Suma seisoo yhä työmarkkinoilla

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon lakolla sopimusneuvottelujensa vauhdittamiseksi. Teemu Salonen / Lehtikuva

Työmarkkinoilla saavutettiin runsas viikko sitten meneillään olevan liittokierroksen päänavaus Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton kesken. Jos vanhat merkit olisivat pitäneet paikkansa, kahden suurliiton sopimuksesta olisi tullut suunnannäyttäjä, jonka vanavedessä olisi alkanut syntyä pikavauhtia sopimuksia muillekin aloille.

Tällä kierroksella vanha käsikirjoitus ei näytä enää olevan voimassa, sillä suma seisoo yhä. Kouriintuntuva osoitus saatiin sunnuntaina, kun ammattiliitto Pro, Paperiliitto ja Teollisuusliitto julistivat kaksiviikkoisen vauhdituslakon lisätäkseen paineita jumissa oleviin neuvotteluihinsa.

Elinkeinoelämän kalliiksi ennakoimaan lakkoon ryhtyy tammikuun lopulla runsaat 30 000 työntekijää, jos sopua ei synny aiemmin. Ennusmerkit ovat huonot, eikä työnantaja helpottanut asiaa ilmoittamalla pidättäytyvänsä toistaiseksi Pron ay-jäsenmaksujen perinnästä.

Lakkojen välttämiselle olisi paremmat edellytykset, jos erimielisyyttä olisi vain palkoista. Nyt suurin riita koskee taannoisen kilpailukykysopimuksen mukaisia lisätyötunteja. Vientiteollisuutemme piristyttyä niistä on tullut palkansaajien silmissä epäoikeudenmukainen riippa­kivi, josta halutaan eroon kautta linjan.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton ratkaisussa kiky-tunnit kuopattiin, mikä työntekijäpuolen mielestä kelpaa malliksi muillekin aloille. Työnantajat korostavat, että kyse oli vain poikkeuksesta. Yleisesti kiky-tunnit sovittiin pysyviksi, ja niille on yhä tarvetta.

Asetelmaa hankaloittaa, että kiky-tunneista sovittiin keskusjärjestötasolla, mutta nyt niistä väännetään kättä liittojen kesken. Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen ehdotti, että kiky-sopijat istuisivat neuvottelupöytään ratkaistakseen ongelman, jonka ne synnyttivät toteuttaessaan pysyväksi tarkoitetun uudistuksen määräaikaisilla sopimuksilla. Se voisi laukaista nykyisen pattitilanteen ennen kuin erimielisyydet johtavat kohtuuttomiin taloudellisiin ­seurauksiin.

Kiky-tunnit ovat punainen vaate myös julkisten alojen työntekijäliitoille, jotka aloittavat omat neuvottelunsa tiistaina. Vielä kiperämpi kysymys lienee silti naisvaltaisten hoitajaliittojen vaatimus 1,8 prosenttiyksikön lisäkorotuksesta yleisen linjan mukaisten korotusten päälle.

Hoitajien vaatimukset saivat gallupissa ymmärrystä kansalta (Yle 2.1.), mutta kansalta ei kysytty, paljonko se on valmis maksamaan lisää veroja niiden täyttämiseksi. Kuntatyönantajan laskelmissa lisärahan tarve olisi 10 vuodessa 8 miljardia euroa. Sellaista summaa ei löydy kuntien kassasta, tuskin valtionkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.