Lukijalta: Onko yksityisellä jätillä Aladdinin lamppu?

Lääkäripula ei ratkea, mutta voitot valuvat ulos.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY) suunnittelee järjestävänsä perusterveydenhuollon palvelut yhdessä yksityisen terveysjätin kanssa. Virkamiehet perustelevat yhteistyötä muun muassa sillä, että lääkäreitä on nyt vaikea saada ja että muutoksen myötä voitaisiin toteuttaa paremmat digipalvelut.

Silmiinpistävää on, että yhteistyö tultaisiin toteuttamaan yhtiössä, jossa hykyllä olisi vähemmistöosuus. Se tarkoittaisi, että hykyllä ei olisi yhtiössä todellista sananvaltaa, mutta huomattava taloudellinen vastuu kylläkin.

Tässä mallissa todellista luovuutta ovat käyttäneet terveysjätin neuvottelijat. Virkamiesten luovuutta sen sijaan tarvitaan, kun selitetään miten vähemmistöosuus yhtiössä olisi kannattavaa. Mikäli kuntien johtajat ovat näyttäneet mallille vihreää valoa, niin kielii se osaamisesta talousasioissa.

Perusterveydenhuolto on järjestetty yksityisten yritysten varaan monissa muissa Pohjoismaissa ja yleisesti muulla Euroopassa. Käytännössä se tarkoittaa, että kaupungissa on monta yksityistä lääkäriasemaa, jotka kilpailevat asiakkaista, eli potilaista.

Potilaat maksavat lääkäripalveluista etukäteen sovitun taksan tai maksavat ns. Kela-kortilla ja kunta maksaa loput. Potilas saa vaihtaa lääkäriasemaa, jos ei ole tyytyväinen palveluun.

Tämä on oikeaa yritystoimintaa, joka perustuu kilpailuun. Yrityksen on panostettava laatuun, ellei halua asiakkaan vaihtavan lääkäriasemaa.

Yksityiset yrityksetkään eivät silti ole välttyneet lääkäripulasta suurten asutuskeskusten ulkopuolella. Potilaiden kannalta ongelmat ovat samat kuin Suomessa julkisessa terveydenhuollossa, eli pitkät odotusajat lääkärin vastaanotolle, vaihtuvat lääkärit ja yhä useammin yhteisen kielen puuttuminen.

Joustavuutta ja luovuutta yrittäminen tarvitsee silloin, kun yritys joutuu aidosti kilpailemaan asiakkaista. Jos taas kunta tai kuntayhtymä neuvottelee sopimuksen, jossa yritykselle lankeaa muhkea rahapussi, ei yrityksen tarvitse paljoakaan luovia päästäkseen tulokseen.

Kansanterveyslaki vuodelta 1972 on edelleen voimassa. Perusterveydenhuolto on järjestettävä sen mukaan. Mikäli kunta tai kuntayhtymä ei pysty kaikkia palveluja itse tuottamaan, niin se voi ostaa ne.

Julkisuudessa on ollut esillä kuntien epäonnistuneita sopimuksia terveysjättien kanssa, jossa maksajaksi jää kunta eli tavallinen veronmaksaja.

Moni julkisella alalla pitkään työskennellyt työntekijä saattaa myös yllättyä yksityisen työnantajan vaatimuksista.

Hykyn henkilökunnasta löytyy varmasti osaamista toimintojen kehittämiseen, mikäli luovutaan hierarkkisesta johtamisesta ja omien <symbol>29</symbol>työntekijöiden vähättelystä. En millään jaksa uskoa, että innovatiiviset, motivoituneet moniosaajat ovat kaikki työllistyneet yksityiselle sektorille.

Virkamiehet vetoavat, että Päijät-Hämeessä olisi poikkeuksellinen tilanne. Oikeasti se poikkeuksellinen tilanne on lähes kaikissa Suomen kunnissa.

Jopa vetovoimainen Helsingin kaupunki houkuttelee terveyskeskuslääkäreitä huomattavilla palkanlisillä. Ongelma terveyskeskuksissa on nuorten lääkäreiden kokema kiire ja vanhemman kollegan tuki.

Yksityiset firmat tuskin pystyvät parempaan pitkässä juoksussa, varsinkin kun tavoitteena ei ole laatu, vaan määrä.

Keskustelussa terveyspalvelujen järjestämisestä on omituista, että missään ei ole esitetty vaihtoehtoa, jossa yksityinen yritys ottaa koko paketin hoitaakseen siten, että sillä olisi myös täysi taloudellinen ja laillinen vastuu koko toiminnasta.

Se osoittaa, että yritykset haluavat välttää taloudellisen riskin, joka normaalissa yritystoiminnassa on olemassa. On helppoa yrittää, kun veronmaksaja maksaa joka tapauksessa.

Ja lopuksi jokainen voisi käsi pankkikirjalla sanoa, menisikö mukaan yhtiöön, jossa olisi vähemmistöosakas ja takaisi yhtiön talouden omalla omaisuudella ja omilla tuloillaan?

Elina Helassalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.