Lukijalta: Terveyspalvelujen yksityistäminen suuri virhe

Päijät-Hämeen suunnitelmista yksityistää yhä isompi osa terveyspalveluista on tulossa kallis ja kohtalokas virhe.

Kun asioita viedään tähän suuntaan, niin ennen pitkää yksityiset terveysjätit pääsevät Sote-palveluissa hallitsevaan asemaan ja sen myötä ne pystyvät kiristämään hintoja ylös, kun kuntien itse tuottamat sote-palvelut on ensin ajettu alas niiden hinnoitteluvoiman tieltä pois.

Tällaista vaarallista kiristysmutteria, jolla ne voivat kiskoa muutenkin vaikeuksissa olevien kuntien rahoja itselleen, ei näille yksityisille terveysjäteille ole syytä antaa.

Hintojen korottamisen yrityksestä on jo esimerkki Lumijoelta, jossa Terveystalo yritti korottaa sote-palvelusopimuksen hintaa pienessä kunnassa kymmenillä prosenteilla kesken sopimuskauden. Kun pieni kunta ei hinnankorotukseen taipunut, niin Terveystalo ilmoitti irtisanovansa sopimuksen.

Lisäksi esimerkiksi Mehiläisen suuri ulkomaalaisomistus merkitsee sitä, yritykselle kanavoitu raha ohjautuu suurelle todennäköisyydellä Suomesta ulos kansainvälisten pääomasijoittajien taskuihin. On olemassa myös vaara, että terveysjätit välttelevät verojen maksua erilaisin järjestelyin.

Lisäksi koko yksityistämishankkeessa on olemassa vielä perustuslaillinen ulottuvuus, johon esim. JHL otti jo kantaa ja piti koko hanketta perustuslain vastaisena.

Kaiken kaikkiaan on nähtävissä, että vanhustenhoivan yksityistämisestä ja siitä seuranneista järkyttävistä olosuhteista hoivakodeissa ei ilmeisesti ole opittu mitään. Se ei sinänsä ole yllätys, kun päättäjien välinpitämättömyys oman maan kansalaisten tahtoa, huolia ja ongelmia kohtaan on EU-Suomessa monesti enemmänkin normi kuin poikkeus.

Niko Aleksanteri Kauko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.