Aukiolouudistus auttoi suuria

Aukioloaikojen vapautumisesta ovat hyötyneet eniten supermarketit. Katja Luoma

Kauppojen aukioloajat vapautuivat Suomessa vuoden 2016 alussa. Muutoksesta ovat hyötyneet eniten yli 1 000 neliön supermarketit, ja niiden myynti on kasvanut lähes 22 prosenttia. Myös näitä hieman pienemmät supermarketit ovat kasvattaneet myyntiään viime vuosien aikana lähes 14 prosenttia ja suuret hypermarketitkin yli 11 prosenttia.

Toki suurten markettien tuloksen paraneminen heijastaa myös kaupan keskittymistä yhä suurempiin yksiköihin. Pieniä valintamyymälöitä ja alle 100-neliöisiä pienmyymälöitä on lakkautettu yhteensä viime vuosina noin 450.

Koska aiemmin pienten kauppojen aukiolot olivat paljon vapaammat kuin suurten, ne menettivät merkittävän kilpailuetunsa aukioloaikojen vapauduttua. Ei pystytä kuitenkaan suoraan osoittamaan, että pienten kato johtuisi aukioloaikojen vapautumisesta, mutta osasyynä se varmastikin on ollut.

Kokonaisuutena kauppojen myynti on kasvanut noin kymmenen prosenttia vuosien 2015–2019 tammi-marraskuun myyntien perusteella.

Supermarkettien hyötyminen eniten ­aukiolorajoitusten poistumisesta selittyy niiden sijainnilla: ne ovat lähellä taajaan asuttuja alueita, eikä sunnuntaina välttämättä lähdetä hypermarkettiin saakka, jos tarvittavan saa lähempääkin.

Pienten kauppojen sulkeminen koskettaa aina eniten niitä, joiden on vai­keaa liikkua ostoksille kovin pitkän matkan päähän. Suurten kauppojen vetovoiman kasvu vähentää pienten kauppojen myyntiä, ja selvää on, että lähikaupat pysyvät hengissä vain, jos niillä riittää asiakkaita.

Vaikka yhteenlaskettuna myynnit ovat kasvaneet koko kaupan alalla, nykyisillä asiakasmäärillä ja ostovoimalla ei ole paluuta aikaan, jolloin lähikauppa löytyi lähes joka korttelista ja kylästä. Suurin karsinta kauppojen määrissä on kuitenkin jo tehty, ja osin pieniä kaupan yksiköitä on korvattu suuremmilla.

Asiakkaat ovat vuosien mittaan tottuneet siihen, että kaupat ovat auki joka päivä. Sunnuntain suosio vastaa hiljaisia arkipäiviä.

Se, ettei sunnuntai ole noussut vielä lauantain ohi seuraavan viikon ruokatarvikkeiden hankinnassa, johtuu varmasti palvelujen tarjonnasta. Jokainen sunnuntaiostoksia tekevä tietää, ettei tuoretta tavaraa ja kala- ja lihatiskien palvelua ole tarjolla sunnuntaisin samoin kuin arkipäivinä. Tuotantoketjujen toiminta ei vastaa aukioloaikoja, mikä on varmasti kustannuskysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.