Tietysti se oli Tirra eikä mikään Lasipalatsi!

Jukka Airo

Työtoverini Ilkka Kuosmanen, :n kokenut kulttuuritoimittaja, taisi hiljattain ratkaista kolumnissaan arvoituksen, joka on vaivannut myös omaa mieltäni kohta 40 vuotta.

Tuo tuhannen taalan kysymys on seuraava: mikä oli se lahtelainen ravintola, jossa tapaamaltaan naikkoselta tuleva painosten kuningas Kalle Päätalo onnistui tuoreena ukkomiehenä hankkimaan sukupuolitaudin. Päätalolle syvää häpeää tuottanut tapaus sattui vuoden 1944 lopulla, kun hän odotteli Hennalan varuskunnassa kotiuttamistaan sodasta.

Päätalo muisteli harharetkeään tapansa mukaan jopa kiusallisen yksityiskohtaisesti Iijoki-sarjansa teoksessa (1982). Hän ei silti paljastanut kyseisen ravintolan saati yhden yön tuttavuutensa oikeaa nimeä. Arvoitukseksi jää myös, missä Lahden keskustassa sijaitsi asunto, jossa kaksikko yönsä vietti.

Päätalo ripotteli tekstiinsä joitain vihjeitä, joiden perusteella Kuosmanen saattoi tehdä ansiokasta salapoliisityötä. Hän päätteli, että ravintola oli nykyäänkin toimiva Loviisankadun Tirra, joka ennen vanhaan tunnettiin fiinimmin Teatteriravintolana.

Pätevällä teoriallaan, jota en tässä lähde toistamaan, Kuosmanen murskasi omani niin sanotusti 6–0. Siitä pitäen, kun olin lukenut kyseisen teoksen 37 vuotta sitten, olin elänyt siinä luulossa, että Päätalo pokasi sänkykumppaninsa – tai tuli tämän pokaamaksi – Tulipyöränä tunnetussa ravintolassa. Se sijaitsi nykyisen Mascotin tieltä puretussa Lasipalatsissa alatorin reunalla. Mutta pieleen meni.

Toki Lasipalatsikin vastasi Päätalon ravintolasta antamaa ku­vaus­ta. Se olisi tullut ensiksi vastaan, jos hän olisi talsinut Hennalasta keskustaan Mytäjäisten kautta, kuten olin kuvitellut nykyajan liikenneyhteydet mielessäni.

Paljasjalkaisena lahtelaisena minun olisi pitänyt tietää, että vielä sotien aikaan varuskunnasta kuljettiin kaupungille yleensä eri reittiä. Päätalo paljastaa sen kertoessaan, kuinka hän seuraavana aamuna luikki häpeissään kaupungilta aseman läpi ja ratapihan ylitse kohti Hennalaa. Paha ­moka minulta!

Olin myös kuvitellut, että Päätalon muistelema ”hyväkuntoinen kivitalo”, jossa nainen asui vuokralla, oli sopivasti Lasipalatsin naapuriin Vapaudenkadun ja Rauhankadun kulmaan juuri ennen sotia valmistunut iso funkistalo. Jos olisin lukenut tarkemmin, olisin varmasti tullut toisiin ajatuksiin, sillä matka ravintolasta kortteeriin oli Päätalon mukaan melkoista mutkittelua pitkin ja poikin Lahden katuja. Epämääräiseen muistikuvaan saattoi tosin ravintolassa nautitulla alkoholillakin olla osuutensa.

Ravintolaveikkaukseni meni vikaan, mutta kertomus ei sulje pois, että osuin oikeaan asuin­talon suhteen. Tirrasta Vaparin ja Rauhankadun kulmaan on monta mutkaa. Eikä vaihtoehtoja ole liikaa. Keskustassa oli 1944 vain muutama uudehko kivitalo. Jos tämä ei ollut Vaparilla, niin missä? Kenties Kirkkokadulla tai ehkä Hämeenkadulla?

Kysymys on mielestäni paikallishistoriallisesti relevantti, vaikka se saattaa tuntua mitättömältä ja ehkä jopa likaiselta yksityiskohdalta Päätalon elämän pitkällä (1919–2000) varsitiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.