Pääkirjoitus: Trump potkaisi muurahaispesää

Presidentti Donald Trump antoi määräyksen iranilaisen sotilaskomentajan Qassim Suleimanin surmaamisesta. Lehtikuva

Kansainvälisen suurvaltapolitiikan nyrkkisääntö on se, että jos sisäpolitiikassa on haasteita, kannattaa huomio siirtää ulkopolitiikkaan. Voimakkailla sotilasoperaatioilla on myös pönkitetty valtaan pyrkivien tai siellä jo olevien asemaa. Näin on ollut ja on edelleen sekä idässä että lännessä.

Tältä pohjalta perjantaiaamuinen ilmaisku Bagdadin lentokentällä on ymmärrettävä. Iskussa surmattiin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltainen komentaja Qassem Suleimani. Määräyksen iskusta antoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jolla riittää sekä haastetta että pönkityksen tarvetta kotimaassaan.

USA:ssa valmistaudutaan parhaillaan senaatin virkarikosoikeudenkäyntiin, jossa istuvaa presidenttiä syytetään väärinkäytöksistä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta. Tämän vuoden lopulla järjestetään presidentinvaalit, joissa Trump pyrkii jatkokaudelle. Trump selvinnee oikeudenkäynnistä virkansa säilyttäen, mutta prosessi luo synkän varjon hänen kampanjalleen. Tai olisi lyönyt, ellei Bagdadin iskua olisi tapahtunut.

Yhdysvallat pitää surmattua Suleimania ja hänen johtamiaan Quds-joukkoja terroristeina, jotka ovat osallistuneet useisiin konflikteihin muun muassa Jemenissä ja Syyriassa. Iranin tukemien puolisotilaallisten joukkojen välit USA:n kanssa ovat kiristyneet ja viimeinen niitti oli tällä viikolla, kun Iran-mieliset mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystöön.

Pentagonin mukaan Suleimani olisi aktiivisesti suunnitellut iskuja amerikkalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan Irakissa ja laajemminkin. Trumpin näkökulmasta kyse on omien joukkojen suojaamisesta ja sodasta terrorismia vastaan. Näitä argumentteja tullaan nyt kuulemaan presidentinvaalien väittelyissä. Trump haluaa johtajana osoittaa voimaa ja kykyä toimia. Ja samalla hän tulee kääntäneeksi katsetta pois siltä tosiasialta, että on vasta kolmas virkarikossyytteen saanut Yhdysvaltain presidentti kautta aikain.

Surmattu komentaja sai nopeasti marttyyrin aseman kotimaassaan Iranissa. Häntä on pidetty maan toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä heti uskonnollisen johtajan Ali Khamenein jälkeen. Iran vannoo veristä kostoa amerikkalaisille.

Surma ei ollut vain sohaisu muurahaispesään, vaan tällä kertaa Trump potkaisi sitä oikein kunnolla. Seuraukset voivat olla dramaattiset. Konflikti voi johtaa sotaan, jonka seurauksista kärsitään pitkään ja laajalti myös lännessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 2. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 5. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 6. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 7. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 10. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 11. Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan
 12. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 13. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 14. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.