Kuntaliitokset jämähtivät jäihin

Nurmeksen ja Valtimon yhdistyminen jäi menneen vuodenvaihteen ainoaksi kuntaliitokseksi. Marianne Haverinen

Vuodenvaihde oli hyvin hiljaista aikaa kuntaliitosrintamalla. Voimaan astui vain yksi liitos, kun pohjoiskarjalaiset Nurmes ja Valtimo löivät hynttyynsä yhteen.

Merkittävää vilkastumista ei ole edes näköpiirissä, sillä parhaillaan on meneillään vain yksi liitosselvitys. Satakuntalaiset Kankaanpää ja Honkajoki aloittivat sen viime vuoden puolella jälkimmäisen vaikean taloustilanteen johdosta.

Tilanne on nyt täysin toinen kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Uudenvuodenpäivänä 2009 nähtiin kaikkien aikojen liitosrysäys, kun kuntien määrä väheni peräti 67:llä 32 liitoksen seurauksena. Silloin muiden muassa Lahden naapurikaupungit Kouvola ja Hämeenlinna kasvoivat merkittävästi kehyskuntiensa kustannuksella.

Samoihin aikoihin selvitettiin suurta kuntaliitosta myös Päijät-Hämeessä, mutta hanke kariutui Lahden kehyskuntien yksituumaiseen vastustukseen. 2010-luvulla täällä toteutettiin vain kolme pienempää liitosta, kun ensin yhdistyivät Orimattila ja Artjärvi ja vähän myöhemmin Lahti ja Nastola sekä Hollola ja Hämeenkoski.

Edellisen vuosikymmenen taitteen runsaat kuntaliitokset olivat peruja tuolloisesta Paras-hankkeesta. Sen seurauksena maamme kartalta hävisi toistasataa kuntaa. Hankkeessa etsittiin keinoja silloinkin vakavissa talousongelmissa kamppailleen kuntakentän aseman helpottamiseksi ja asukkaiden palvelujen varmistamiseksi.

Kuntien talousongelmat eivät ole kadonneet vaan pahentuneet entisestään. Liitosselvityksiin kunnilla ei silti ole ollut suuria haluja enää vuosiin. Ilmeisesti Paras-hankkeen yhteydessä saatiin toteutettua jotakuinkin kaikki poliittisesti mahdolliset liitokset. Enää edes selvityksille ei nähdä edellytyksiä, koska vapaaehtoisia ovat vain toivottomaan kriisiin ajautuneet kunnat.

Toinen este kuntaliitosten tiellä on viime hallitusten ikuisuushanke sote-uudistus, joka toteutuessaan vapauttaisi kuntien harteilta merkittävän osan niiden lakisääteisistä tehtävistä ja siten myös kuluista. Kriisin partaalla keikkuvat kunnat yrittävät nyt sinnitellä itsenäisinä siinä toivossa, että sote vihdoin tulee ja helpottaa ratkaisevasti niiden ahdinkoa.

Vähemmälle huomiolle näyttää jääneen, että sote ei veisi kunnilta vain kuluja vaan myös tuloja, koska iso osa veroista siirtyisi valtion tai maakuntien kerättäväksi. Sitä paitsi lähihistoria on opettanut, ettei soten toteutuminen ole kirkossa kuulutettu tälläkään vaalikaudella. Siksi kuntien kannattaa varautua yhä siihen vaihtoehtoon, että ne joutuvat kustantamaan vielä pitkään omasta pussistaan myös asukkaidensa sote-palvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS seuraa: Lahden Patomäessä käynnissä poliisioperaatio - asuintalo piiritetty, paikalla lääkäri luotiliiveissä
 2. Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?
 3. Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?
 4. Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: jopa 120 000 ilmoitusta kerralla
 5. Terveydenhuolto sai yhtenäiset ohjeet salassa pidettävien potilastietojen luovuttamisesta poliisille
 6. Heinolassa urheilijoiden harjoittelu otetaan osaksi lukioarkea - "Mukaan voi hakea vaikka kesken lukuvuoden"
 7. Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden
 8. Pääkirjoitus: Lentorata olisi Lahdelle tärkeä, siksi kaupungin kannattaa osallistua sen suunnitteluun
 9. "Aivan sairas treeniohjelma" – Orimattilan teatteri julkisti ensi kesän veljessarjansa
 10. Vesisade ei ole vaikuttanut Salppurin lipunmyyntiin
 11. Sähköratavaurio haittaa liikennettä Savon radalla - lue yön uutiskooste
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia
 13. Sinivuokko kukkii Lahdessa, näsiä Asikkalassa – kasvitieteilijän mukaan kevään merkit ovat helmikuussa tavattomia, mutta eivät yllättäviä
 14. Myös Hollolan kunnanhallitus penseä kierrätyspuistolle
 15. Pelicansin teinipuolustajat saivat kantaa isoa kuormaa – "Tykkään siitä, että nämä nuoret tulevat rohkeasti mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.