Viime vuonna vain yksi sadasta suurituloisimmasta urheilijasta oli nainen, mutta merkkejä tasa-arvoisemmasta tulonjaosta on ilmassa

Kimmo Kangas

Naisurheilu oli torstaina järjestetyssä Urheilugaalassa esillä näyttävästi, eikä suotta. Esimerkiksi naisleijonien minuutti maailman­mestarina kuului epäilemättä viime vuoden sykähdyttävimpiin urheiluhetkiin. Voinee liioittelematta sanoa, että naisurheilusta puhuttiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ja näkyvyys mediassa oli parempi kuin ­ikinä – ­ainakin Suomessa.

Naisurheilun kasvanut suosio ei vielä ole näkynyt palkoissa etenkään joukkueurheilun puolella. Hyvin tiedossa on, että naisjalkapalloilijan tai naisjääkiekkoilijan ansiot ovat murunen miesten ansioista samoissa lajeissa. Yksilöurheilun puolella tilanne on ollut parempi, ainakin terävimmän kärjen osalta.

Ylen pari vuotta sitten tekemä selvitys kertoi, että esimerkiksi suomalaisen naishiihtäjän euro oli 64 senttiä mieshiihtäjän eurosta. Tehtävää siis riittää yksilölajienkin puolella.

Suomessa tilanne ei poikkea muusta maailmasta. Etenkin joukkueurheilussa miehet jyräävät palkka­tilastoissa.

Talouslehti ­ perinteisellä kovatuloisimpien urheilijoiden listalla viime vuonna naisurheilijoista parhaiten sijoittui tennispelaaja Serena Williams, sijalle 63. Hän oli ainoa sadan suurituloisimman listalle mahtunut nainen. Williamsinkin sijoitusta selittävät osaltaan merkittävät sponsori­tulot, jotka olivat arvion mukaan 25 miljoonaa dollaria.

Tennis on monella tapaa edelläkävijä palkkioiden yhdenvertaisuuden edistäjänä. Esimerkiksi Wimbledonissa ja Ranskan avoimissa miesten ja naisten palkintorahat ovat olleet yhtä suuret jo vuodesta 2007. Viime vuonna naisten tenniksen ammattilaiskiertueen WTA:n lopputurnauksen voittopalkinto oli jopa suurempi kuin miesten kiertueella.

Myös joukkueurheilun puolella alkaa näkyä positiivisia merkkejä. Viime vuonna Palloliitto ilmoitti, että miesten Huuhkajien ja naisten Helmareiden pelaajille maksettavat palkkiot ovat yhtä suuret.

Tällä viikolla yhdysvaltainen naisten ammattilaiskoripalloliiga WNBA ilmoitti päässeensä alustavasti sopuun uudesta työehtosopimuksesta, joka parantaa pelaajien ansioista ja muuta turvaa parhaimmillaan todella huomattavasti. mukaan pelaajan enimmäisansiot voivat jatkossa jopa kolminkertaistua noin 500 000 dollariin kaudessa. Uusi sopimus takaisi myös esimerkiksi äitiysloman täydellä palkalla, lastenhoitotiloja halleille ja stipendin lapsille.

WNBA:n uusi enimmäispalkka ei toteutuessaan pääse vielä lähellekään edes miesten NBA:n minimipalkkaa, mutta muutos ja parannus on silti huomattava. Näin ennen kaikkea siksi, että jatkossa ammattilaiskoripallosarjojen tulonjako määräytyisi samoilla perusteilla. Pelaajat saisivat tuotoista puolet.

Urheilu on miljardien arvoista viihdeteollisuutta, jossa raha liikkuu kuluttajien kiinnostuksen mukaan. Jos toisessa lajissa yleisökeskiarvo on 7 000 ja toisessa 17 000, on palkkaa vaikea maksaa yhtäläisesti. Tärkeintä olisikin saada tilkittyä perusteettomat erot nais- ja miesurheilun palkoissa.

Jos kiinnostus kasvaa nähdyllä tavalla, täytyy myös naisurheilijoiden palkkojen nousta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.