Nastolan kirkkoherra: Kirkkojen purku on vain yksi vaihtoehto

otti pääkirjoituksessaan (23.1.2020) kantaa Lahden seurakuntayhtymän kirkkorakennusten kuntoon ja kirkkoihin liittyviin tunnearvoihin.

On ilahduttavaa havaita, että lahtelaisilla on kirkkorakennuksiin liittyviä tunnearvoja, joita halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

Seurakuntayhtymän syksyllä 2019 tilaamassa ja tammikuussa 2020 julkaistussa palveluverkkoselvityksessä otetaan kantaa erityisesti kahden kirkkorakennuksen, Joutjärven ja Salpausselän kirkkojen, tulevaisuuteen. Selvityksen tehneet konsultit ehdottavat niiden purkamista ja korvaamista uusilla monitoimitaloilla.

Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että palveluverkkoselvitys on ainoastaan yksi työkalu. Se antaa seurakuntayhtymälle mahdollisuuden tarkastella ulkopuolisen silmin vaihtoehtoja, joiden avulla seurakuntayhtymän koko kiinteistökantaa koskevia kustannussäästöjä olisi mahdollista saavuttaa pitkällä aikavälillä.

Yhteisen kirkkovaltuuston asettaman kiinteistötyöryhmän työskentely on vasta alussa, eikä kirkkorakennuksia koskevia purkamissuunnitelmia ole vireillä.

Tunnistamme hyvin tunneilmaston, joka syntyi Keski-Lahden seurakunnan puukirkon purkamisesta 1970-luvulla. Tästä viisastuneina meidän ei ole pakko toistaa samaa virhettä.

Talouden rattaista kuuluvan äänen läpi on kuultava myös kaupunkilaisten ääni, sillä kirkko on edelleen keskellä kylää ja se on olemassa siinä kaikkia ihmisiä varten.

Ikävien muistojen sijaan tahdomme tehdä ratkaisuja, jotka luovat kotikaupunkiimme valoisia tulevaisuuden näkymiä. Lahtelaisten hengellisen elämän rikkaus ei ole sidottu betoniin, vaan kristilliseen uskoon ja lähimmäisen rakkauden toteutumiseen.

Kari Eskelinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.