Geoparkista hyötyä alueelle

Vääksyn kautta kulkeva toinen Salpausselkä erottaa Vesijärven ja Päijänteen. Se olisi yksi Geoparkin kohteista. Antti Yrjönen

Päijät-Hämettä halkoville Salpausselille haetaan Unescon Geopark-statusta. Se nostaisi näiden jääkauden synnyttämien reunamuodostumien arvoa paitsi ulkopuolisten, myös oman alueen asukkaiden silmissä. Lahden ja Hollolan halki kulkeva ensimmäinen Salpausselkä on Salpausselistä näyttävin.

Koska Salpausselät ovat meille tuttuja, niiden merkitystä ei aina osata nähdä.

Salpausselät ovat merkittävää pohjavesien muodostumisaluetta ja niiden pohjoispuolelta levittäytyy järvi-Suomi harjuineen. Toki Salpausselät ovat pitkään olleet tärkeitä myös kulkuväylinä ja virkistysalueina.

Global Geopark -verkostoon kuuluu maailmassa noin 140 kansainvälisesti merkittävää geologista aluetta. Suomessa Geopark-status on toistaiseksi vain Rokuan Geoparkilla, joka sijaitsee kolmen kunnan alueella Pohjois-Pohjanmaalla.

Geopark-statuksen uskotaan edistävän alueen luontomatkailua ja elinkeinoja, mutta työtä se vielä vaatii. Jotta alueella kulkevat tietäisivät olevansa geologisesti merkittävällä alueella, sen kohteista ja erityispiirteistä täytyy löytyä nykyistä enemmän tietoa ja opasteita.

Salpausselän urheilukeskuksen maastossa on kyllä reittejä riittämiin, mutta ympäristöstä saa enemmän irti, kun pystyy havaitsemaan sen erityispiirteet. Geologisten muodostelmien lisäksi status vaatii elollisen luonnon ja kulttuurihistorian sitomista osaksi kokonaisuutta.

Geopark-hankkeelle on perustettu kuuden kunnan rahoittama organisaatio. On oletettavaa, että se herättää taloudellisesti tiukkoina vuosina myös arvostelua.

On kuitenkin tärkeää, että nostamme esille niitäkin asioita, jotka ovat tällä alueella olemassa ilman ihmisen työtä, ihan ilmaiseksi. Se vaatii paljon vähemmän panostuksia kuin kokonaan uusien vetonaulojen luominen tyhjästä. Luontomatkailu on kasvattanut suosiotaan, ja Lahteen on helppoa tulla.

Uuden Geopark-alueen etuna olisi myös se, että monet sen kohteista on helposti saavutettavissa. Lahden keskustan liepeillä kulkevalle Lehmusreitille, urheilukeskuksen maastoon ja Vääksyssä toisen Salpausselän omalaatuisuuteen pääsee helposti julkisillakin liikennevälineillä.

Helposti saavutettavia kohteita ovat myös Vierumäen maastot ja Heinolan puistot harjuineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.