Aluetutkija Timo Aro, Päijät-Hämeen maakunta ei ole pelkkä jakojäännös

Vili Uuskallio

Viikko sitten piti ihan höristää korvia ennen Pelicansin ja HPK:n liiga­ottelun alkamista. Hämeen herruudesta käytäviä kamppailuita on viime vuosina pohjustettu , mutta nyt Konsta Hietanen kajauttikin Isku Areenalla .

Kyseinen kappale on jäänyt melko tuntemattomaksi, vaikka se sävellettiin Päijät-Hämeen maakuntalauluksi jo 1990-luvun lopulla. Päijät-Hämeen nimi keksittiin 1920-luvulla, mutta ajatus päijäthämäläisyydestä on kypsynyt varsin hitaasti.

Nyt kun maakuntatietoisuus on ottamassa edes pientä kipinää, tulee porilainen aluetutkija ja sanoo, että unohtakaa koko juttu. Tarkoitan konsultti Timo Aroa, joka julkaisi loppiaisena Twitterissä hahmotelmansa uudesta aluehallintomallista.

Aron ehdottamassa mallissa maa jakautuisi yhdeksään alueeseen. Päijäthämäläisittäin hätkähdyttävää on, että karttaharjoituksessa Lahti, Hollola, Orimattila ja Kärkölä kuuluisivat Uuteenmaahan ja Päijät-Hämeen pohjoisosat uuteen Sisä-Suomen alueeseen.

Kyllä minä tästä niin mieleni pahoitin! Ja samalla epäilin Lahden edesmenneen museonjohtajan Jouko Heinosen kääntyneen haudassaan.

Heinonen nimittäin kirjoitti vuonna 1999 tarkastetussa väitöskirjassaan, että Päijät-Hämeen rimpuilu Tampereen, Hämeenlinnan, Mikkelin ja Kymenlaakson ikeen alta käynnistyi 1890-luvulla. Lääninrajat pirstoivat aluetta, eikä naapurimaakunnilla ollut pienintäkään halua muuttaa tilannetta.

Nyt aluetutkija Aro olisi valmis silpomaan Lahden alueen keskeltä kahtia, vaikka esimerkiksi Asikkalan työllisistä noin joka kolmas kulkee töihin Lahteen. Heinolassa vastaava osuus on noin 17 prosenttia.

Niin Asikkala kuin Heinolakin ovat Lahden rajanaapureita. Konsultti Aron hullunkurisessa ajatusleikissä ne olivatkin osa Tampereen ja Jyväskylän vaikutuspiiriä.

Aro ei ESS:nhaastattelussa (13.1.) esittänyt käytännössä mitään perusteluita Päijät-Hämeen pilkkomiselle. Hänen mukaansa Päijät-Häme jäi ”ikään kuin jakojäännökseksi”, siis juuri sellaiseksi, jollainen se oli aluehallinnossa 1990-luvulle saakka.

Veikkaan, ettei aluetutkijalle tulisi mielenkään vetäistä uutta aluehallinnon rajaa Porin ja Ulvilan, Tampereen ja Kangasalan tai Kuopion ja Siilinjärven välille.

Kannattaa muistaa, että Lahti ja ympäristökunnat muodostavat Suomen viidenneksi suurimman kaupunkiseudun. Luulisi jopa porilaisen hoksaavan, ettei toiminnallista aluetta ole järkeä lähteä mielivaltaisesti palastelemaan.

Ja mitä mahdollisiin uusiin aluejakoihin tulee, Päijät-Hämeen luonteva yhteistyösuunta on tietenkin kohti etelää.

Konsta Hietasen tulkinta oli aivan mukiinmenevä. Se ei synnyttänyt lainkaan myötähäpeää toisin kuin eräskin duettona esitetty versio Hämeenlinnan jäähallissa.

Joulukuussa Päijät-Hämeen maakuntalaulusta julkaistiin täysin uudistettu versio, jonka esittää lahtelainen rap-artisti Aku Miettinen. Siinäkin lauletaan:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 2. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 3. Kevään peruutuksista yli puolen miljoonan tappiot Lahden kaupunginteatterille
 4. 4.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Ei muutosta koronatartuntojen määrässä, yksi tartunnan saaneista on kotihoidon työntekijä
 5. Klikkaa itsesi tästä jutusta Sinfonia Lahden pilateskonserttiin
 6. Nastolalaislähtöiset Kuloset luottavat Sveitsin systeemiin: "Emme harkinneet paluuta Suomeen"
 7. Henkilöauto törmäsi moottoritienopeuksilla liikenneopasteeseen Tähtiniemen sillalla Heinolassa
 8. Saksassakin tehdään nyt etäkoulun digiloikkaa, etelärajan kylän kaupoista katosivat sveitsiläiset – näin saksansuomalaiset kertovat arjestaan
 9. SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut
 10. Poliisi pysäytti luvattoman maakuntarajan ylittäjän Orimattilassa - nippu muitakin asioita oli pielessä
 11. Koronakriisi voi olla myös mahdollisuus – lahtelainen kauneusalan yritys sai enimmäistuen virtuaaliselle meikkikoululle
 12. Tältä kuulostaa kun 62 Sinfonia Lahden muusikkoa esittää yhdessä Sibeliuksen Finlandian - kukin kotonaan
 13. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 14. Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan
 15. Marraskuu kääntyi maaliskuussa kevääksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.