Pormestaripeli käyntiin!

Erno Laisi

Reilun vuoden päästä järjestettävät kuntavaalit ovat lahtelaisittain historialliset. Uusi valtuusto valitsee keskuudestaan Lahdelle johtajan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Pormestari aloittaa tehtävässään kesällä 2021. Samalla kaupunginjohtajan virka nykymuodossaan lakkaa.

Vaikka nykyisen lain mukaan pormestaria ei voikaan valita suoralla kansanvaalilla, on päivänselvää, että Lahdessa käydään ennen kaikkea pormestarivaalit.

Tehtävään valittavalla pormestarilla tulee olla teoriassa vain valtuuston enemmistön luottamus. Suosio kanssavaltuutettujen keskuudessa ei kuitenkaan pitäisi riittää, kun kaupunginjohtajamallista pormestarimalliin siirrytään demokratian vahvistamisen nimissä.

Kunkin poliittisen ryhmän on syytä kertoa oma pormestariehdokkaansa hyvissä ajoin ennen vaaleja. Myös SDP:n, joka vielä mitä ilmeisimmin haaveilee sammutettujen lyhtyjen taktiikasta.

Kenestä pormestari? Nimien pyörittely on erilaisissa taustakeskusteluissa jo liki täydessä käynnissä. Paikallisten demaripäättäjien hylkimä ministeri Ville Skinnari ei tule kyseeseen, vaikka onkin viimeisimmän mittauksen eli eduskuntavaalien perusteella Lahden suosituin poliitikko.

Miten on eduskunnassa sivuraiteille ajautuneen Mika Karin (sd.) laita? Kariahan voi nimittää hyvällä syyllä Lahden pormestarimallin isäksi. Hän ehdotti pormestarimalliin siirtymistä ensimmäisenä – ja sai lopulta tahtonsa läpi.

Pormestaripestiin ei maisterin lappuja vaadita, toisin kuin kaupunginjohtajan virkaan tarvittaisiin. Karilla ei ole ylempää korkeakoulututkintoa.

Oma lukunsa ovat kaupunginhallitusta kuluvalla kaudella puoliksi johtaneet demarit Pekka Komu ja Sirkku Hildén. Molemmat lienevät kiinnostuneita, mutta etenkään Komun kansansuosio ei näytä riittävän pormestari­lukemiin.

Paikallisessa kokoomuseliitissä pormestarimittoihin yritetään kasvattaa Milla Bruneauta – näin ainakin poliittiset vastustajat arvioivat.

Bruneau nousi paitsi ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi myös kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi. Irvileuat vasemmalla sanovat kokoomuksen perustaneen Bruneaun hallinnoiman kampanjatoimiston Lahden kaupungin tiloihin.

Mitä tekeevaltuuston väriläiskä (tai kiusanhenki, riippuu keneltä kysyy) Kalle Aaltonen (Pro Lahti)? Aaltonen on hyvin suosittu – ja jos ennustaa pitää, hänen johtamansa ehdokaslista on vuoden päästä edellisiä kuntavaaleja pidempi ja nimekkäämpi. Edellisissä kuntavaaleissa hän oli selvästi suosituin kokoomuslainen, vaikkei puo­lueen listalle lopulta päässytkään. Ex-persu Aaltonen on muuten edelleen kokoomuksen jäsen.

Aaltonen voi joukkoineen sekoittaa Lahden kuntapolitiikan pakkaa entisestään, vaikkeivät rahkeet pormestarin pallille riitäkään. Aaltosen pelko on viisauden – tai paniikin – alku.

Kannatustaan rajusti sitten edellisten kuntavaalien nostanut perussuomalaiset saa tehdä täyden työn yltääkseen valtakunnalliselle kannatustasolle Lahdessa. Kaupungissa on toistaiseksi vain yksi suosittu persu, kansanedustaja ja valtuutettu Rami Lehto.

Entä mitä tekee Pekka Timonen? Kaupunginjohtajana hän ollut ennen kaikkea kaupungin kasvot. Kiinnostaako häntä vetäytyminen kulisseihin kansliapäällikön tylsään Excel-hommaan? Jos arvata saa, ei varmasti kiinnosta.

Moni voisi nähdä Timosen kaupungin ensimmäisenä pormestarina. Hän ei kuitenkaan ole minkään puolueen jäsen. Timosen mukaan kukaan ei ole kysellyt ehdolle. Pitäisikö?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 7. Lukijalta: Kaupungin hankkeissa ja henkilöstössä on paljon löysää
 8. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 9. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 10. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 11. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 12. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 13. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 14. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 15. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.