselän lipunmyynnin aamupäivällä, toimii nyt jo normaalisti
 2. Perussuomalaiset perustanee kapinoivan nuorisojärjestön tilalle uuden
 3. Pärmäkoski lykki kolmanneksi Salpausselällä lopun kompuroinnista huolimatta
 4. Kipeytyvätkö ranteesi helposti? Heikot ranteet ovat nykyihmisen vitsaus – katso fysioterapeutin vinkit ranteiden vahvistamiseen
 5. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 6. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 7. Turkin Erdoganin mukaan raja on auki – Kreikka kertoo estäneensä 4 000 siirtolaisen saapumisen maahan
 8. Herolalle ja Hirvoselle jäi kirittävää ladulla yli kaksi minuuttia
 9. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 10. Lukijalta: Lanun puisto ja Kariniemi kuuluvat lahtelaisille, eivät pienelle asukasjoukolle
 11. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 12. Lulu Ranne: Huonon sisäilman uhrien oikeusturvaa on kehitettävä
 13. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 14. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 15. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 2. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa
 3. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 4. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 5. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 6. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 7. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 10. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 11. Kipeytyvätkö ranteesi helposti? Heikot ranteet ovat nykyihmisen vitsaus – katso fysioterapeutin vinkit ranteiden vahvistamiseen
 12. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 13. Antti Röngän esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin Ranskaan
 14. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 15. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.