Kuntaliitokset jämähtivät jäihin

Nurmeksen ja Valtimon yhdistyminen jäi menneen vuodenvaihteen ainoaksi kuntaliitokseksi. Marianne Haverinen

Vuodenvaihde oli hyvin hiljaista aikaa kuntaliitosrintamalla. Voimaan astui vain yksi liitos, kun pohjoiskarjalaiset Nurmes ja Valtimo löivät hynttyynsä yhteen.

Merkittävää vilkastumista ei ole edes näköpiirissä, sillä parhaillaan on meneillään vain yksi liitosselvitys. Satakuntalaiset Kankaanpää ja Honkajoki aloittivat sen viime vuoden puolella jälkimmäisen vaikean taloustilanteen johdosta.

Tilanne on nyt täysin toinen kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Uudenvuodenpäivänä 2009 nähtiin kaikkien aikojen liitosrysäys, kun kuntien määrä väheni peräti 67:llä 32 liitoksen seurauksena. Silloin muiden muassa Lahden naapurikaupungit Kouvola ja Hämeenlinna kasvoivat merkittävästi kehyskuntiensa kustannuksella.

Samoihin aikoihin selvitettiin suurta kuntaliitosta myös Päijät-Hämeessä, mutta hanke kariutui Lahden kehyskuntien yksituumaiseen vastustukseen. 2010-luvulla täällä toteutettiin vain kolme pienempää liitosta, kun ensin yhdistyivät Orimattila ja Artjärvi ja vähän myöhemmin Lahti ja Nastola sekä Hollola ja Hämeenkoski.

Edellisen vuosikymmenen taitteen runsaat kuntaliitokset olivat peruja tuolloisesta Paras-hankkeesta. Sen seurauksena maamme kartalta hävisi toistasataa kuntaa. Hankkeessa etsittiin keinoja silloinkin vakavissa talousongelmissa kamppailleen kuntakentän aseman helpottamiseksi ja asukkaiden palvelujen varmistamiseksi.

Kuntien talousongelmat eivät ole kadonneet vaan pahentuneet entisestään. Liitosselvityksiin kunnilla ei silti ole ollut suuria haluja enää vuosiin. Ilmeisesti Paras-hankkeen yhteydessä saatiin toteutettua jotakuinkin kaikki poliittisesti mahdolliset liitokset. Enää edes selvityksille ei nähdä edellytyksiä, koska vapaaehtoisia ovat vain toivottomaan kriisiin ajautuneet kunnat.

Toinen este kuntaliitosten tiellä on viime hallitusten ikuisuushanke sote-uudistus, joka toteutuessaan vapauttaisi kuntien harteilta merkittävän osan niiden lakisääteisistä tehtävistä ja siten myös kuluista. Kriisin partaalla keikkuvat kunnat yrittävät nyt sinnitellä itsenäisinä siinä toivossa, että sote vihdoin tulee ja helpottaa ratkaisevasti niiden ahdinkoa.

Vähemmälle huomiolle näyttää jääneen, että sote ei veisi kunnilta vain kuluja vaan myös tuloja, koska iso osa veroista siirtyisi valtion tai maakuntien kerättäväksi. Sitä paitsi lähihistoria on opettanut, ettei soten toteutuminen ole kirkossa kuulutettu tälläkään vaalikaudella. Siksi kuntien kannattaa varautua yhä siihen vaihtoehtoon, että ne joutuvat kustantamaan vielä pitkään omasta pussistaan myös asukkaidensa sote-palvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.