Lukijalta: Kapitalismi porskuttaa, yhteisyritys säästää pienituloisten palveluissa

Useampaan otteeseen olen jo tästä julkisten palvelujen alasajosta kirjoittanut, mitä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on tehty koko sen toiminnan ajan. Julkisten palvelujen tuottaminen yksityisellä oy:llä, on päästämistä käsiksi kansalaisilta kerättyihin verovaroihin.

Onko edes perustuslain mukaista tämä perusterveydenhuollon siirtoyritys yksityisen tuottajan tehtäväksi? Ei taida olla.

Jälleen annetaan kuva kansalaisille, kuin ei muuta vaihtoehtoa olisi. Se on nähty jo, miten käy palvelujen sen jälkeen. Palkataan saneeraaja – eikä pienellä summalla – ja toimet sen mukaiset. Näin toimitaan oy-maailmassa, maksetaan isosti verovaroin johtajalle, joka ajaa palvelut alas. Näemmä malli otettu käyttöön kuntapuolellakin. Kylmää on kyyti veronmaksajille.

Osakeyhtiöt nostavat osingot veronmaksajien pussista, kuntalainen ei niitä kyllä saa, veroparatiisiin matka käy. Tällä siirtoyrityksellä saadaan säästöjä, jotka säästävät vain pienituloisen palvelunsaannissa.

Osakeyhtiössä kaikki palvelut on hinnoiteltu. Ei ole avoimuutta tai julkista tiedonsaantia. Julkisiin palveluihin kuuluva avoin toiminta jäisi historiaan yhteisyrityksen myötä.

Puhumattakaan päätösvallasta vähemmistöosakkaana.

Aivan absurdi ajatus antaa verovaroja käyttöön ilman päätösvaltaa. Onkohan jollakulla osakesalkku ko. yhtiössä?

Kuntalainen maksaa joka käänteessä perusterveydenhuollostakin, ei riittäisi kerran vuodessa tk-maksu. Katso yksityisen hinnasto, niitä löytyy netistä. Terveydenhuollon asiakasmaksuista niin ikään kirjoitin jo monta vuotta sitten, että tulevat nousemaan hykyn myötä. Ovat jo nousseet pariin otteeseen, eikä loppua näy.

Tuleehan siinä toki säästöä, kun ei kuntalaisella olisi rahaa maksaa perusterveydenhuollosta korkeita hintoja, eikä ilman lähetettä pääsisi erikoissairaanhoitoon.

Kaikki on peliä vain, josta pienituloinen maksaa kalleimmin. Hyvästi hyvinvointi – voidaan puhua pahoinvointiyhtymästä. Kapitalismi se porskuttaa.

Todella harmillista tällaiset tempaukset yhtymän työntekijöiden kannalta, kun pitäisi yhteisöllisyyttä lisätä niin sen sijaan vain hajotetaan. Ilmoitusluontoisesti tuodaan näinkin iso asia.

Tes-neuvottelut on kunta-alalla käynnistetty ja kuluttajahinnat nousseet, joten palkankorotukset ovat jälleen pahimmillaan palkanalennuksia inflaation syödessä ja yritysten voitontavoittelun takia.

Kiky aiheuttaa närää ja on tukkeena palkkaneuvotteluille. Pirulle kun antaa pikkusormen, vie se koko käden.

Nyt niitä tekoja tarvitaan, ettei se pienituloinen veronmaksaja maksa veroja saamatta palvelua. Maalaisjärkeä tähän yksityistämisvimmaan, kohta ei ole hyvinvointiyhteiskunnasta jäljellä kuin märkä läntti.

Satu Lehtola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.