Hoitotakuuta on voitava valvoa

Hoitotakuun tiukentaminen vaatii, että sitä pystytään aukottomasti valvomaan. Tällä haavaa se ei onnistu. Mirja Hussain

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on ottanut tavoitteeksi, että kiireettömään hoitoon pääsisi viikossa. Nykyisen hoitotakuun raja on kolme kuukautta. Kirittävää on siten todella paljon, eikä nykyisenkään hoitotakuun toteutumisesta ole riittävää varmuutta.

Hoitotakuun valvonta on osoittautunut hankalaksi, vaikka jonotusajat on säädetty julkisiksi. Kuntien ja sairaanhoitopiirien on raportoitava julkisesti, käytännössä verkkosivuillaan, vähintään kerran neljässä kuukaudessa hoitoon pääsyn odotusajoista. Tiedot on julkaistava erikseen jokaisesta toimintayksiköstä.

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat hoitotakuun toteutumista. Se on kuitenkin vaikeaa, koska ei ole riittävän selvästi määritelty sitä, mitä hoitoon pääsyllä tarkoitetaan.

Kolmen kuukauden aikaraja ei tarkoita, että kiireetöntä hoitoa odottava pääsisi hoitoon tai tutkimuksiin kolmen kuukauden sisällä, vaan se voi tarkoittaa sitä, että asiakas on päässyt terveyskeskukseen ja tavannut esimerkiksi hoitajan tai suuhygienistin.

Vastaanottoaikaa varaavalle saatetaan myös todeta, ettei aikoja ole ja häntä pyydetään soittamaan uudestaan muutaman viikon päästä. Tällainen odotusaika ei näy jonotusraporteissa.

Päijät-Hämeen hyvinvointi­yhtymä kertoo jonotusajoista verkkosivuillaan. Tuorein jonoraportti on syyskuulta 2019, ja sen mukaan 3 711 hoitoa odottavasta ­2 ­600­ eli 70 prosenttia oli päässyt hoitoon määräajassa, 90 päivän sisällä.

Eniten jonottajia on korva-, nenä- ja kurkkutautien vastaanotoille: vain 44 prosenttia on päässyt hoitoon hoitotakuun sisällä. Yli puoli vuotta oli syyskuussa ollut jonossa melkein viidennes hoitoa tarvitsevista. Päijät-Hämeessä toiseksi huonoin tilanne on silmätaudeissa, jossa hoitotakuu oli syyskuussa toteutunut 65 prosentilla.

On mahdollista, että syksyn jonotustilanne on osin kesän lomakauden aiheuttamaa, mutta hoitotakuussa ovat kaikki kuukaudet mukana eivätkä kiireettömätkään taudit lepää kesäaikana. Syyskuussa paras tilanne näytti olleen psykiatrian puolella.

Ennen kuin lähdetään tavoittelemaan viikon hoitotakuuta, pitäisi saada varmuus edes kolmen kuukauden hoitotakuun toteutumisesta. Lisäksi on luotava pitävä järjestelmä sille, mistä jonotusaika katsotaan alkaneeksi ja päättyneeksi. Muuten tilastot jättävät liian paljon aukkoja. Ei kannata myöskään luoda tavoitteita, jonka toteutumiseen ei kukaan usko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.