Korjausliike tehtävä ajoissa

Syntyvyyyden jatkuva lasku vähentää lasten määrää ja lisää paineita päiväkotien ja koulujen lakkauttamiseen. Antti Yrjönen

Suomessa havahduttiin vasta hiljattain siihen, että jo vuosia jatkuneesta syntyvyyden laskusta näyttää tulevan pysyvä ilmiö, joka vaikuttaa yhteiskuntaan monin tavoin.

Tilastokeskuksen ennusteet alkoivat povata merkittävää väestökatoa myös Päijät-Hämeeseen, minkä pohjalta maakunnassamme ehdittiin jo viime vuonna päivittää uudelleen lähitulevaisuuden oppilasennusteet. Niiden mukaan peruskouluissamme olisi jo alkaneen vuosikymmenen puolimaissa 1 500 oppilasta vähemmän kuin nyt. Tämä edellyttäisi merkittäviä muutoksia kouluverkkoon.

Ounasteltu suuntaus saa vahvistusta konsulttiyhtiö Perlaconin tuoreesta selvityksestä, jonka tilasivat yksissä tuumin Kuntaliitto ja maamme 18 maakuntaliittoa. Selvitys voi olla kuntapäättäjille hiuksia nostattavaa luettavaa, sillä ennustettu väestökehitys edellyttää heiltä kovia päätöksiä palvelujen saneeraamiseksi syntyvyyden laskun ja väestön vanhenemisen edellyttämään kuntoon. Eikä aikaa ole tuhlattavaksi asti.

Konsulttien mukaan koko Suomessa tarvitaan kymmenen vuoden kuluttua varhaiskasvatukseen ja alakouluihin 12 000 työntekijää vähemmän kuin nykyään. Vastaavasti vanhustenhoitoon pitää löytää 18 000 ihmistä enemmän.

Tarve on samansuuntainen myös Päijät-Hämeessä, missä asukasluvun ennustetaan laskevan vuoteen 2030 mennessä lähes 7 400:lla. Päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten määrä vähenisi neljänneksellä. Siitä seuraa, että varhaiskasvatuksessa tulisi vähentää yli 300 ja alakouluissakin runsaat 150 työpaikkaa.

Konsulttien esittämien lukujen osumatarkkuudesta on helppo kiistellä. Kiistattomampaa on väestökehityksen suunnan ja seurausten väistämättömyys, kun maahanmuutostakaan ei liene ratkaisevaa apua. Jos ja kun lasten määrä vähenee, vähenee myös koulujen ja opettajien tarve. Samaan aikaan palvelujen painopistettä on siirrettävä entistä voimallisemmin ikäihmisten hoivan puolelle.

Korjausliike kannattaa tehdä ajoissa, vaikka harvat päätökset lienevät paikallispoliitikoille tuskallisempia kuin koulujen lakkauttamiset. Maakuntajohtaja Laura Leppänen patistelee poliitikkoja nuijimaan päätöksiä pöytään viimeistään ensi kuntavaalien jälkeen (ESS 16.1.). Siinä yhteydessä ei pidä unohtaa myöskään jo tehtyjä investointilinjauksia.

Toki lapsikato antaisi mahdollisuuden pienentää koulujen ryhmäkokoja, mikä saattaisi parantaa opetuksen laatua. Sama pätee päiväkoteihin. Eri asia silti on, onko kunnilla siihen varaa, kun rahaa pitää käyttää yhä enemmän ikääntyneiden kasvavaan hoidontarpeeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.