Matkailun markkinointia Messukeskuksen wc:ssä

Markus Pirttijoki

Alamme olla hyvällä alulla. Nimittäin sen oivaltamisessa, että matkailu on vientiteollisuutta aivan kuten on puun sahaaminen, sellun keittäminen, laivamoottorin valmistaminen ja mobiilipelin koodaaminenkin.

Matkailubisneksessä on vieläpä se hyvä puoli, että se ei välttämättä vaadi samanlaisia investointeja tai osaamispääomaa kuin moni muu toimiala.

Matkailussa on kyse paljon yksinkertaisemmasta asiasta. Siitä huolimatta, tai kenties juuri siksi, se on meille suomalaisille hyvin vaikea juttu. Olemme nimittäin tavattoman epäluuloisia, että joku toinen voisi kiinnostua siitä, mikä meille on itsestään selvää tai jopa vastenmielistä.

Lapissa meni kymmeniä vuosia, että alueen matkailubrändi kasvoi ja kehittyi sellaiseksi kuin se nyt on. Enkä ihmettele.

Alkuperäisen lappilaisen oli varmasti vaikea nähdä, että se pimeys ja kylmyys, jonka kanssa hän ja hänen esi-isänsä olivat joutuneet vuosisatojen saatossa kamppailemaan ihan tosissaan, voisi olla jollekin niin kova juttu, että tämä on valmis maksamaan sen nähdäkseen.

Itsellä lamppu syttyi lomamatkalla Kyproksella. Siellä kyse oli ihan samasta asiasta kuin Suomessakin: tavallisen vetovoimasta. Hotellimme sijaitsi meren rannalla ja samaan riviin oli nätisti rakennettu kaikki muutkin turistien asumukset. Paikallinen väki sen sijaan asui sisämaassa.

Luulin ensin, että markkinavoimat olivat heidät sinne häätäneet, mutta paljasjalkainen kyproslainen taksinkuljettaja kertoi totuuden.

Hän ei voinut sietää merenrannan kohinaa. Veden osuminen rantahiekkaan yhä uudestaan ja uudestaan oli kuin kiinalainen vesikidutus, jossa otsaan pudotetaan tasaisin väliajoin vesitippa ja pidemmän päälle tuo pieni pisara alkaa tuntua samalta kuin vasaran isku.

Se, mikä paikalliselle asukkaalle oli tavallisuudessaan muuttunut tympeäksi, oli meille turisteille poikkeuksellisena tapahtumana elämys. Tämä onkin matkailubisneksen sääntö numero yksi: se, mihin olet kyllästynyt, on todennäköisesti juuri sitä, mitä joku toinen kaipaa. Ja kun näitä ”jokuja” on riittävän monta, syntyy kannattavaa liiketoimintaa.

Lahden seutu on osa Järvi-Suomea. Tämä näkyi isosti nyt viikonloppuna Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Sinänsä looginen, vaikka monen täkäläisen mielestä ei kenties kovin luova ratkaisu.

Ei meille, vaan entäpä niille, joita tänne haluamme? Järvi edustaa puhdasta luontoa, liplattavaa rentoutusta ja ylipäätään vettä.

Niin, vettä. Puhdas vesi on meille niin normaali asia, että huuhtelemme vessanpöntötkin juomakelpoiselle vedellä. Vaan tiedämmekö me sitä, että ulkomainen ei sitä ehkä tiedä? Sitä, että vesi kelluu ihan tässä meidän alla.

Kun poikkesin Messukeskuksen wc:ssä ja pesin käteni, silmääni pisti hanan yläpuolelle sijoitettu kyltti, jossa luki englanniksi: ”Arvoisa asiakas, huomioithan että hanavesi Suomessa on korkealaatuista ja voit huoletta juoda vettä hanasta.”

Messukeskuksen vessa ei tainnut tietää itsekään, että sekin oli valjastettu markkinoimaan päijäthämäläistä matkailua turisteille. Vesihän tuli Päijänteeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.