Me pystymme parempaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan siitä, kuinka huonosti suomalaiset kohtelevat toisiaan. Mikko Stig / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön kahdeksas uudenvuodenpuhe kirvoitti yhteiskunnallisilta vaikuttajilta poikkeuksellisen runsaasti myönteisiä arvioita sosiaalisessa mediassa. Suuntaa näytti tuore pääministeri Sanna Marin (sd.). Kiittäessään Niinistöä hyvästä puheesta hän paljasti suhtautuneensa vahvana parlamentarismin kannattajana aina kriittisesti presidentti-instituutioon, mutta huomanneensa nyt arvostavansa tätä instituutiota entistä enemmän.

Mitä ilmeisimmin Mariniin oli tehnyt vaikutuksen Niinistön osoittama vankka myötätunto tällä vuosituhannella tiuhaan tahtiin vaihtuneita pääministereitämme kohtaan.

Kenties Antti Rinteenkin (sd.) kohtalo mielessään Niinistö peräsi politiikkaan työrauhaa muistuttaen eritoten pääministerin tehtävän vaativuudesta. Paineita kasvattaa, että pääministeri jää hallituksen keulakuvana aina näkyvimmin vastaamaan ratkaisuista, jotka eivät kaikkia miellytä. Kuitenkin hallitus on kollegio, jonka tulisi yhdessä myös vastata yhdessä päätetystä.

Viime aikoina vähälle huomiolle jääneen yhteisvastuun palauttaminen kunniaan voisi Niinistöstä sekä keventää pääministerin taakkaa että rohkaista tätä toimissaan. Marinin oli varmasti helppo tulkita, että näin korostaessaan Niinistö halusi tarjota presidentillistä taustatukea nuorelle pääministerille, joka vuorostaan on nyt asettautunut tuuliseksi osoittautuneelle paikalle.

Niinistön puhetta ylisti myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka keskustan puheenjohtajana antoi kasvot puolueen operaatiolle Rinteen suistamiseksi pääministerin paikalta.

Kehuessaan Niinistön osuneen ”arvokkaalla ja yhdistävällä” puheellaan yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön Kulmuni tosin taisi viitata eri sanoihin kuin niihin, jotka viehättivät Marinia ehkä eniten. Niinistö kun toi heti alkajaisiksi julki suuren huolensa siitä, kuinka huonosti me suomalaiset nykyään kohtelemme toisiamme.

Haluttomuus aitoon keskusteluun, tahallinen väärinymmärtäminen, tiedon valikoiva hyödyntäminen ja viranomaisten tarkoituksellinen häiritseminen ovat kärjistäneet ilmapiiriä niin pahasti, että presidentti pelkää yhteiskuntarauhan ja hyvinvointimme joutuvan tällä menolla kovalle koetukselle.

Huoli ei ole uusi, mutta yhä aiheellinen. Osuva on myös presidentin muistutus toistemme ymmärtämyksestä menestyksemme tärkeimpänä tekijänä. Sen vahvistamiseksi keskustelukulttuurimme soisi tervehtyvän tasolle, jolle on ominaista keskinäinen kunnioitus ja vastakkaisten näkemysten sietäminen. Tässä ei ole peiliin katsomisen paikka vain poliitikoilla, vaan meistä useimmilla. Me pystymme parempaan, kuten Niinistö sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.