Lukijalta: Vauhti on kova pörssiyhtiöiden valtatiellä

Ohjaavatko poliittiset päättäjät taloutta vai talous ja pääoma päättäjiä?

Tuota ajatusta puskee päähän yhä useammin, kun seuraa tätä yhteiskunnan suurta sirkusta valtion tai oman kaupungin toimissa.

Paikallisesti tämä viimeisin suuri kupru oli Hykyn yhteisyritystavoittelu jonkun pörssiyhtiön kanssa.

Enää ei puhuta yksityistämisen polusta, nyt se on muuttunut keinottelijoiden, sijoittajien ja pörssiyhtiöiden valtatieksi, jossa ei tunneta nopeusrajoituksia. Vauhti on kova ja säännöt kasvottoman pääoman luomia.

Mikä saa poliittisen päättäjän mukaan tähän vauhdin hurmaan? Perusteluja on monia, jokaisella omansa: onko kyseessä ymmärtämättömyys, oman aseman korostaminen, liiallinen usko valmistelijoihin vai joku muu?

Ken tietää sanoa asioiden todellisista taustoista ja vaikka tietäisi, ei välttämättä kerro.

Jos yrityksen enemmistöosuus on pääomasijoittajalla, ei siinä enää omistajaohjauksesta voi puhua. Henkilöstön asema tulee lyhyellä aikavälillä ratkaisevasti huononemaan.

Maksimaalisen voiton tavoittelussa kovat arvot ovat etusijalla, ihmisestä tulee osa tuottavuusketjua. Kelpaa siinä sitten tehdä työhyvinvointikyselyjä ja pohtia kasvavia sairauspoissaoloja.

Onkohan tämä hykyn operaatio kisällintyö mahdolliseen Lahti Energian yhtiöjärjestyksen muutoshaikailuun?

En sinänsä ole yllättynyt jos kyseinen yhtiö joutuu lahtauslistalle. Kaupungin ja tytäryhtiöiden velkakuorma on kasvanut niin suureksi, etteivät veronmaksajat ja muut tulolähteet pysty sitä kivirekeä vetämään.

Nyt tullaan taas siihen kohtaan, jossa päättäjämme sanovat, ettei muuta ole tehtävissä kuin omaisuuden realisointi.

Niiden, jotka tätä kaupunkia ovat sen korkeimmilta paikoilta johtaneet, pitää katsoa siihen kuuluisaan peruutuspeiliin. Siellä pitäisi näkyä syitä, mistä useimmat talouden ja toiminnan nykyiset ongelmat johtuvat.

Onko tehty vääriä investointeja, pitkiä vuokrarasitteita, jätetty tekemättä sellaista minkä kustannukset ovat tuplaantuneet ja unohdettu asukkaiden tulotaso, huoltajuussuhde sekä yhä korkeana pysyvä työttömyys? Siinä pohdittavaa.

Näiden yksityistämisten ja ulkoistamisten yksi pitkä varjo on siinä, että vaikka kuinka luovutaan omista toimista, virkakunta pysyy yhtä suurena ja osin kasvavana, sekä ollaan luomassa uusia kallispalkkaisia poliittisia "työpaikkoja".

Olen pitkään asiaa pohdittuani tullut siihen tulokseen, että haluan kokeilla saako tuota varjoa yhtään lyhennettyä, kun teen valtuustoaloitteen jossa esitän kaupunginvaltuustolle pormestarimallista luopumista?

Sitä pohtiessa jokainen valtuutettu voi käydä oman arvokeskustelunsa niistä asioista mitkä ovat tämän kaupungin ja maakunnan kannalta ensisijaisia, omat valtapyrkimykset unohtaen.

Seppo Koskinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.