Hetken hengähdystauko

Sanna Marinin SDP ja Katri Kulmunin keskusta vahvistuivat Ylen tuoreimmassa gallupissa. Heikki Saukkomaa /arkisto

Sanonta vaihtamalla paranee pätee ajoittain urheiluun ja politiikkaan. Alisuoriutuva joukkue voi saada uutta puhtia valmentajan vaihtuessa. Myös politiikassa tuore johtaja voi tuoda tullessaan uskon paremmasta huomisesta.

SDP on malliesimerkki tästä. Pääministeriä vaihtaneen puo­lueen kannatus nousi lähes kaksi prosenttiyksikköä Ylen tuoreimmassa gallupissa. SDP palautti itsensä kolmossijalle 14,9 prosentin kannatuksellaan. Sanna Marin voi huokaista helpotuksesta. Kyseessä oli ensimmäinen Ylen gallup sen jälkeen, kun Marin aloitti pääministerinä.

Demareiden imussa myös keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni voi vetää henkeä. Keskustankin suosio nousi kohisten, lähes puolitoista prosenttiyksikköä. Puolue on nyt tasoissa vihreiden kanssa 12 prosentin kannatuksella.

Rinteen hallituksen kaatumiseen liittyvä pöly alkaa laskeutua, ja gallup antaa myönteistä virettä demareille ja keskustalle. Tästä on sekä Marinin että Kulmunin hyvä jatkaa eteenpäin – ainakin omissa porukoissa.

Vaikka hallituksen kannatus myös kokonaisuudessaan nousi hieman eli vajaan prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta, tulos ei välttämättä helpota yhteistä taivalta. Ongelmaksi voi muodostua se, miten vihreät suhtautuu omaan asemaansa. Eduskuntavaalien jälkeen vihreät on vahvistanut asemaansa samalla kun keskusta ja SDP ovat kolistelleet alamäkeä. Nyt vihreät romahti lähes kaksi prosentti­yksikköä. Demarit meni ohi ja keskusta tuli tasoihin.

 Vihreiden kannatuksen laskun taustalta voi löytää ulkoministeri Pekka Haavistoon liittyneen poliittisen kohun Isis-lasten palauttamisessa. Mutta syynä voi olla myös se, että Sanna Marin puhuttelee samanlaista äänestäjäjoukkoa kuin vihreiden Maria Ohisalo. Jos kannatus perustuu puolueen keulakuvan persoonaan ja yksi ottaa sitä toiselta pois, edessä voi olla vielä arvaamattomia jännitteitä.

Mielenkiintoisena kuriositeettina kristillisten kannatus putosi 1,7 prosenttiyksikköä. Tulos on omituinen puolueelle, jonka suosiossa ei juuri muutoksiin ole totuttu. Tämän vuoksi voi aiheellisesti kysyä, kuinka luotettava tulos on muidenkaan puolueiden osalta vai mahtuvatko heilahtelut tavallista isompaan virhemarginaaliin.

Sanna Marin totesi viisaasti, että yksittäisiin gallupeihin ei kannata liikaa tuijotella. Ei niin. Teot ratkaisevat. Niihin voidaan orientoitua jo ensi viikolla, kun kunta-ala aloittaa työehtoneuvottelut. Niistä odotetaan vaikeita. On mielenkiintoista nähdä, miltä etäisyydeltä Marin näitä neuvotteluja seuraa. Rinteen kohtaloksi koitui se, että hän tuli neuvottelijoita liian lähelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 2. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 5. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 6. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 7. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 10. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 11. Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan
 12. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 13. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 14. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.