Lukijalta: Citymaalaisuus tekee jo tuloaan Suomessa

Mummonmökit, kulttuuripuisto ja kylätalo sopivat hyvin Padasjoen maalaismaisemaan.

Tutkimuksen mukaan lähes miljoona suomalaista miettii maallemuuttoa. Useimmiten se jää kuitenkin haaveeksi. Liikkuvan elämäntavan uskotaan kuitenkin lisääntyvän. Maaseudun rauha vetoaa. Siitä on erityisesti kiinnostunut luova luokka.

Samalla citymaalais-termi on yleistymässä. Sen avainsana on etätyö. Etelä-Päijänteen rantapitäjällä, Padasjoella, on siihen hyvät edellytykset supernopeine valokuituverkkoineen, kunnallistekniikaltaan valmiine tontteineen ja yli 30:n parhaillaan myynnissä olevan asuinkiinteistön ansiosta. Padasjoen kunta on käyttänyt valokuituverkon rakentamiseen kohta pari miljoonaa euroa.

Padasjoen houkuttelevuuden lisäämiseksi olen itse esittänyt mm. kirkonkylää halkovan vaakunajoen parantamista ja sen rannalla olevan Jokipuiston rakentamista monitoimipuistoksi. Siihen kuuluisivat kesäteatteri, kalastuspaikka laitureineen, perheiden retkipaikka, luontopolut sekä konsertti- ja juhlapaikka tarpeellisine rakenteineen.

Suomessa etätyöskentely on kasvanut neljässä vuodessa 30 prosenttia. Yli viidesosa työssä käyvistä suomalaisista hyödyntää etätyömahdollisuuksia.

Etätyön suurin potentiaali löytyy Padasjoella tuhansista vapaa-ajanasukkaista. Heillä on pitäjässä noin 2 800 kesämökkiä. Citymaalaiset voisivat olla aivan uusi tulijoiden joukko. He asuisivat ja tekisivät työtä Padasjoen rauhassa tai kävisivät töissä esimerkiksi vajaan tunnin ajomatkan päässä Lahdessa.

Olen viime vuosina esittänyt moneen otteeseen 1800-luvulta peräisin olevan Jokioisten komean puukoulun muuttamista kylätaloksi. Nyt hanke etenee.

Samalla esitän Padasjoen kunnan päättäjille pohdittavaksi modernien mummonmökkien, vaarintupien ja piianpirttien rakentamista.

Sitä varten on jo kunnallistekniikaltaan valmis Kivistön alue. Kunta omistaa siellä kaavoitettua maata 10 hehtaaria.

Kivistön alueen maankäyttösopimuksen myötä pelättiin kunnan suursatsauksen valuvan ”vääriin” taskuihin eli maanomistajille, eikä kunnalle.

Eripuran vuoksi tontit ovat olleet kahdeksan vuotta täysin hyödyntämättä. Nyt on alueen hyödyntämisen aika.

Naapuripitäjässä Luopioisissa sikisi jo 2000-luvun alkupuolella luova hulluus. Se synnytti modernit mummonmökit.

Mäkitupa-asutuksen uuden tulemisen isät olivat arkkitehti Pertti Toivari ja hänen veljensä Ari Toivari Luopioisista.

Heidän ideoimansa mökki sisältää tupakeittiön, makuuhuoneen, kylpyhuoneen, saunan ja parven. Parvi sopii varasto- tai harrastustilaksi, lasten leikkipaikaksi tai yöpymiseen. Talon edustalle voi rakentaa vaikka terassin ja viherhuoneen.

Tarjolla on valmiita talopaketteja joko perustoimituksena tai muuttovalmiina. Mökeissä voi asua modernisti. Ne sopivat myös kesäasunnoksi.

Mökkityypistä riippuen voi pienin 30 neliön tupa minitontteineen irrota 30 000 eurolla. Hintahaitarin yläpäässä joutuu 50–90 neliön mökeistä tontteineen pulittamaan keskimäärin 100 000 euroa.

Uudentyyppiset mummonmökit sopivat erityisesti eläkeläisille, nuorille pareille ja sinkuille.

Toivarien ideoimissa mökeissä on vanhan ajan tunnelmaa uuden ajan mukavuuksilla. Samanlainen luomurakentaminen elävöittäisi myös Padasjoen tapaista maaseutua aivan uudella tavalla.

Jaakko Ritamies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.