Pääkirjoitus: Trump potkaisi muurahaispesää

Presidentti Donald Trump antoi määräyksen iranilaisen sotilaskomentajan Qassim Suleimanin surmaamisesta. Lehtikuva

Kansainvälisen suurvaltapolitiikan nyrkkisääntö on se, että jos sisäpolitiikassa on haasteita, kannattaa huomio siirtää ulkopolitiikkaan. Voimakkailla sotilasoperaatioilla on myös pönkitetty valtaan pyrkivien tai siellä jo olevien asemaa. Näin on ollut ja on edelleen sekä idässä että lännessä.

Tältä pohjalta perjantaiaamuinen ilmaisku Bagdadin lentokentällä on ymmärrettävä. Iskussa surmattiin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltainen komentaja Qassem Suleimani. Määräyksen iskusta antoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jolla riittää sekä haastetta että pönkityksen tarvetta kotimaassaan.

USA:ssa valmistaudutaan parhaillaan senaatin virkarikosoikeudenkäyntiin, jossa istuvaa presidenttiä syytetään väärinkäytöksistä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta. Tämän vuoden lopulla järjestetään presidentinvaalit, joissa Trump pyrkii jatkokaudelle. Trump selvinnee oikeudenkäynnistä virkansa säilyttäen, mutta prosessi luo synkän varjon hänen kampanjalleen. Tai olisi lyönyt, ellei Bagdadin iskua olisi tapahtunut.

Yhdysvallat pitää surmattua Suleimania ja hänen johtamiaan Quds-joukkoja terroristeina, jotka ovat osallistuneet useisiin konflikteihin muun muassa Jemenissä ja Syyriassa. Iranin tukemien puolisotilaallisten joukkojen välit USA:n kanssa ovat kiristyneet ja viimeinen niitti oli tällä viikolla, kun Iran-mieliset mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystöön.

Pentagonin mukaan Suleimani olisi aktiivisesti suunnitellut iskuja amerikkalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan Irakissa ja laajemminkin. Trumpin näkökulmasta kyse on omien joukkojen suojaamisesta ja sodasta terrorismia vastaan. Näitä argumentteja tullaan nyt kuulemaan presidentinvaalien väittelyissä. Trump haluaa johtajana osoittaa voimaa ja kykyä toimia. Ja samalla hän tulee kääntäneeksi katsetta pois siltä tosiasialta, että on vasta kolmas virkarikossyytteen saanut Yhdysvaltain presidentti kautta aikain.

Surmattu komentaja sai nopeasti marttyyrin aseman kotimaassaan Iranissa. Häntä on pidetty maan toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä heti uskonnollisen johtajan Ali Khamenein jälkeen. Iran vannoo veristä kostoa amerikkalaisille.

Surma ei ollut vain sohaisu muurahaispesään, vaan tällä kertaa Trump potkaisi sitä oikein kunnolla. Seuraukset voivat olla dramaattiset. Konflikti voi johtaa sotaan, jonka seurauksista kärsitään pitkään ja laajalti myös lännessä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Iranin ja USA:n välillä on hyvin herkkä tilanne – "Paljon on pölyä ilmassa"
    4.1.2020 13:38
  2. Yhdysvallat surmasi iranilaiskenraalin ilmaiskussa Bagdadissa – Irakin pääministeri: Isku merkitsee tuhoisan sodan alkua
    3.1.2020 3:03
  3. Presidentti Niinistö kommentoi Bagdadin tapahtumia: Yhdysvaltain ja Iranin suhde on kriittisessä tilassa
    3.1.2020 9:10

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut