Yksinäisyyden ongelma näyttää pahenevan

Hanna Myyrä

Vaikka olemme erimielisiä siitä, alkoiko nyt uusi vuosikymmen vai ei, uskoaksemme olemme samaa mieltä siitä, että yksinäisyyden kasvu on vakavasti otettava ongelma. Sen torjumiseen pitäisi käyttää paljon enemmän aikaa, vaivaa ja rahaa 2020-luvulla kuin 2010-luvulla. Tutkittu ilmiötä kyllä on.

Väestön ikääntyminen lisää yksin asuvien määrää, koska harva ikääntynyt löytää uuden kumppanin puolison kuollessa. Toisaalta myös nuoret asuvat yksin, samoin monet eronneet. Ilmiö ei kuitenkaan liity vain tiettyyn elämänvaiheeseen ennen perheen perustamista ja jälkeen leskeksi jäämisen, vaan on yleistä kaikille ikäluokille lapsuuden jälkeen. Yksin asuminen ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä, mutta voi sitä lisätä.

Ihmisillä on perustarve kuulua ryhmään, ja sen ulkopuolelle sulkeminen on tiennyt kuolemanvaaraa. Eiköhän jokaisella ole kokemusta siitä, miltä tuntuu jäädä ulkopuolelle, vaikka kyse olisi ollut lyhytkestoisesta tilanteesta.

Ihmisten ryhmäytymistarvetta on selvitetty monissa tutkimuksissa. Ihmisten parissa oleminen palkitsee ihmistä myönteisillä, stressiä ja kivun tunnetta vähentävillä ja mielihyvää tuottavilla hormoneilla. Yksinäisyys puolestaan lisää esimerkiksi kivun kokemusta sekä riskiä sairastua dementiaan ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Ei ole ihan yhdentekevää sekään, millaiseen ryhmään ihminen liittyy ja miten ryhmässä suhtaudutaan sen ulkopuolella oleviin. Viime vuosikymmen kärjisti yhteiskunnallista keskustelua ja sille oli leimallista omaan ryhmään kuulumattomien näkeminen erittäin kielteisesti. Suuntaus ei ole hyvä.

Tällä vuosikymmenellä pitäisi hakea enemmän ryhmiä yhdistäviä näkökulmia kuin niitä erottavia ja hakea ymmärrystä niistä asioista, joissa mielipiteet menevät ristiin. Ryhmän omaa olemassaoloa se ei välttämättä vahvista, mutta kaikkien olisi helpompaa elää yhteiskunnassa, jossa mielipiteensä voi sanoa ilman viharyöppyä.

Yksinäisyyttä kokeville on tarjolla paljon neuvoja siitä, miten helpottaa tilannettaan. Mielenterveyden keskusliiton mukaan tärkeää on hyväksyä itsensä ja olla itsensä paras kaveri. Neuvo ei varsinaisesti poista yksinäisyyttä, mutta voi tehdä yksinäisistä hetkistä siedettäviä.

Niin ikään liitto kehottaa etsimään seuraa harrastuksista, töistä, yhdistyksistä tai esimerkiksi verkkoyhteistöistä tai vapaaehtoistoiminnasta, erilaisista ryhmistä siis. Ehkä yksi keino helpottaa tätä olisi tuki sellaisille yhdistyksille, jotka ottavat uudet jäsenet avosylin vastaan eivätkä vain jäsenmaksujen maksajiksi.

Monet kokevat yksinäisyydestä häpeää ja pitävät sitä omana syynään. On siksi hienoa, että viime aikoina monet ovat kertoneet yksinäisyydestä omilla kasvoillaan ja osoittaneet, että tilanne voi kohdata ketä tahansa.

Tähän mennessä myös monet yksityiset ja vapaaehtoisjärjestöt ovat luoneet mahdollisuuksia etsiä seuraa vaikka lenkille tai kulttuuritapahtumiin. Tällaiselle toiminnalle on kysyntää etenkin kaupallisten deittipalvelujen vastapainona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.