Lukijalta: Kärkölän asumisen strategia – toiveiden tynnyri ja perusteettomia linjauksia

Kärkölän kunnanhallitus hyväksyi 13. tammikuuta osaltaan asumisen strategian vuosille 2020-24 ja esittää sitä valtuuston hyväksyttäväksi.

Sivulauseessa esitettiin myös kehityspäällikön palkkaamista, mutta tämä päätös lykkääntyi ja tulee päätettäväksi taas helmikuussa.

Strategiaehdotuksessa on paljon epämääräisyyttä. Muun muassa kunnan rooli ja vastuut 80:n asunnon toteuttamisessa ja lämmitys- ja sähköenergian tuottamisessa jää täysin mysteeriksi. Sitä, miten kunta tukee ja edistää, ei kerrota. Mutta hanke se on ja sen hintalappu on puoli miljoonaa.

Jos tämän strategian piti olla viatonta ekopestyä tavoitehöttöä, eivät sanavalinnat menneet ihan nappiin. Käsittääkseni kunta ei voi tehdä esitetyn mukaisia linjauksia perustelematta ratkaisuaan.

Tätä strategiaa ja sen toteuttamisen hanketta ei tuotu talousarviokäsittelyyn joulukuussa. Kunnanhallitus pyrkii käynnistämään hankkeen nopeasti hyväksytystä talousarviosta poiketen.

Hankkeen taloussuunnitelma on kuitenkin keskeneräinen eikä rahoituslaskelmassa ole varmaa muu kuin kustannuspuolen optimismi. Jo esitys kehityspäällikön palkkaamiseksi on naiivi.

On mielestäni huijausta, jos strategian hyväksymisen sivulauseessa esitetään puolen miljoonan euron hankkeen käynnistys. Hanke ja kehityspäällikön palkkaaminen edellyttävät lisätalousarviokäsittelyä.

Myös lisätalousarvion tulee olla tasapainossa tai ylijäämäinen. Siinä tulee osoittaa mistä leikataan rahat tämän hankkeen kustannuksiin.

Mielestäni Kärkölän kunnan tulee tarkentaa ehdotustaan asumisen strategiaksi, jotta "hyvää tarkoittavat" kirjaukset tukemisesta ja suosimisesta ei johda tahattomaan syrjivään kohteluun kunnan osien tai kuntalaisten välillä.

Strategian ja toiminnan taloussuunnitteluun kannattaa hankkia tarvittava osaaminen konsultilta ja vasta sitten esittää hankkeen käynnistystä lisätalousarviossa.

Kärköläläiset, pitäkää huoli edes rahoistanne!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.