Lukijalta: Ilmaista työtä kilpailukyvyn nimissä

Hiukan ihmetyttää tuo kohkaus kikystä, niin kuin se olisi uusi ja yllättävä ilmiö.

Sitähän on harrastettu maailman sivu, mutta toisella nimellä. Entisinä aikoina työvoimaa käytiin ostamassa torilta ja näitä onnettomia käytettiin hyväksi tuottavuuden kohottamiseksi.

Ja katso: tuottavuus kohosi ja työttömyys katosi. Näitä senaikaisia kikyläisiä kutsuttiin orjiksi.

Ajat on muuttuneet, mutta silti unelma ilmaisesta työvoimasta ei tunnu kaikilla suunnilla kadonneen. Koskee tietenkin vain työvoimaa, sillä johtajat ovat korvaamattomia.

Silti näitä korvaamattomia on hautuumaat pullollaan, mutta ehkä he ovatkin kaikki jo siellä, kun on pitänyt ottaa tällaiset suunnitelmat käyttöön.

Ei vaan oikein sovi nykyaikaan. Kilpailukyky pitäisi saada aikaan muilla konsteilla kun ilmaisella pakkotyöllä. Jos kieltäydyt palkattomasta työstä, se on irtisanomusperuste.

Ovelasti puhutaan vaan kiky-tunneista. Kikytunti silloin, toinen tällöin, eihän se tunnu missään, korkeintaan vähän korpeaa. Jos taas puhuttaisiin kikypäivistä, olisi tilanne toinen, varsinkin jos ne pitäisi tehdä yhteen pötköön.

On matalapalkkaisia aloja, joissa ei tule muutenkaan palkallaan toimeen. Jos siihen lisättäisiin vielä kolme täysin ansiotonta päivää, saattaisi suoli ruveta kurnimaan.

Entisaikain omistajan oli pakko antaa kilpailukyvyn ylläpitämiseksi orjilleen ruokaa tai ruoskaa.

Nykyisillä työnantajilla ei taida olla varaa antaa kumpaakaan, joten puhutaan vaan kiky-tunneista.

Nykyiset ongelmat kiky-ja taksisekoiluineen ovat perua Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimista. Iskulauseenahan oli: Suomi nousuun ja duunarit kyykkyyn.

Lauseen loppuosa jäi kylläkin ääneen lausumatta, mutta teot puhuivat puolestaan.

Onhan se työnantajillekin uusi tilanne kun Sipilän hallitukselta sai kaiken, mitä ilkesi pyytää ja nyt onkin neuvoteltava työntekijäpuolen kanssa.

Työntekijäliitot tekivät mm. kiky-"sopimuksen" pistooli ohimolla: Joko teette sopimuksen tai kirjoitetaan sellainen laki että itkette ja teette ilman sopimuksiakin.

Parhaillaan neuvotellaan työehtosopimuksia uusiksi. Joistakin työantajapuolen lausunnoista saa sellaisen käsityksen, että kikysopimus olisi voimassa maailman tappiin eikä siitä neuvotella.

Onhan se hurja saavutus työnantajalle että työtä voikin teettää ilman palkkaa – mutta tuskin kovin kestävä.

Puhuttiinhan sitä jossain vaiheessa että talkootyöllä Suomi kuntoon. Talkootyö kuuluu pienelle porukalle, jotka vastavuoroisesti haluavat auttaa toisiaan.

Suurissa konserneissa hyöty menee kasvottomille omistajille ja sijoittajille, joita duunari tuskin katsoo avun tarvitsijoiksi.

Pienissä firmoissa asia on toinen, sillä siellä kaikki tuntevat toisensa ja voidaan sopia kasvokkain asioita. Jos firma on ahtaalla, niin kaikki ovat ahtaalla ja kun taas kaikki on hyvin, niin kaikilla menee hyvin ja tuntuu ehkä tilipussissakin.

Martti Suni

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.