Populisti palasi parrasvaloihin

Timo Soini vihjaisi olevansa kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta vuoden 2024 vaaleissa. Mikko Stig / Lehtikuva

Seitsemän pitkää kuukautta malttoi Timo Soini (ex-ps., nyk. sin.) pysytellä poissa julkisuudesta sen jälkeen, kun hänen nelivuotinen urakkansa ulkoministerinä päättyi viime kevään vaalien jälkeen. Maanantaina Soini vihdoin palasi parrasvaloihin markkinoimaan tuoretta populismia käsittelevää kirjaansa.

Soini on maamme johtava populismin kokemusasiantun­tija. ”Maisterisjätkä” laati yliopistossa pro gradunsa kyseisestä aiheesta ja onnistui myös viemään teoriansa käytäntöön mitä vakuuttavimmalla tavalla. Hän kasvatti SMP:n raunioille perustamansa perussuomalaiset marginaalipuolueesta poliittiseksi voimaksi, jonka niin sanotut vanhat puolueet joutuivat ottamaan vakavasti viimeistään kevään 2011 jytkyvaalien jälkeen.

Neljä vuotta myöhemmin Soini uusi temppunsa johdattaen perussuomalaiset hallitukseen ja itsensä oman poliittisen uransa hillotolpalle. Mutta ulkoministerinä Soini joutui myös kokemaan kantapäänsä kautta oppikirjaesimerkin siitä, kuinka kohtalokasta valtaan pääsy voi populistiselle puolueelle olla.

Loikatessaan Jussi Halla-ahon kaappaamista perussuomalaisista sinisiin Soini hylkäsi perustamansa populistisen puolueen, mutta ei populismia. Populisti hänessä nosti päätään myös maanantaina, kun hän veti esiin aina yhtä käyttökelpoisen presidenttikortin varmistaakseen itselleen maksimaalisen julkisuuden.

Kirja itsessään ei yltänyt uutiseksi, mutta sellaista lähenteli väläytys, jolla Soini antoi ymmärtää olevansa kiinnostunut ehdokkuudesta vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

– Moni puolue tarvitsisi silloin hyvän ehdokkaan, hän vihjasi.

Ei olisi yllättävää, jos Soini kaipaisi takaisin politiikkaan ja suoraan korkeimmalle huipulle. Kaiken muun hän on jo melkein kokenut. Ongelma on siinä, että Soinin nykyinen puolue siniset on käytännössä pyyhkiytynyt poliittiselta kartalta, joten sen olisi liki mahdotonta nostaa ehdokastaan presidentiksi asti, vaikka tämä olisi maamme johtava populisti.

Muut puolueet tuskin ovat neljänkään vuoden kuluttua niin epätoivoisia, että ne värväisivät Soinin ehdokkaakseen. Vaihto­ehdoksi jää kansaliike, jollaista presidentti Sauli Niinistö hyödynsi onnistuneesti viime kerralla. Mutta Niinistö osaakin tänä päivänä kosketella kansan syvien rivien tuntoja jopa taitavammin kuin Soini, joka ei edes uskaltautunut mittauttamaan suosiotaan enää viime eduskuntavaaleissa.

Vanhana populistina Soini taisi aavistaa, että hänelläkin olisi ollut niissä vaaleissa vain hävittävää. Nyt hänellä on vielä muutama vuosi aikaa pohtia, olisiko ennuste parempi seuraavissa presidentinvaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 2. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 3. Kevään peruutuksista yli puolen miljoonan tappiot Lahden kaupunginteatterille
 4. 4.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Ei muutosta koronatartuntojen määrässä, yksi tartunnan saaneista on kotihoidon työntekijä
 5. Klikkaa itsesi tästä jutusta Sinfonia Lahden pilateskonserttiin
 6. Nastolalaislähtöiset Kuloset luottavat Sveitsin systeemiin: "Emme harkinneet paluuta Suomeen"
 7. Henkilöauto törmäsi moottoritienopeuksilla liikenneopasteeseen Tähtiniemen sillalla Heinolassa
 8. Saksassakin tehdään nyt etäkoulun digiloikkaa, etelärajan kylän kaupoista katosivat sveitsiläiset – näin saksansuomalaiset kertovat arjestaan
 9. SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut
 10. Poliisi pysäytti luvattoman maakuntarajan ylittäjän Orimattilassa - nippu muitakin asioita oli pielessä
 11. Koronakriisi voi olla myös mahdollisuus – lahtelainen kauneusalan yritys sai enimmäistuen virtuaaliselle meikkikoululle
 12. Tältä kuulostaa kun 62 Sinfonia Lahden muusikkoa esittää yhdessä Sibeliuksen Finlandian - kukin kotonaan
 13. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 14. Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan
 15. Marraskuu kääntyi maaliskuussa kevääksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.