lltasadun lukemisestakin saa kulttuurimerkinnän

Milja Kungas

Ilahduin kovasti Asikkalan kunnan luomasta uudesta kulttuurikortista, joka tuli alkuvuodesta liikuntakortin rinnalle. Ajatuksena on, että kuntalaiset voivat liikunnan lisäämisen ohella kehittää myös kulttuurikuntoaan määrätietoisesti. Kumpikin lisää tiettävästi hyvinvointia.

Kuntalaisena kävin hakemassa omat korttini – niitä saa esimerkiksi Asikkalan kirjastosta ja liikuntahallilta – ja ryhdyin täyttämään niitä heti vuoden alusta.

Kun kuulin kortista, ajattelin ensin, että minun ei kannata sitä hakea. Ehdin konsertteihin, teatteriin ja taidenäyttelyihin paljon harvemmin kuin ennen. Vuosittain luettu kirjalistani on nykyisin hävettävän lyhyt.

Entisessä elämässäni (lue: ennen perhettä ja vakituista työssäkäyntiä) olin aktiivinen kulttuurinkuluttaja. Luin paljon, kävin elokuvissa ja teatterissa sekä taidenäyttelyissä.

Vielä ensimmäisen lapsen kanssa kulutus oli lähes yhtä aktiivista, sillä yksi muksu oli helppo ottaa mukaan melkein minne vain.

Mutta viisihenkisen perheen liikuttaminen työ-, koulu- ja hoitopäivien lomassa ei olekaan enää niin yksinkertaista – eikä aina kovin edullistakaan. Esimerkiksi leffaliput maksavat tältä kokoonpanolta melkein seitsemänkymppiä kerta – päälle tietysti vielä herkkuostokset. Elokuvavalintakaan ei ole ihan helppo, kun ikähaitari on 4–44.

Meinasin jo lannistua ja todeta, että entisestä kulttuurin suurkuluttajasta on tullut epätoivoisesti kulturelleja kokemuksia janoava, työn ja perhe-elämän uuvuttama sohvaperuna. Ei mitään jakoa kulttuurikortin kanssa.

Asikkalan kirjastonjohtaja kuitenkin ilahdutti kertomalla, että kulttuurimerkintää varten ei tarvitsekaan olla sen kummempaa suurta tapahtumaa tai erikseen jossain käymistä.

Kulttuurimerkinnän saa vaikka lapsille luetusta iltasadusta. Tuolla tavalla tuleekin jo melkein 365 merkintää vuoteen, puhumattakaan hetkien muusta hyödystä eli läsnäolosta ja yhteisestä hetkestä ja rauhoittumisesta ennen unta sekä lukemisen kulttuurin välittämisestä eteenpäin.

Kulttuuriteko on myös se, kun istahtaa vaikka pianon ääreen ja tuottaa ilmoille musiikkia. Lahjaksi saamani ukulele ei vielä tuota niin suurta nautintoa, mutta Hepokatti maan tiellä poikittain sujuu jo kahdella soinnulla. Niin, ja saahan kulttuurimerkinnän tietysti viikoittaisista kuoroharjoituksistakin.

Onhan se niinkin, että mitä tekee usein, siihen saattaa jopa turtua ja kyllästyä. Pätisikö sama myös näihin isompiin kulttuurihetkiin?

Mitä harvemmin olen päässyt konserttiin, teatteriin, elokuviin tai taidenäyttelyyn tai saanut ­luettua kokonaisen romaanin, sen suurempia elämyksiä nämä kaikki ovat viime aikoina tuottaneet. Niiden parissa koettavat tunteet ovat yhä voimakkaampia. Ne antavat luvan hellittää toviksi ja keskittyä hetkeen.

Sen sijaan kokeilematta on vielä monia arjen pieniä kulttuurielämyksiä, kuten äänikirja. Kunnan liikunnanohjaaja vinkkasi, että sitä voisi kuunnella vaikka puhelimelta lenkillä. Saisi merkinnän kumpaankin korttiin – koska tietenkin haluan kortit täyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 7. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 8. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 9. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.