Tässä on lompakon arvokkain kanta-asiakaskortti, ja edut jopa lisääntyvät

Millamari Uotila

Lompakon tärkeimmästä kanta-asiakaskortista, kirjastokortista, on ihan hiljattain kehkeytynyt aikamoinen paketti. Kirjastokortista on tullut käypää valuuttaa esimerkiksi elokuvien suoratoistopalvelussa, kaupunginteatterissa ja salibandymatsissa.

Viime syksyn ja alkuvuoden aikana idea lainattavista kausikorteista on levinnyt vauhdilla ympäri Suomen. Yhä useamman kaupungin kirjasto on saanut valikoimaansa urheiluseurojen, teattereiden ja orkesterien kausikortteja, joita pääsee lainaamaan kirjastokortilla.

Lahdessa pääkirjasto lainaa kausikortteja Lahden kaupunginteatteriin ja kaupunginorkesterin konsertteihin sekä salibandyjoukkue LASBin peleihin.

Lainattavat kausikortit ovat hyvä idea ja sopivat loistavasti juuri kirjaston tarjontaan. Kirjasto on niitä harvoja kulttuuripalveluja, jotka ovat kaikkien saatavilla lompakon paksuudesta riippumatta. Kirjastossa käyminen ei myöskään leimaa. Kirjasto ei ole köyhäinapua eikä hyväntekeväisyyttä. Se on kaikkia varten.

Lainattavalla kausikortilla kulttuurista ja urheilusta pääsee nauttimaan ilman, että yhden illan elämys tekee loven kukkaroon.

Lainalipulla myös uuden kokeileminen on tehty aika helpoksi ja vaarattomaksi. Vaikka kokemus painuisi pakkaselle, ainakaan ei tarvitse murehtia rahallista tappiota.

Kirjastokortti madaltaa kynnyksiä ja avaa ovia. Aika hienoa!'

Lainattava kausikortti on helposti toteutettava konsti edistää kulttuurin saavutettavuutta. On totta, että isossa kuvassa pari ilmaiskorttia on pikkuruinen muutos. Ne eivät ratkaise sitä tosiasiaa, että harrastaminen on Suomessa ja Lahdessa kallista ja liian moni jää vapaa-ajan rientojen ulkopuolelle.

Mutta on tämäkin jotain. Asenne on oikea, ja häviäjiä uudessa kokeilussa tuskin syntyy, päinvastoin: kulttuuritoimijat ja urheiluseurat saavat hyvää mainetta, kirjasto lujittaa asemaansa kansalaisten palvelijana ja lainaajalle kokemus on toivottavasti arkea piristävä.

On kiinnostavaa nähdä, mihin kaikkeen kirjastokortti vielä taipuu. Uusin lisäys palveluihin saatiin tällä viikolla, kun Päijät-Hämeen Lastu-kirjastot ottivat käyttöön elokuvien suoratoistopalvelun Kirjastokinon. Palvelussa elokuvia pääsee katsomaan ilmaiseksi kirjastokortilla.

Ei Kirjastokino mikään Netflix ole, mutta tarjolla on yllättäen myös aika tuoreita elokuvia ja dokumentteja.

Helsingin Töölön kirjasto laajentaa lainausta aina kuvataiteisiin saakka. Helmet-kirjastokorttia vilauttamalla seinälleen saa valokuvateoksen liki kuukaudeksi. Lainattavissa on 24 teosta kahdeksalta taiteilijalta.

Perjantaina käynnistyvä, Taiteen edistämiskeskuksen, Valokuvataiteilijoiden liiton sekä Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen kokeilu kestää vuoden loppuun. Vastaavaa ideaa on kokeiltu aiemmin myös Turussa.

Toivottavasti uudet ideat leviävät myös Lahteen, ja lainattavien kausikorttienkin valikoima laajenee kevään edetessä. Saataisiinko esimerkiksi Pelicans mukaan rinkiin? Tai Lahden musiikkiklubit? Onhan Lahdessa runsaasti muutakin musiikkia kuin sinfoniakonsertteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.