Taksiuudistus syytä päivittää

Taksiuudistus on lisännyt taksien määrää erityisesti etelän suurissa kaupungeissa mutta nostanut myös hintoja. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Työttömien aktiivimalli ja taksiuudistus kelpaavat esimerkeiksi monista Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viime vaalikaudella voimaan puskemista lakimuutoksista, jotka herättivät jo syntyessään kovaa kritiikkiä silloisessa oppositiossa.

Aktiivimallin uusi demarijohtoinen hallitus purki melkein ensi töikseen valtaan päästyään. Myös taksilakia hallitus aikoo arvioida pian uudelleen, kunhan se on saanut riittävästi tietoa tarvittavien korjausliikkeiden perustaksi.

Periaatteessa on kyseenalaista, jos politiikassa yleistyy käytäntö, jossa uudet hallitukset keskittyvät lähinnä kumoamaan edeltäjänsä päätöksiä. Tällainen nokittelu voisi vaalikaudesta toiseen jatkuessaan jähmettää täysin yhteiskunnan välttämättömän kehitystyön.

Toisaalta olisi hölmöä jättää ikuisesti voimaan lakeja, jotka nopeasti osoittautuvat täydellisesti tai suurelta osin epäonnistuneiksi. Aktiivimalli oli selvästikin sellainen, ja tähän mennessä julkisuuteen saadut tiedot antavat vahvan aiheen olettaa samaa myös uudesta taksilaista.

Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan (ESS 20.1.) puolitoista vuotta voimassa ollut uudistus on toki lisännyt taksien määrää. Odotetusti näin on tapahtunut eritoten pääkaupunkisedulla. Syrjäseuduilla saatavuus näyttää heikentyneen, kuten pelättiin.

Ikävin yllätys on, että taksilla matkustaminen on kallistunut selvästi, keskimäärin 13 prosenttia. Niin ei pitänyt käydä, sillä kilpailun vapauttamisen ja sääntelyn purkamisen piti uudistuksen puolestapuhujien mukaan laskea hintoja. Laskupiikki jäi kuitenkin vain parin kuukauden mittaiseksi.

Hinnat ovat nousseet eniten Etelä-Suomen suurissa keskuksissa. Niissä taksit oppivat nopeasti hyödyntämään hintojen vapauttamista nostamalla taksoja isojen tapahtumien ja juhlakausien ajaksi. Asiakkaat sitä vastoin tuntuvat hyödyntäneen varsin laiskasti uutta mahdollisuutta kilpailuttaa takseja keskenään edullisempien taksojen toivossa. Se lienee koettu liian vaivalloiseksi tai vaikeaksi tehtäväksi.

Monia asiakkaita on hämmentänyt, että taksamittarit tai vastaavat sovellukset eivät enää ole takseissa pakollisia. Tämä on ­­omiaan lisäämään harmaata taloutta, mikä huolestuttaa Verohallintoa. Se vaatii paluuta vanhaan käytäntöön tältä osin.

Verohallinnon lisäksi myös Traficom sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto aikovat pian jättää liikenne- ja viestintäministeriölle arvionsa taksilain uudistamistarpeista. Siitä on hallituksenkin helppo ammentaa, sillä korjattavaa näyttäisi jo alustavien kokemusten perusteella riittävän kosolti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS seuraa: Lahden Patomäessä käynnissä poliisioperaatio - asuintalo piiritetty, paikalla lääkäri luotiliiveissä
 2. Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?
 3. Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?
 4. Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: jopa 120 000 ilmoitusta kerralla
 5. Terveydenhuolto sai yhtenäiset ohjeet salassa pidettävien potilastietojen luovuttamisesta poliisille
 6. Heinolassa urheilijoiden harjoittelu otetaan osaksi lukioarkea - "Mukaan voi hakea vaikka kesken lukuvuoden"
 7. Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden
 8. Pääkirjoitus: Lentorata olisi Lahdelle tärkeä, siksi kaupungin kannattaa osallistua sen suunnitteluun
 9. "Aivan sairas treeniohjelma" – Orimattilan teatteri julkisti ensi kesän veljessarjansa
 10. Vesisade ei ole vaikuttanut Salppurin lipunmyyntiin
 11. Sähköratavaurio haittaa liikennettä Savon radalla - lue yön uutiskooste
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia
 13. Sinivuokko kukkii Lahdessa, näsiä Asikkalassa – kasvitieteilijän mukaan kevään merkit ovat helmikuussa tavattomia, mutta eivät yllättäviä
 14. Myös Hollolan kunnanhallitus penseä kierrätyspuistolle
 15. Pelicansin teinipuolustajat saivat kantaa isoa kuormaa – "Tykkään siitä, että nämä nuoret tulevat rohkeasti mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.