Viime vuonna vain yksi sadasta suurituloisimmasta urheilijasta oli nainen, mutta merkkejä tasa-arvoisemmasta tulonjaosta on ilmassa

Kimmo Kangas

Naisurheilu oli torstaina järjestetyssä Urheilugaalassa esillä näyttävästi, eikä suotta. Esimerkiksi naisleijonien minuutti maailman­mestarina kuului epäilemättä viime vuoden sykähdyttävimpiin urheiluhetkiin. Voinee liioittelematta sanoa, että naisurheilusta puhuttiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ja näkyvyys mediassa oli parempi kuin ­ikinä – ­ainakin Suomessa.

Naisurheilun kasvanut suosio ei vielä ole näkynyt palkoissa etenkään joukkueurheilun puolella. Hyvin tiedossa on, että naisjalkapalloilijan tai naisjääkiekkoilijan ansiot ovat murunen miesten ansioista samoissa lajeissa. Yksilöurheilun puolella tilanne on ollut parempi, ainakin terävimmän kärjen osalta.

Ylen pari vuotta sitten tekemä selvitys kertoi, että esimerkiksi suomalaisen naishiihtäjän euro oli 64 senttiä mieshiihtäjän eurosta. Tehtävää siis riittää yksilölajienkin puolella.

Suomessa tilanne ei poikkea muusta maailmasta. Etenkin joukkueurheilussa miehet jyräävät palkka­tilastoissa.

Talouslehti ­ perinteisellä kovatuloisimpien urheilijoiden listalla viime vuonna naisurheilijoista parhaiten sijoittui tennispelaaja Serena Williams, sijalle 63. Hän oli ainoa sadan suurituloisimman listalle mahtunut nainen. Williamsinkin sijoitusta selittävät osaltaan merkittävät sponsori­tulot, jotka olivat arvion mukaan 25 miljoonaa dollaria.

Tennis on monella tapaa edelläkävijä palkkioiden yhdenvertaisuuden edistäjänä. Esimerkiksi Wimbledonissa ja Ranskan avoimissa miesten ja naisten palkintorahat ovat olleet yhtä suuret jo vuodesta 2007. Viime vuonna naisten tenniksen ammattilaiskiertueen WTA:n lopputurnauksen voittopalkinto oli jopa suurempi kuin miesten kiertueella.

Myös joukkueurheilun puolella alkaa näkyä positiivisia merkkejä. Viime vuonna Palloliitto ilmoitti, että miesten Huuhkajien ja naisten Helmareiden pelaajille maksettavat palkkiot ovat yhtä suuret.

Tällä viikolla yhdysvaltainen naisten ammattilaiskoripalloliiga WNBA ilmoitti päässeensä alustavasti sopuun uudesta työehtosopimuksesta, joka parantaa pelaajien ansioista ja muuta turvaa parhaimmillaan todella huomattavasti. mukaan pelaajan enimmäisansiot voivat jatkossa jopa kolminkertaistua noin 500 000 dollariin kaudessa. Uusi sopimus takaisi myös esimerkiksi äitiysloman täydellä palkalla, lastenhoitotiloja halleille ja stipendin lapsille.

WNBA:n uusi enimmäispalkka ei toteutuessaan pääse vielä lähellekään edes miesten NBA:n minimipalkkaa, mutta muutos ja parannus on silti huomattava. Näin ennen kaikkea siksi, että jatkossa ammattilaiskoripallosarjojen tulonjako määräytyisi samoilla perusteilla. Pelaajat saisivat tuotoista puolet.

Urheilu on miljardien arvoista viihdeteollisuutta, jossa raha liikkuu kuluttajien kiinnostuksen mukaan. Jos toisessa lajissa yleisökeskiarvo on 7 000 ja toisessa 17 000, on palkkaa vaikea maksaa yhtäläisesti. Tärkeintä olisikin saada tilkittyä perusteettomat erot nais- ja miesurheilun palkoissa.

Jos kiinnostus kasvaa nähdyllä tavalla, täytyy myös naisurheilijoiden palkkojen nousta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.