Nastolan kirkkoherra: Kirkkojen purku on vain yksi vaihtoehto

otti pääkirjoituksessaan (23.1.2020) kantaa Lahden seurakuntayhtymän kirkkorakennusten kuntoon ja kirkkoihin liittyviin tunnearvoihin.

On ilahduttavaa havaita, että lahtelaisilla on kirkkorakennuksiin liittyviä tunnearvoja, joita halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

Seurakuntayhtymän syksyllä 2019 tilaamassa ja tammikuussa 2020 julkaistussa palveluverkkoselvityksessä otetaan kantaa erityisesti kahden kirkkorakennuksen, Joutjärven ja Salpausselän kirkkojen, tulevaisuuteen. Selvityksen tehneet konsultit ehdottavat niiden purkamista ja korvaamista uusilla monitoimitaloilla.

Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että palveluverkkoselvitys on ainoastaan yksi työkalu. Se antaa seurakuntayhtymälle mahdollisuuden tarkastella ulkopuolisen silmin vaihtoehtoja, joiden avulla seurakuntayhtymän koko kiinteistökantaa koskevia kustannussäästöjä olisi mahdollista saavuttaa pitkällä aikavälillä.

Yhteisen kirkkovaltuuston asettaman kiinteistötyöryhmän työskentely on vasta alussa, eikä kirkkorakennuksia koskevia purkamissuunnitelmia ole vireillä.

Tunnistamme hyvin tunneilmaston, joka syntyi Keski-Lahden seurakunnan puukirkon purkamisesta 1970-luvulla. Tästä viisastuneina meidän ei ole pakko toistaa samaa virhettä.

Talouden rattaista kuuluvan äänen läpi on kuultava myös kaupunkilaisten ääni, sillä kirkko on edelleen keskellä kylää ja se on olemassa siinä kaikkia ihmisiä varten.

Ikävien muistojen sijaan tahdomme tehdä ratkaisuja, jotka luovat kotikaupunkiimme valoisia tulevaisuuden näkymiä. Lahtelaisten hengellisen elämän rikkaus ei ole sidottu betoniin, vaan kristilliseen uskoon ja lähimmäisen rakkauden toteutumiseen.

Kari Eskelinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 2. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 5. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 6. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 7. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 8. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 9. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 10. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 11. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 12. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 13. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 14. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 15. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.