Lukijalta: Sairaanhoitoa Amerikan malliin jo 1990-luvulta

Hyvinvointiyhtymän virkamieshallinnon tekemä ehdotus julkisen ja yksityisen terveydenhoitosektorin yhteisyrityksestä on tyrmäävä.

Alan suomalainen yksityistämismalli alkoi jo 1990-luvulla.

Ensin leikattiin lääkärikoulutusten aloituspaikkoja. Lääkäreistä alkoi tulla pulaa. Bisneshenkiset lääkäritaustaiset keksivät yhtiön, joka vuokraisi lääkäreitä terveyskeskuksiin. Silloin oikeistohallitus keksi myös pääomaverotusmallin progressiivisen verotuksen vaihtoehdoksi.

Tämäkään mahdollisuus ei jäänyt käyttämättä. Nyt lääkärit, jotka purjehtivat keikkalääkäreinä julkisella puolella pystyivät välttämään julkisen puolen ”rasittavat” päivystykset ja tekivät osan aikaa yksityisellä puolella omalla pääomaverokortillaan.

Pääomaverosta ei makseta kunnallisveroa, siis ei edelläänkään.

Nyt näistä lääkäreitä vuokraavista firmoista on – monien omistusjärjestelyjen kautta – tullut kansainvälisten pääomayhtiöiden omistamia. Tähän on tultu muutaman omistuksiaan myyvän miljonäärin jälkeen.

Mainittakoon, että aikoinaan terveyskeskukset toimivat julkisella puolella hyvin. Etenkin omalääkärijärjestelmä.

Nyt joka käänteessä korostetaan, miten on tärkeää, että terveydenhoidossa on sekä julkinen että yksityinen. Niin se onkin, nyt kun julkinen on päästetty rapautumaan.

On kuitenkin rehellistä todeta, että yksityisen puolen valta-asema on rahoitettu julkisilla verorahoilla ja huomattavan kalliisti.

Tämän yksityistämisaikakauden, siis ainakin 25 vuoden aikana on terveydenhoidon alan ylintä johtoa myöten vallannut uusi johtajasukupolvi, joka on joustavasti purjehtinut yksityisen ja julkisen välillä hakien parhaita etuja.

Siksi en ihmettele miksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Erhola on tämän yksityistämishankkeen veturi.

Ns. tutkivalle journalismillekin jää vielä selvitettävää: onko esimerkiksi alustavia keskusteluja käyty jo aiemmin?

Entä kuntapäättäjät. Demarit ovat syöneet vaalilupauksensa jo moneen kertaan. "Kaikki män."

Vasemmistoliitto ja vihreät piehtaroivat ehkäisyssä ja mielenterveysongelmissa kun kaikki on viety jo alta. Perusuomalaiset ovat ulkona kuin lumiukko vesisateessa tammikuussa.

Kari Korhonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.