Matkailun markkinointia Messukeskuksen wc:ssä

Markus Pirttijoki

Alamme olla hyvällä alulla. Nimittäin sen oivaltamisessa, että matkailu on vientiteollisuutta aivan kuten on puun sahaaminen, sellun keittäminen, laivamoottorin valmistaminen ja mobiilipelin koodaaminenkin.

Matkailubisneksessä on vieläpä se hyvä puoli, että se ei välttämättä vaadi samanlaisia investointeja tai osaamispääomaa kuin moni muu toimiala.

Matkailussa on kyse paljon yksinkertaisemmasta asiasta. Siitä huolimatta, tai kenties juuri siksi, se on meille suomalaisille hyvin vaikea juttu. Olemme nimittäin tavattoman epäluuloisia, että joku toinen voisi kiinnostua siitä, mikä meille on itsestään selvää tai jopa vastenmielistä.

Lapissa meni kymmeniä vuosia, että alueen matkailubrändi kasvoi ja kehittyi sellaiseksi kuin se nyt on. Enkä ihmettele.

Alkuperäisen lappilaisen oli varmasti vaikea nähdä, että se pimeys ja kylmyys, jonka kanssa hän ja hänen esi-isänsä olivat joutuneet vuosisatojen saatossa kamppailemaan ihan tosissaan, voisi olla jollekin niin kova juttu, että tämä on valmis maksamaan sen nähdäkseen.

Itsellä lamppu syttyi lomamatkalla Kyproksella. Siellä kyse oli ihan samasta asiasta kuin Suomessakin: tavallisen vetovoimasta. Hotellimme sijaitsi meren rannalla ja samaan riviin oli nätisti rakennettu kaikki muutkin turistien asumukset. Paikallinen väki sen sijaan asui sisämaassa.

Luulin ensin, että markkinavoimat olivat heidät sinne häätäneet, mutta paljasjalkainen kyproslainen taksinkuljettaja kertoi totuuden.

Hän ei voinut sietää merenrannan kohinaa. Veden osuminen rantahiekkaan yhä uudestaan ja uudestaan oli kuin kiinalainen vesikidutus, jossa otsaan pudotetaan tasaisin väliajoin vesitippa ja pidemmän päälle tuo pieni pisara alkaa tuntua samalta kuin vasaran isku.

Se, mikä paikalliselle asukkaalle oli tavallisuudessaan muuttunut tympeäksi, oli meille turisteille poikkeuksellisena tapahtumana elämys. Tämä onkin matkailubisneksen sääntö numero yksi: se, mihin olet kyllästynyt, on todennäköisesti juuri sitä, mitä joku toinen kaipaa. Ja kun näitä ”jokuja” on riittävän monta, syntyy kannattavaa liiketoimintaa.

Lahden seutu on osa Järvi-Suomea. Tämä näkyi isosti nyt viikonloppuna Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Sinänsä looginen, vaikka monen täkäläisen mielestä ei kenties kovin luova ratkaisu.

Ei meille, vaan entäpä niille, joita tänne haluamme? Järvi edustaa puhdasta luontoa, liplattavaa rentoutusta ja ylipäätään vettä.

Niin, vettä. Puhdas vesi on meille niin normaali asia, että huuhtelemme vessanpöntötkin juomakelpoiselle vedellä. Vaan tiedämmekö me sitä, että ulkomainen ei sitä ehkä tiedä? Sitä, että vesi kelluu ihan tässä meidän alla.

Kun poikkesin Messukeskuksen wc:ssä ja pesin käteni, silmääni pisti hanan yläpuolelle sijoitettu kyltti, jossa luki englanniksi: ”Arvoisa asiakas, huomioithan että hanavesi Suomessa on korkealaatuista ja voit huoletta juoda vettä hanasta.”

Messukeskuksen vessa ei tainnut tietää itsekään, että sekin oli valjastettu markkinoimaan päijäthämäläistä matkailua turisteille. Vesihän tuli Päijänteeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.