Työllistämiseen saatava puhtia

Uuden työministerin Tuula Haataisen (sd.) tulisi vauhdittaa uusia työllisyystoimia pohtivien työryhmien työskentelyä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jo varsin pitkään vallinnut ristiriita avoinna olevien työpaikkojen ja työttömien runsaan määrän välillä ei näytä helpottavan sitten millään.

Työvoimatoimistoissa on avoinna peräti 63 000 työpaikkaa. Kyse on epävirallisesta Suomen ennätyksestä (Uutissuomalainen 8.1.). Ikävä kyllä samaan aikaan myös työttömyystilastot osoittavat edelleen murheellisia lukemia. Vailla työtä on maassamme yhä satojatuhansia ihmisiä.

Nämäkin luvut todistavat osaltaan, että työnantajat eivät ole viime vuosina puhuneet pötyä pahoitellessaan, kuinka vaikeaa monille aloille on saada päteviä työntekijöitä. Näin on käynyt monin paikoin jopa seuduilla, joita työttömyys koettelee keskimääräistä paljon vaikeammin.

Ilmiössä on kyse niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta. Sen piirteisiin lukeutuu, että yhä useammat työttömät asuvat tänä päivänä väärässä paikassa avoinna oleviin työpaikkoihin nähden. Monella on ammatti, jolle ei omalla kotiseudulla riitä enää kysyntää. Vastaavasti uusia työpaikkoja avautuu runsaimmin mitoin seuduille, missä asumisen kalleus on tehokas muuttohalujen karistaja.

Avointen työpaikkojen jääminen täyttämättä, yritysten jatkuvat rekrytointiongelmat ja vaikeana pysyttelevä työttömyystilanne korostavat Sanna Marinin (sd.) hallituksen valmistelemien työllisyystoimien tärkeyttä ja kiireellisyyttä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin, mikä tarkoittaa 60 000:ta uutta työpaikkaa. Jos hallitus onnistuu ne luomaan, se ei auta vain työttömiä ja työvoimapulasta kärsivää elinkeinoelämää vaan myös itseään. Onhan hallitus laskenut kunnianhimoisen ohjelmansa toteuttamisen pitkälti juuri työllisyyden kasvusta saatavien verotulojen varaan.

Tämän kohtalonyhteyden tietäen on outoa, kuinka passiivisesti hallitus on toistaiseksi suhtautunut asiaan. Uusia työllisyystoimia valmistellaan kolmikantaisissa työryhmissä, joista on kantautunut huolestuttavia tietoja. Kesällä aloitettu työ on edennyt verkkaisesti ja tulokset jääneet niin laihoiksi, ettei tiistaina jätettyjä väliraportteja tohdittu edes julkistaa.

Hallitus käsittelee väliraportteja tammikuun lopulla, ja huhtikuun kehysriihessä sen pitäisi jo tehdä päätöksiä uusien työpaikkojen luomiseksi. Jotta näin kävisi, hallituksen ja uuden työministerin Tuula Haataisen (sd.) on saatava puhtia työryhmien työskentelyyn. Ja jos työryhmät eivät saa aikaan riittäviä esityksiä, hallituksen on tehtävä tarvittavat ratkaisut omin päin, vaikka ne eivät kirvoittaisi pelkkiä suosionosoituksia työmarkkinajärjestöiltä ja työttömien sankalta joukolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 4. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 5. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 6. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 7. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 8. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.