Päänavauksessa riitojen siemeniä

Teollisuusliiton Riku Aalto oli vientiteollisuuden sopimukseen tyytyväisempi kuin työnantajien Minna Helle. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työmarkkinoille saatiin pitkään odotettu päänavaus, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät vihdoin sopuun uudesta työehtosopimuksestaan. Se tuo lähes sadalletuhannelle työntekijälle yhteensä 3,3 prosentin palkankorotukset parin vuoden aikana. Lisäksi heiltä poistuu 24 tunnin palkaton työajan lisäys eli niin sanotut kiky-tunnit.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto oli sopimukseen tyytyväisempi kuin vastapuolensa, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle. Aalto korosti palkankorotusten kasvattavan työntekijöiden ostovoimaa ja iloitsi ”talkootyön” loppuvan kiky-tuntien hautaamisen myötä.

Helteen mukaan ”paras mahdollinen” ratkaisu ei välttämättä paranna alan kilpailukykyä mutta ei sitä myöskään heikennä, joten sen kanssa voidaan elää. Myönteisenä Helle piti epävarmuuden poistumista.

Vientiteollisuutta edustavien suurten liittojen neuvotteluja seurattiin työmarkkinoilla ja myös niiden ulkopuolella tiiviisti, koska ratkaisun uskotaan osoittavan vahvasti suuntaa muillekin aloille. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vientialojen palkankorotukset muodostavat jatkossa tason, johon muutkin liitot peilaavat omia tavoitteitaan liittokierroksen edetessä.

Työnantajapuolella pyritään kilpailukykymme turvaamisen nimissä siihen, etteivät muut alat ainakaan ylitä nyt asetettua rimaa. Työntekijäpuolella 3,3:a prosenttia ei sitä vastoin pidetä kattona vaan pohjana, jonka alle tuskin yksikään ammattiliitto suostuu jäämään ilman tuntuvia hyvityksiä.

Täsmällisimmin tavoitteensa ovat paaluttaneet julkisen alan naisvaltaiset liitot vaatiessaan 1,8 prosenttiyksikön lisäkorotusta miesvaltaisten alojen korotusten päälle. Työntekijätkin tietävät, ettei köyhillä kunnilla ole tähän varaa, joten ne odottavat apua maan hallitukselta. Siitä ei toistaiseksi ole takeita.

Toinen konfliktien siemen piilee kiky-tunneissa, jotka ovat olleet ay-liikkeelle syntymästään saakka kuin punainen vaate. Vienti­aloilla niistä hankkiuduttiin nyt eroon, ja samaa vaativat muidenkin alojen työntekijät.

Työnantajat toppuuttelevat näitä vaatimuksia tulkitsemalla vientialojen sopimuksen poikkeukseksi, koska siinä kiky-tunnit oli kirjattu omaan lisäpöytäkirjaansa, jonka työntekijäpuoli irtisanoi jo vuosi sitten. Muilla aloilla kiky-tunnit ovat osa työehtosopimusta, joten jo ne halutaan poistaa, palkankorotusten tulisi jäädä vientialoja maltillisemmiksi. Ay-liike ei selitystä niele, mikä lisää tuntuvasti tulevien neuvottelujen vaikeusastetta. Samalla kasvaa lakkoherkkyys, mikä toivottavasti ei koidu liian kalliiksi hidastuvalle talouskasvullemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.