Lukudiplomi on loistava ajatus, mutta suorittamatta jää, kahdesta syystä

Ilkka Kuosmanen

Lahden pääkirjaston tapahtuma-alueella oli keskiviikkoiltana aistittavissa lähes kirjamessumaista hurmosta, kun kirjasto julkisti uudistuneen lukudiplominsa. Tila oli tupaten täynnä ihmisiä, jotka halusivat tietää, mitä kirjoja vuoden 2020 diplomiin pitää lukea.

Meissä lukijoissa on tämä erikoinen ominaisuus, että vaikka tykkäämme käpertyä itseksemme sohvannurkkaan kirjan kanssa, kaipaamme toisaalta myös sitä, että voimme jakaa lukukokemuksemme. Lukudiplomia suorittavilla onkin kuulemma aktiivinen Facebook-ryhmä.

Kuten tulin jo torstain lehteen kirjoittaneeksi, uudistetun diplomin lukulista vaikuttaa tuoreelta. On hauska idea heittää perinteiset jaottelut menemään ja jakaa kirjat teemoittain. Tietysti joku voisi kritikoida sitä, että listan historiallinen perspektiivi on kovin lyhyt. Maailmankirjallisuuden klassikkoja ei näy, eikä paikallisten osastoon ole mahtunut yhtään ­teosta esimerkiksi Kerttu-Kaarina Suosalmelta (1921–2001), joka lienee yhä Lahden valtakunnallisesti tunnetuin ja tunnustetuin kirjailija. Nykyisin Suosalmi edustanee monille (itseni mukaan lukien) sitä ”pitäisi joskus”-osastoa, johon ei vain tule tartuttua. Elämä on lyhyt, ja on niin paljon muutakin luettavaa.

Myös alueemme huippusuositut nykydekkaristit Eija Piekkari ja Timo Sandberg on pudotettu listalta. Ehkä on ajateltu, että heillä on tarpeeksi yleisöä muutenkin.

Vaikka lukudiplomi on loistava idea, epäilen vahvasti, että suorittamatta se itseltäni tänäkin vuonna jää. Syitä on kaksi. Olen tällä hetkellä niin jumittunut äänikirjoihin ja toisaalta Kalle Päätalon tuotantoon, että ne korruptoivat lähes kaiken vapaa-aikani. Äänikirjojen kuuntelukin kyllä täyttää diplomin kriteerit, mutta Päätaloa ei listoilta löydy.

Sen jälkeen kun kirjoitin Päätalon Lahden-seikkailuista lehteen (2.1.), olen juuttunut kirjailijan aiempiin vaiheisiin. On melkein pakko saada tietää, miten ihmeessä kävi niin, että Kalle päätyi Lahteen hoidattamaan tippuriaan marraskuussa 1944. Ja kun olen hiljalleen päässyt hänen luonteenlaadustaan selville, on alkanut kiinnostaa, millaiset olot tällaisen miehen kasvattivat.

Päätalon tekstin yksityiskohtaisuudessa on samaa kieroa viehätysvoimaa kuin oli Karl-Ove Knausgårdin mammuttimaisessa Taisteluni-sarjassa. Eikä haittaa vähääkään, että Iijoki-sarjan tapahtumat ovat nyt jo ajallisesti kaukaisia. Ne antavat ”syntiselle nautinnolle” edes sen pienen historiallisen perustelun.

Moni näkee myös äänikirjoissa samankaltaisia paheellisuuden elementtejä. Onko sellainen kirjallisuutta lainkaan, että joku toinen lukee ja itse vain kuuntelet?

Viimeksi asian nosti tikunnokkaan Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt kolumnissaan ( 29.12.). Vaikka Lindstedt ei suoranaisesti tuominnut äänikirjoja, hän epäili, että ne syövät elintilaa korkeakirjallisuudelta.

Lindstedt saattaa hyvinkin olla oikeassa, mutta ei oikein usko, että asia kolumnoimalla paranee. Äänikirjabisnes ei kasvaisi sillä vauhdilla kuin se kasvaa, jos sille ei olisi aidosti kysyntää. Sitä paitsi äänikirjat luovat myös uusia ansaintamahdollisuuksia alalla, joka on ollut viimeiset vuodet hätää kärsimässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.