Geoparkista hyötyä alueelle

Vääksyn kautta kulkeva toinen Salpausselkä erottaa Vesijärven ja Päijänteen. Se olisi yksi Geoparkin kohteista. Antti Yrjönen

Päijät-Hämettä halkoville Salpausselille haetaan Unescon Geopark-statusta. Se nostaisi näiden jääkauden synnyttämien reunamuodostumien arvoa paitsi ulkopuolisten, myös oman alueen asukkaiden silmissä. Lahden ja Hollolan halki kulkeva ensimmäinen Salpausselkä on Salpausselistä näyttävin.

Koska Salpausselät ovat meille tuttuja, niiden merkitystä ei aina osata nähdä.

Salpausselät ovat merkittävää pohjavesien muodostumisaluetta ja niiden pohjoispuolelta levittäytyy järvi-Suomi harjuineen. Toki Salpausselät ovat pitkään olleet tärkeitä myös kulkuväylinä ja virkistysalueina.

Global Geopark -verkostoon kuuluu maailmassa noin 140 kansainvälisesti merkittävää geologista aluetta. Suomessa Geopark-status on toistaiseksi vain Rokuan Geoparkilla, joka sijaitsee kolmen kunnan alueella Pohjois-Pohjanmaalla.

Geopark-statuksen uskotaan edistävän alueen luontomatkailua ja elinkeinoja, mutta työtä se vielä vaatii. Jotta alueella kulkevat tietäisivät olevansa geologisesti merkittävällä alueella, sen kohteista ja erityispiirteistä täytyy löytyä nykyistä enemmän tietoa ja opasteita.

Salpausselän urheilukeskuksen maastossa on kyllä reittejä riittämiin, mutta ympäristöstä saa enemmän irti, kun pystyy havaitsemaan sen erityispiirteet. Geologisten muodostelmien lisäksi status vaatii elollisen luonnon ja kulttuurihistorian sitomista osaksi kokonaisuutta.

Geopark-hankkeelle on perustettu kuuden kunnan rahoittama organisaatio. On oletettavaa, että se herättää taloudellisesti tiukkoina vuosina myös arvostelua.

On kuitenkin tärkeää, että nostamme esille niitäkin asioita, jotka ovat tällä alueella olemassa ilman ihmisen työtä, ihan ilmaiseksi. Se vaatii paljon vähemmän panostuksia kuin kokonaan uusien vetonaulojen luominen tyhjästä. Luontomatkailu on kasvattanut suosiotaan, ja Lahteen on helppoa tulla.

Uuden Geopark-alueen etuna olisi myös se, että monet sen kohteista on helposti saavutettavissa. Lahden keskustan liepeillä kulkevalle Lehmusreitille, urheilukeskuksen maastoon ja Vääksyssä toisen Salpausselän omalaatuisuuteen pääsee helposti julkisillakin liikennevälineillä.

Helposti saavutettavia kohteita ovat myös Vierumäen maastot ja Heinolan puistot harjuineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.