Lukudiplomi on loistava ajatus, mutta suorittamatta jää, kahdesta syystä

Ilkka Kuosmanen

Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella oli keskiviikkoiltana aistittavissa lähes kirjamessumaista hurmosta, kun kirjasto julkisti uudistuneen lukudiplominsa. Tila oli tupaten täynnä ihmisiä, jotka halusivat tietää, mitä kirjoja vuoden 2020 diplomiin pitää lukea.

Meissä lukijoissa on tämä erikoinen ominaisuus, että vaikka tykkäämme käpertyä itseksemme sohvannurkkaan kirjan kanssa, kaipaamme toisaalta myös sitä, että voimme jakaa lukukokemuksemme. Lukudiplomia suorittavilla onkin kuulemma aktiivinen Facebook-ryhmä.

Kuten tulin jo torstain lehteen kirjoittaneeksi, uudistetun diplomin lukulista vaikuttaa tuoreelta. On hauska idea heittää perinteiset jaottelut menemään ja jakaa kirjat teemoittain. Tietysti joku voisi kritikoida sitä, että listan historiallinen perspektiivi on kovin lyhyt. Maailmankirjallisuuden klassikkoja ei näy, eikä paikallisten osastoon ole mahtunut yhtään ­teosta esimerkiksi Kerttu-Kaarina Suosalmelta (1921–2001), joka lienee yhä Lahden valtakunnallisesti tunnetuin ja tunnustetuin kirjailija. Nykyisin Suosalmi edustanee monille (itseni mukaan lukien) sitä ”pitäisi joskus”-osastoa, johon ei vain tule tartuttua. Elämä on lyhyt, ja on niin paljon muutakin luettavaa.

Myös alueemme huippusuositut nykydekkaristit Eija Piekkari ja Timo Sandberg on pudotettu listalta. Ehkä on ajateltu, että heillä on tarpeeksi yleisöä muutenkin.

Vaikka lukudiplomi on loistava idea, epäilen vahvasti, että suorittamatta se itseltäni tänäkin vuonna jää. Syitä on kaksi. Olen tällä hetkellä niin jumittunut äänikirjoihin ja toisaalta Kalle Päätalon tuotantoon, että ne korruptoivat lähes kaiken vapaa-aikani. Äänikirjojen kuuntelukin kyllä täyttää diplomin kriteerit, mutta Päätaloa ei listoilta löydy.

Sen jälkeen kun kirjoitin Päätalon Lahden-seikkailuista lehteen (2.1.), olen juuttunut kirjailijan aiempiin vaiheisiin. On melkein pakko saada tietää, miten ihmeessä kävi niin, että Kalle päätyi Lahteen hoidattamaan tippuriaan marraskuussa 1944. Ja kun olen hiljalleen päässyt hänen luonteenlaadustaan selville, on alkanut kiinnostaa, millaiset olot tällaisen miehen kasvattivat.

Päätalon tekstin yksityiskohtaisuudessa on samaa kieroa viehätysvoimaa kuin oli Karl-Ove Knausgårdin mammuttimaisessa Taisteluni-sarjassa. Eikä haittaa vähääkään, että Iijoki-sarjan tapahtumat ovat nyt jo ajallisesti kaukaisia. Ne antavat ”syntiselle nautinnolle” edes sen pienen historiallisen perustelun.

Moni näkee myös äänikirjoissa samankaltaisia paheellisuuden elementtejä. Onko sellainen kirjallisuutta lainkaan, että joku toinen lukee ja itse vain kuuntelet?

Viimeksi asian nosti tikunnokkaan Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt kolumnissaan ( 29.12.). Vaikka Lindstedt ei suoranaisesti tuominnut äänikirjoja, hän epäili, että ne syövät elintilaa korkeakirjallisuudelta.

Lindstedt saattaa hyvinkin olla oikeassa, mutta ei oikein usko, että asia kolumnoimalla paranee. Äänikirjabisnes ei kasvaisi sillä vauhdilla kuin se kasvaa, jos sille ei olisi aidosti kysyntää. Sitä paitsi äänikirjat luovat myös uusia ansaintamahdollisuuksia alalla, joka on ollut viimeiset vuodet hätää kärsimässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.