Tässä on lompakon arvokkain kanta-asiakaskortti, ja edut jopa lisääntyvät

Millamari Uotila

Lompakon tärkeimmästä kanta-asiakaskortista, kirjastokortista, on ihan hiljattain kehkeytynyt aikamoinen paketti. Kirjastokortista on tullut käypää valuuttaa esimerkiksi elokuvien suoratoistopalvelussa, kaupunginteatterissa ja salibandymatsissa.

Viime syksyn ja alkuvuoden aikana idea lainattavista kausikorteista on levinnyt vauhdilla ympäri Suomen. Yhä useamman kaupungin kirjasto on saanut valikoimaansa urheiluseurojen, teattereiden ja orkesterien kausikortteja, joita pääsee lainaamaan kirjastokortilla.

Lahdessa pääkirjasto lainaa kausikortteja Lahden kaupunginteatteriin ja kaupunginorkesterin konsertteihin sekä salibandyjoukkue LASBin peleihin.

Lainattavat kausikortit ovat hyvä idea ja sopivat loistavasti juuri kirjaston tarjontaan. Kirjasto on niitä harvoja kulttuuripalveluja, jotka ovat kaikkien saatavilla lompakon paksuudesta riippumatta. Kirjastossa käyminen ei myöskään leimaa. Kirjasto ei ole köyhäinapua eikä hyväntekeväisyyttä. Se on kaikkia varten.

Lainattavalla kausikortilla kulttuurista ja urheilusta pääsee nauttimaan ilman, että yhden illan elämys tekee loven kukkaroon.

Lainalipulla myös uuden kokeileminen on tehty aika helpoksi ja vaarattomaksi. Vaikka kokemus painuisi pakkaselle, ainakaan ei tarvitse murehtia rahallista tappiota.

Kirjastokortti madaltaa kynnyksiä ja avaa ovia. Aika hienoa!'

Lainattava kausikortti on helposti toteutettava konsti edistää kulttuurin saavutettavuutta. On totta, että isossa kuvassa pari ilmaiskorttia on pikkuruinen muutos. Ne eivät ratkaise sitä tosiasiaa, että harrastaminen on Suomessa ja Lahdessa kallista ja liian moni jää vapaa-ajan rientojen ulkopuolelle.

Mutta on tämäkin jotain. Asenne on oikea, ja häviäjiä uudessa kokeilussa tuskin syntyy, päinvastoin: kulttuuritoimijat ja urheiluseurat saavat hyvää mainetta, kirjasto lujittaa asemaansa kansalaisten palvelijana ja lainaajalle kokemus on toivottavasti arkea piristävä.

On kiinnostavaa nähdä, mihin kaikkeen kirjastokortti vielä taipuu. Uusin lisäys palveluihin saatiin tällä viikolla, kun Päijät-Hämeen Lastu-kirjastot ottivat käyttöön elokuvien suoratoistopalvelun Kirjastokinon. Palvelussa elokuvia pääsee katsomaan ilmaiseksi kirjastokortilla.

Ei Kirjastokino mikään Netflix ole, mutta tarjolla on yllättäen myös aika tuoreita elokuvia ja dokumentteja.

Helsingin Töölön kirjasto laajentaa lainausta aina kuvataiteisiin saakka. Helmet-kirjastokorttia vilauttamalla seinälleen saa valokuvateoksen liki kuukaudeksi. Lainattavissa on 24 teosta kahdeksalta taiteilijalta.

Perjantaina käynnistyvä, Taiteen edistämiskeskuksen, Valokuvataiteilijoiden liiton sekä Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen kokeilu kestää vuoden loppuun. Vastaavaa ideaa on kokeiltu aiemmin myös Turussa.

Toivottavasti uudet ideat leviävät myös Lahteen, ja lainattavien kausikorttienkin valikoima laajenee kevään edetessä. Saataisiinko esimerkiksi Pelicans mukaan rinkiin? Tai Lahden musiikkiklubit? Onhan Lahdessa runsaasti muutakin musiikkia kuin sinfoniakonsertteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 8. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 9. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 10. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 11. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 12. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 13. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 14. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa
 15. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.