Pääkirjoitus: Trump potkaisi muurahaispesää

Presidentti Donald Trump antoi määräyksen iranilaisen sotilaskomentajan Qassim Suleimanin surmaamisesta. Lehtikuva

Kansainvälisen suurvaltapolitiikan nyrkkisääntö on se, että jos sisäpolitiikassa on haasteita, kannattaa huomio siirtää ulkopolitiikkaan. Voimakkailla sotilasoperaatioilla on myös pönkitetty valtaan pyrkivien tai siellä jo olevien asemaa. Näin on ollut ja on edelleen sekä idässä että lännessä.

Tältä pohjalta perjantaiaamuinen ilmaisku Bagdadin lentokentällä on ymmärrettävä. Iskussa surmattiin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltainen komentaja Qassem Suleimani. Määräyksen iskusta antoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jolla riittää sekä haastetta että pönkityksen tarvetta kotimaassaan.

USA:ssa valmistaudutaan parhaillaan senaatin virkarikosoikeudenkäyntiin, jossa istuvaa presidenttiä syytetään väärinkäytöksistä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta. Tämän vuoden lopulla järjestetään presidentinvaalit, joissa Trump pyrkii jatkokaudelle. Trump selvinnee oikeudenkäynnistä virkansa säilyttäen, mutta prosessi luo synkän varjon hänen kampanjalleen. Tai olisi lyönyt, ellei Bagdadin iskua olisi tapahtunut.

Yhdysvallat pitää surmattua Suleimania ja hänen johtamiaan Quds-joukkoja terroristeina, jotka ovat osallistuneet useisiin konflikteihin muun muassa Jemenissä ja Syyriassa. Iranin tukemien puolisotilaallisten joukkojen välit USA:n kanssa ovat kiristyneet ja viimeinen niitti oli tällä viikolla, kun Iran-mieliset mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystöön.

Pentagonin mukaan Suleimani olisi aktiivisesti suunnitellut iskuja amerikkalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan Irakissa ja laajemminkin. Trumpin näkökulmasta kyse on omien joukkojen suojaamisesta ja sodasta terrorismia vastaan. Näitä argumentteja tullaan nyt kuulemaan presidentinvaalien väittelyissä. Trump haluaa johtajana osoittaa voimaa ja kykyä toimia. Ja samalla hän tulee kääntäneeksi katsetta pois siltä tosiasialta, että on vasta kolmas virkarikossyytteen saanut Yhdysvaltain presidentti kautta aikain.

Surmattu komentaja sai nopeasti marttyyrin aseman kotimaassaan Iranissa. Häntä on pidetty maan toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä heti uskonnollisen johtajan Ali Khamenein jälkeen. Iran vannoo veristä kostoa amerikkalaisille.

Surma ei ollut vain sohaisu muurahaispesään, vaan tällä kertaa Trump potkaisi sitä oikein kunnolla. Seuraukset voivat olla dramaattiset. Konflikti voi johtaa sotaan, jonka seurauksista kärsitään pitkään ja laajalti myös lännessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 7. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 8. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 9. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 10. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 11. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 12. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 13. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 14. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 15. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.