Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ei voi olla vähemmistöosakkaana

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tapahtui palatsivallankumous, kun ideologinen yksityistämisvimma voitti ensimmäisen erän äänin 4-3.

Mutta Heinolassa soteasiat ovat aika hyvin. Aiottu ulkoistus ei koske Heinolaa, joka ei ole antanut sosiaalihuollon ja perusterveydenhoidon järjestämisvastuuta kuntayhtymälle, vaan pitää päätösvallan itsellään.

Heinolassa sosiaali- ja terveysasioissa on toimittu hyvässä yhteistyössä päätöksentekijöiden kesken. Henkilökunta on hoitanut työnsä erittäin hyvin. Ideologista vastakkain asettelua ei poliittisten ryhmien kesken juurikaan ole ollut, vaan päätökset on tehty asiaperustein, tavoitteena hyvät sote-palvelut heinolalaisille. Pääosin myös onnistuttukin.

Mutta Phhykyn hallituksen päätös siirtää sotekeskusten palvelujen tuottaminen markkinavoimien haltuun on jatkumoa ”mastokaupungin” jo vuosia harjoittamalle sote-politiikalle, jossa yksityistäminen on ollut keskiössä. Yhtymän hallituksen 20.01. tekemä perusporvarillinen äänestyspäätös on toteutuessaan vakava kansallinen ennakkopäätös, joka pahimmillaan vaikuttaa koko Päijät-Hämeen alueen sote-sektorin tulevaisuuden kehittämiseen.

Yhtymän johtajan Marina Erholan johdolla virkamiesten valmistelema malli on varmasti ongelmallinen niin perustuslain kuin rajoituslainkin osalta. Niiden huomiointi on ollut vähäistä, mutta riskinottoa on riittävästi. Kysymyksiä on paljon, oikeita vastauksia vähemmän.

Suunnitellun yhteisyrityksen päätäntävalta osuuksin 51-49 ”terveysjättien” eduksi antaa yhtymälle vain maksajan roolin, ei päätösvaltaa.

Julkisella vallalla tulee kuitenkin olla selkeä määräysvalta palvelujen järjestämiseen ja tuotantoon liittyvässä päätöksenteossa. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan antaa vain viranomaiselle.

Tämä tarkoittaa yksiselitteisesti, ettei yksityinen toimija voi olla määräävässä asemassa eli omistaa yli 50 prosenttia yhtiöstä. Mielenkiintoiseksi tämän alueellinen sotesopan tekee ministerin Krista Kiurun (sd) ja STM:n johtajan Kirsi Varhilan näkemykset. Ne eivät todellakaan sisällä erityisiä riemun kiljahduksia, vaan enemmänkin varoittavia murinoita.

Heimo Riutta (sd.), Heinola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.