Lukijalta: Varo lihottavaa uimahallia!

Lahtelainen, joka teit uuden vuoden lupauksen – älä tee näitä!

Useat lahtelaiset ovat tammikuussa kovan paikan edessä: uuden vuoden lupaus on tehty ja nyt se punnitaan. Nimenomaan eräs yleinen vannominen koskee laihduttamista.

Jos haluatte pudottaa painoa, älkää lahtelaiset missään nimessä yrittäkö sitä uimalla. On päivänselvää, että uinti lihottaa. Tämän voi jokainen havaita menemällä uimahalliin. Siellä näkee huomattavasti enemmän pullukoita kuin kaduilla tai ostoskeskuksissa. Uinti selkeästi lihottaa.

Luojalle kiitos, että Lahteen ei ole vielä saatu viidenkymmenen metrin rataa. Silloin kilo-epidemia suorastaan räjähtäisi käsiin. Uida kannattaa talvella vain sen verran, ettei huku, jos vaikka putoaa veneestä juhannuksena.

Toinen väärä luulo on salaatinsyönnin hoikistava vaikutus. Tämä koskee etenkin naisia, ilmeisesti aineenvaihdunnallisista syistä.

Taaskin kannattaa tehdä omia havaintoja ja luottaa niihin. Meni mihin tahansa lounaspaikkaan, on nähtävissä, että tuhdeimmat henkilöt ja nimenomaan naiset tilaavat salaatin.

Ainoa mitä viherruoka laihduttaa on kukkaro. Salaatit maksavat esimerkiksi useissa pikaruokapaikoissa enemmän kuin muut ateriat.

Kolmas ehdottoman vaarallinen teko on mennä kuntosalille – ikään kuin se laihduttaisi. Se voi kyllä kiinteyttää, tosin kovan äherryksen tuloksena.

Tutkimusten mukaan lihas painaa enemmän kuin silava, joten puntarissa näkyvät vain nousulukemat. Hiki on virrannut turhaan.

Sitä paitsi puntit jäykistävät lihaksia ja saattavat aiheuttaa lihaskipuja. Lisäksi saleille ajetaan autolla, mikä vähentää arkiliikkumisen määrää.

Paras tapa saada kilot pysyvästi kuriin on nukkuminen. Unettomuuden on todettu tieteellisesti läskistyttävän merkittävästi. Hormonitoiminta pysyy hyvällä unella tasapanoissa.

Jos esimerkiksi syö salaatteja pitkin päivää, jää elimistöön nälän tunne, joka heikentää unen laatua. Nimenomaan syvä uni poistaa lihottavaa stressihormonia. Sitä on vaikea saavuttaa kurnivalla vatsalla.

Kainuulainen toivotus ”unta ja näläkee” tulkoot myös hämäläisille tutuksi. Lahtelainen on terve, jos ruoka ja uni maittavat.

Vesa Ruotonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.