Lukijalta: Päijät-Häme siirtyy uuteen vuoteen kiertotalouden mallimaakuntana

Päijät-Hämeen alue on maassamme kiertotalouden edelläkävijä. Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi.

Kiertotalous on laaja käsite, johon liittyy biotaloutta, puhtaampia teknologioita (cleantech) ja vähähiilisyyttä.

Parin tulevan vuoden aikana Lahden näkyvä rooli tulee korostumaan maakunnan veturina, kun Lahti ympäristöpääkaupunki 2021 -teemaa kehittävät toimenpiteet ja lukuisat hankkeet käynnistyvät alkavan vuoden aikana. Lahti on heittänyt suuren haasteen itselleen ja haastaa muitakin olemaan rohkeita.

Päijät-Hämeessä on jo nyt runsaasti niin kaikille näkyviä hienoja tekoja kuin myös suurelta yleisöltä näkymättömissä olevaa kehittämistoimintaa. Kiertotaloutta viedään maakunnassa eteenpäin ennen kaikkea kiertotalouden tiekarttatyön avulla. Päijät-Hämeen tiekarttaan on valikoitunut viisi teemaa, joihin on listattu tarkemmat aihekohtaiset toimet. Tiekartta julkaistiin vuonna 2017, ja sen ensimmäinen päivitys tehtiin vuotta myöhemmin yhdessä alueen sidosryhmien kanssa. Toinen sisällöllinen päivitys tehtiin joulukuussa 2019.

Yksi kiertotaloutta kehittävä hanke maakunnassamme on niin sanottu RAKIKY-hanke, jonka avulla ravinnekierrätykselle etsitään kilpailukykyisiä muotoja.

Tämän EU:n osarahoitteisen EAKR-hankkeen päätavoitteena on löytää kompostoidulle yhdyskuntalietteelle, liiketaloudellisesti kannattavaa käyttöä siten, että markkinoille saatetaan uusi metsiin soveltuva biopohjainen orgaaninen kierrätyslannoite.

Lannoitteen valmistuksessa käytetään alueen metsä- ja energiateollisuuden tuhkaa, kompostointijätettä sekä alueellisia sivuvirtoja. Tuloksia ja vaikuttavuutta on luvassa jo tälle vuodelle ja toivottavasti paljon sen jälkeenkin useista eri hankkeista, joiden nimilyhenteet eivät kerro tärkeistä sisällöistä.

Samaan aikaan kiertotaloustavoitteiden kanssa koko maakunnassa edistetään vähähiilisyystavoitteita. Päijät-Hämeen liitosta koordinoidaan ilmastomuutoksen hillinnän toimia ja tavoitteita. Meillä on käynnissä niin sanottu 1,5 asteen kuntahanke ja siinä mukana olevat kokeilijat, ja yksi tavoite on jo saavutettu, kun meistä on tullut HINKU-maakunta eli hiilineutraaliuteen pyrkivien kuntien maakunta. HINKU-maakunta sitoutuu yhdessä alueen kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

On hyvä aloittaa uusi vuosikymmen tulevaisuuden maakunnassa, jossa ymmärretään ympäristön arvo ja merkitys ja joka voi tulevaisuudessa tuottaa kiertotalouden kehittämisen avulla alueelle kymmenien miljoonien eurojen vuosittaisen lisäarvon. Lisäarvon tuottamisesta kiertotaloudessa toimii hyvin esimerkkinä Fazerin syksyllä 2020 käyttöön otettava kauran kuorista ksylitolia valmistava tehdas synnyttäen 30 uutta työpaikkaa. Kiertotaloutta on tärkeää edistää eri toimijoiden yhteistyöllä.

Juha Hertsi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu