Ennakkoluuloton sote-malli

Marina Erholan johtama hyvinvointiyhtymä on valmistellut ennakkoluulottoman mallin sosiaali- ja terveyspuolen peruspalvelujen parantamiseksi. Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä yritetään järjestää perustason sote-palvelut uudenlaisella ja valtakunnallisesti varsin poikkeuksellisella tavalla. Yhtymän hallitus käsittelee pian virkamiesesitystä, jonka mukaan maakunnan sote-keskukset annettaisiin vaiheittain vuoteen 2023 mennessä uuden yhteisyrityksen pyöritettäviksi.

Yrityksen pääomistajaksi on haussa iso yksityinen toimija, jonka rahkeet riittäisivät tuottamaan kaikki sote-keskuksilta edellytettävät palvelut. Täydellisestä yksityistämisestä ei silti olisi kyse, sillä yhtymä jäisi vähemmistöosakkaana vahtimaan pääomistajan tekemisiä.

Kunnat ja kuntayhtymät ovat ulkoistaneet sote-palvelujaan jo pitkään ja runsaasti, myös Päijät-Hämeessä. Nyt esitetyn kaltaiset yhteisyrityksetkään eivät ole Suomessa täysin tuntemattomia. Missään muualla ne eivät kuitenkaan ole saaneet vastuulleen näin suuren alueen sote-peruspalveluja. Päijät-Hämeestä ulkopuolelle jäisivät vain Heinola ja Sysmä.

Malli on äkkiseltään niin innovatiivinen, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurukin (sd.) myönsi yllättyneensä kuultuaan siitä, ”eikä ehkä niin positiivisella tavalla” (Yle 14.1.). Varauksellisen ensireaktion taustalla painoi hallituksen linja, jonka mukaan maakunnissa tulisi pidättäytyä palvelujen ulkoistamisesta odoteltaessa valtakunnallista sote-uudistusta.

Kiuru saattoi aistia täkäläisessä hankkeessa liikaa demareille karvasta yksityistämisen makua. Ideologisten pinttymien ei silti soisi tyrmäävän ennakkoluulotonta mallia heti alkuunsa. Hyvinvointiyhtymän johto kun näkee sen selvästi parhaaksi vaihtoehdoksi järjestää palvelut siten, että tilanne tyydyttäisi nykyistä paremmin sekä palvelujen käyttäjiä että niiden rahoittajia.

Helsingissä asti ei ehkä tunneta tarpeeksi hyvin Päijät-Hämeen ahdinkoa. Hyvinvointiyhtymä potee kymmenien miljoonien eurojen rahoitusvajetta, jota köyhien omistajakuntien on vanhalla menolla ylivoimaista paikata. Hätä on niin syvä, ettei siinä ole varaa jäädä vartomaan, josko sote joskus valmistuisi. On tehtävä asioita toisin, ja ripeästi.

Yhtymän johto sanoo hakevansa mallilla toimintavarmuutta ja parempia peruspalveluja ilman lisärahaa, kiristyvän hoitotakuunkin varalta. Säästöt seuraavat, jos tässä onnistutaan, sillä toimivat peruspalvelut vähentävät kalliimman hoidon tarvetta.

Malli vaikuttaa perusteellisesti valmistellulta, joskin moni kysymys on vielä vaille vastausta. Siksi päättäjiltä sopii edellyttää huolellista harkintaa ennen lopullisia ratkaisuja. Paine on kova, mutta sen ei saa antaa pilata hanketta, jota toivottavasti ei sen paremmin teilata kuin hyväksytä liian kevyin perustein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.