Lukijalta: Maiseman erikoislaatuisuus on unohdettu Lahden Ranta-Kartanossa

Lahden sijainnin erityisyys ei näy tiiviissä uudisrakentamisessa.

Kirjoittaja olisi halunnut matalampaa rakentamista Ranta-Kartanon alueelle. Kinos Property Investment oy

Vaikka monet nykyiset päättäjät pitävät Ranta-Kartanon uutta asemakaavaa viime vuoden huippuhetkenään, niin Pirjo Virtanen kiinnitti :ssa 11.1. mielipiteellään ansiokkaasti huomiota, miksi kaavaan ei tullut yhtään valitusta. Mielestäni on tosi ikävää, jos asukkaiden mielipiteitä ei arvosteta, eivätkä päättäjät osaa nähdä sellaista, mikä on omassa kaupungissa erikoisinta ja kauneinta.

Lahden historia -kirjassa (Haila 1958) kuvaillaan hyvin, miten Lahti on syntynyt maastoon, joka on helposti havaittavalta rakenteeltaan ja tutkimuksissa ilmenneen luonnonhistoriallisen menneisyytensä puolesta erikoislaatuinen koko Suomessa.

Tämä Salpausselän ja Vesijärven yhtymäkohta on ollut mieluisa “sielunmaisema” asutuksen syntymiselle niin, että se on tähän asti ollut vapaa-alueena kaikkien nautittavissa.

Nyt on ehkä katsottu mallia vain suurkaupungeista, joissa on todellinen tonttipula, muuten ei voi ymmärtää Rantakartanon ja entisen Patinan tontin pursuavia asemakaavoja.

Löysin Suur-Hollolan Kotiseutuliiton (johon Lahti-Seurakin on kuulunut) vuoden 1963 julkilausuman, jossa kiinnitetään jäsenkuntien huomiota jo silloin ajankohtaisiin luonnonsuojeluasioihin sekä maisemiin:

1) Kuntien olisi asiantuntijain opastuksella laadittava yhtenäinen luonnonsuojeluohjelma, joka olisi otettava huomioon tiesuunnitelmia laadittaessa, asutusalueita kaavoitettaessa sekä kaikessa rakentamisessa.

2) Merkittävät maisemakohteet, kasvillisuusalueet, suuret tai harvinaiset puut, siirtokivet, historialliset nähtävyydet jne. olisi yhteistoiminnassa maanomistajien kanssa pyrittävä rauhoittamaan.

3) Maisemanhoitoon olisi kiinnitettävä jatkuvaa huomiota kunnan asukkaiden viihtyisyyden lisäämiseksi, mikä olisi omiansa edistämään myös matkailun hyväksi tehtävää työtä.

4) Toimenpiteet vesistöjen ja ilmansaastumisen ehkäisemiseksi ovat niinikään ajankohtaisia luonnonsuojelutehtäviä, joihin olisi viipymättä ryhdyttävä.

Paljon on varmaan tehtykin, mutta eri asia on, miten esim. maisemaselvityksiä on huomioitu. Nykyisten päättäjien pelastukseksi pitänee todeta, että maankäytön kehitys on ollut muissa kaupungeissa ja maailmanlaajuisestikin samanlaista, koska on jouduttu ilmastomuutoksen kynsiin.

Varmaan tiivistäminen on ollut yksi Rantakartanon kaavoituksen perusta, mutta siitä voidaan olla vahvasti erimieltä. Esimerkiksi arkkitehti Pasi Toiviainen sanoi v. 2000 Puutarhaseminaarissa, että vaikka tiivis yhdyskuntarakenne teoriassa vähentää ihmisten liikkumista, niin tiivistymisen myötä lisääntyvä tavaraliikenne syö nopeasti saavutetun energiasäästön.

Vielä pitää mainita vuoden 1918 ikävät tapahtumat entisellä Fellmanninpellolla, johon Rantakartanokin kuuluu. Puistomaisuus ja matala julkinen rakentaminen kunnioittaisi sisällissodan uhreja, arvokasta maisemaa ja alueen monia käyttäjiä paremmin kuin nyt uusi asemakaava.

Seija Nerg

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS seuraa: Lahden Patomäessä käynnissä poliisioperaatio - asuintalo piiritetty, paikalla lääkäri luotiliiveissä
 2. Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?
 3. Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?
 4. Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: jopa 120 000 ilmoitusta kerralla
 5. Terveydenhuolto sai yhtenäiset ohjeet salassa pidettävien potilastietojen luovuttamisesta poliisille
 6. Heinolassa urheilijoiden harjoittelu otetaan osaksi lukioarkea - "Mukaan voi hakea vaikka kesken lukuvuoden"
 7. Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden
 8. Pääkirjoitus: Lentorata olisi Lahdelle tärkeä, siksi kaupungin kannattaa osallistua sen suunnitteluun
 9. "Aivan sairas treeniohjelma" – Orimattilan teatteri julkisti ensi kesän veljessarjansa
 10. Vesisade ei ole vaikuttanut Salppurin lipunmyyntiin
 11. Sähköratavaurio haittaa liikennettä Savon radalla - lue yön uutiskooste
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia
 13. Sinivuokko kukkii Lahdessa, näsiä Asikkalassa – kasvitieteilijän mukaan kevään merkit ovat helmikuussa tavattomia, mutta eivät yllättäviä
 14. Myös Hollolan kunnanhallitus penseä kierrätyspuistolle
 15. Pelicansin teinipuolustajat saivat kantaa isoa kuormaa – "Tykkään siitä, että nämä nuoret tulevat rohkeasti mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.