lltasadun lukemisestakin saa kulttuurimerkinnän

Milja Kungas

Ilahduin kovasti Asikkalan kunnan luomasta uudesta kulttuurikortista, joka tuli alkuvuodesta liikuntakortin rinnalle. Ajatuksena on, että kuntalaiset voivat liikunnan lisäämisen ohella kehittää myös kulttuurikuntoaan määrätietoisesti. Kumpikin lisää tiettävästi hyvinvointia.

Kuntalaisena kävin hakemassa omat korttini – niitä saa esimerkiksi Asikkalan kirjastosta ja liikuntahallilta – ja ryhdyin täyttämään niitä heti vuoden alusta.

Kun kuulin kortista, ajattelin ensin, että minun ei kannata sitä hakea. Ehdin konsertteihin, teatteriin ja taidenäyttelyihin paljon harvemmin kuin ennen. Vuosittain luettu kirjalistani on nykyisin hävettävän lyhyt.

Entisessä elämässäni (lue: ennen perhettä ja vakituista työssäkäyntiä) olin aktiivinen kulttuurinkuluttaja. Luin paljon, kävin elokuvissa ja teatterissa sekä taidenäyttelyissä.

Vielä ensimmäisen lapsen kanssa kulutus oli lähes yhtä aktiivista, sillä yksi muksu oli helppo ottaa mukaan melkein minne vain.

Mutta viisihenkisen perheen liikuttaminen työ-, koulu- ja hoitopäivien lomassa ei olekaan enää niin yksinkertaista – eikä aina kovin edullistakaan. Esimerkiksi leffaliput maksavat tältä kokoonpanolta melkein seitsemänkymppiä kerta – päälle tietysti vielä herkkuostokset. Elokuvavalintakaan ei ole ihan helppo, kun ikähaitari on 4–44.

Meinasin jo lannistua ja todeta, että entisestä kulttuurin suurkuluttajasta on tullut epätoivoisesti kulturelleja kokemuksia janoava, työn ja perhe-elämän uuvuttama sohvaperuna. Ei mitään jakoa kulttuurikortin kanssa.

Asikkalan kirjastonjohtaja kuitenkin ilahdutti kertomalla, että kulttuurimerkintää varten ei tarvitsekaan olla sen kummempaa suurta tapahtumaa tai erikseen jossain käymistä.

Kulttuurimerkinnän saa vaikka lapsille luetusta iltasadusta. Tuolla tavalla tuleekin jo melkein 365 merkintää vuoteen, puhumattakaan hetkien muusta hyödystä eli läsnäolosta ja yhteisestä hetkestä ja rauhoittumisesta ennen unta sekä lukemisen kulttuurin välittämisestä eteenpäin.

Kulttuuriteko on myös se, kun istahtaa vaikka pianon ääreen ja tuottaa ilmoille musiikkia. Lahjaksi saamani ukulele ei vielä tuota niin suurta nautintoa, mutta Hepokatti maan tiellä poikittain sujuu jo kahdella soinnulla. Niin, ja saahan kulttuurimerkinnän tietysti viikoittaisista kuoroharjoituksistakin.

Onhan se niinkin, että mitä tekee usein, siihen saattaa jopa turtua ja kyllästyä. Pätisikö sama myös näihin isompiin kulttuurihetkiin?

Mitä harvemmin olen päässyt konserttiin, teatteriin, elokuviin tai taidenäyttelyyn tai saanut ­luettua kokonaisen romaanin, sen suurempia elämyksiä nämä kaikki ovat viime aikoina tuottaneet. Niiden parissa koettavat tunteet ovat yhä voimakkaampia. Ne antavat luvan hellittää toviksi ja keskittyä hetkeen.

Sen sijaan kokeilematta on vielä monia arjen pieniä kulttuurielämyksiä, kuten äänikirja. Kunnan liikunnanohjaaja vinkkasi, että sitä voisi kuunnella vaikka puhelimelta lenkillä. Saisi merkinnän kumpaankin korttiin – koska tietenkin haluan kortit täyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.