Kun maailma voi pahoin, ihminen kaipaa lohdutusta – puheet syntisistä vauvoista eivät toimi

Saara Larkio

En ole käynyt kirkossa varmaan 10 vuoteen, enkä tämän kokemuksen jälkeen enää menekään. Jestas, mitä keskiaikaista ja kuivaa paasaamista siellä piti kuunnella!”

Puolitoista tuntia kestänyt jouluaaton jumalanpalvelus oli tuttavapiiriini kuuluvalle perheenisälle niin puistattava kokemus, että hän jäi miettimään, pitäisikö hänen erottaa lapsensa kirkosta.

Kun pappeja haastattelee lehtijuttuun, he ovat yleensä erinomaisia puhujia – pohdiskelevia ja ymmärtäväisiä. Mutta jostain syystä se, mitä pappi kirkossa kansalle puhuu, ei usein kohtaa nykyihmisen ajatusmaailmaa. Mitä papeille tapahtuu matkalla saarnatuoliin?

Erosinitse kirkosta parikymppisenä, koska en pystynyt hyväksymään kirkon patavanhoillisena pitämääni arvomaailmaa saati kirkon historiaa, jolle uskon vuoksi tappaminen ei ole vierasta. Tiede ei anna anteeksi, tiede tuo selkeyttä järjettömään maailmaan.

Kirkkokokemukseni ovat olleet lähes poikkeuksetta samanlaisia kuin tutulla perheenisällä: ankaraa puhetta höystettynä ankeilla virsillä. Poikkeuksena tietysti Lahden Gospelkuoro, halleluja! Ja häät, jolloin naftaliinista kaivetaan Vuorisaarna, Jeesuksen tunnetuin saarna, jossa puhutaan rakkaudesta kauniisti. Luulisi niin paksusta kirjasta kuin Raamattu löytyvän useamminkin jotain positiivista lainattavaa. Johan se aletaan yritysten johdossakin pikkuhiljaa ymmärtää, että pelolla johtaminen ei ole tätä päivää.

Kirkontutkimuskeskuksen tuoreen kyselyn mukaan 14 prosenttia käy joulukirkossa useimmiten, ja suurin osa heistä on eläkeikäisiä. Kirkko ennakoi jäsenmäärän laskevan edelleen tasaisesti, ja kastettujenkin määrä jatkaa laskuaan. Jos tähän halutaan muutosta, pitäisi ehkä poistaa sana saarnatuoli käytöstä ja vähentää muutenkin puheita, joissa raahaudutaan verisinä ja kärsivinä kohti surkeaa kohtaloa ja synnytetään syntisiä vauvoja.

Totta kai jumalanpalvelukset ovat vain osa kirkon toimintaa. Mutta niihin eksyy perhejuhlien takia usein juuri niitä potentiaalisia asiakkaita.

Kirkko on instituutio, joka käyttää valtaa muiden instituutioiden tavoin. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista sanomaa kirkko tuo esille. Positiivinen signaali lienee ainakin se, että Lahden seurakuntien -lehti julkaistaan tammikuussa ensi kertaa uudistuneessa asussa. Kolumnistina aloitti onnellisuusprofessori Markku Ojanen, ja haastatteluun oli saatu myös muusikko-näyttelijä Mikael Saari. Ehkä se siitä.

Marraskuussa2019 evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului yli 3,8 miljoonaa suomalaista. Me kirkkoon kuulumattomat olemme vähemmistö Suomen kansasta. Mitä minä siis välitän?

Arvostan seurakuntien tekemää työtä. Kirkollisverolla rahoitetaan monia avustus- ja tukiprojekteja, kerhoja ja harrastusmahdollisuuksia, jotka auttavat omalta osaltaan pitämään tätä yhteiskuntaa pystyssä. Se ei ole ihan vähän se.

Arvokasta on sekin, että ­hengellisen metelin ja pinnan kiillotuksen aikakaudella joku haluaa pysäyttää ihmisiä ajattelemaan syvällisiä.

Valjastakaamme hyvin aikein vapautemme ajatella asioista eri tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 4. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 7. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 8. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.