Lukijalta: Nuoret eivät ole vastuuttomia irtosuhteiden suurkuluttajia

Jouko Rauhala, miten sinun on niin vaikea ymmärtää, että maailma on muuttunut 60 vuodessa? (ESS 10.1.2020) Mielestäni on jokseenkin koomista syyttää nuoria siitä, että he penäävät päättäjiltä vastuuta tai etteikö heitä olisi varustettu “normaalilla ajatuskyvyllä”.

Suomessa jo saatujen kokemusten mukaan maksuttoman ehkäisyn käyttöönotto lisää ehkäisyn käyttöä ja vähentää raskaudenkeskeytyksiä sekä sukupuolitautitartuntoja. Tämä tuo kunnille säästöjä, mutta edistää myös nuorten hyvinvointia.

Vaikka Jouko kovasti yrittääkin leimata nuoret vastuuttomiksi irtosuhteiden suurkuluttajiksi, niin näinhän asia ei ole. Nuorethan nimenomaan haluavat olla vastuullisia ja huolehtia ehkäisystään. Kaikilla ei vain ole siihen varaa.

Se, että suomalainen yhteiskunta oli varsin erilainen vielä Joukon nuoruudessa ei muuta sitä tosiasiaa, että elämme vuotta 2020. Tässä ajassa ei ole helppoa saada kesätöitä alaikäisenä ja pitkät työurat samalla työnantajalla ovat harvinaisuus.

Opintolainojen määrä on viime vuosina ollut kasvussa, samaten kuin itse opintolainan määrä. Ei kukaan oikeasti halua valmistua 20 000–30 000 euron opintolainan kanssa epävarmoille työmarkkinoille, mutta monelle opiskelu ilman lainaa on mahdotonta.

Paljonkohan mahtoi olla Joukon opintolaina suhteessa hänen valmistumisensa jälkeen ansaitsemiin tuloihin 1970-luvulla?

Joukolle myös tiedoksi, että kyllä nuoretkin veroja maksavat. Töistä (jos niitä sattuvat saamaan), palveluista ja tavaroista (jos on varaa ostaa) sekä Kelan etuuksista (jos on niihin oikeutettu). Mutta tulotasoltaan nuoret ovat lähtökohtaisesti hyvin eri asemassa keskenään, useimmiten johtuen heidän perhetaustastaan.

Suomessa tuloerot jatkavat kasvuaan, minkä myötä myös ihmisten välinen epätasa-arvo kasvaa. Tämän vuoksi tarvitaan toimia, joilla eriarvoisuutta vähennetään. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille on yksi tapa korjata tuloeroista johtuvaa epätasa-arvoa.

Kyllä minä ainakin maksan mielelläni nuorille maksuttomia palveluja, vaikken itse samoista eduista nuorena päässyt nauttimaan. Toisin kuin Jouko, en näe mitään syytä sille, miksi emme voisi tehdä asioita paremmin kuin aiempina vuosikymmeninä.

Siispä kiitos Sini, Siiri, Lassi ja muut nuoret, jotka rohkeasti ajatte teille tärkeitä asioita eteenpäin! Älkää masentuko joukojen kommenteista, vaan jatkakaa samaan malliin!

Riina Puusaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.