Taksiuudistus syytä päivittää

Taksiuudistus on lisännyt taksien määrää erityisesti etelän suurissa kaupungeissa mutta nostanut myös hintoja. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Työttömien aktiivimalli ja taksiuudistus kelpaavat esimerkeiksi monista Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viime vaalikaudella voimaan puskemista lakimuutoksista, jotka herättivät jo syntyessään kovaa kritiikkiä silloisessa oppositiossa.

Aktiivimallin uusi demarijohtoinen hallitus purki melkein ensi töikseen valtaan päästyään. Myös taksilakia hallitus aikoo arvioida pian uudelleen, kunhan se on saanut riittävästi tietoa tarvittavien korjausliikkeiden perustaksi.

Periaatteessa on kyseenalaista, jos politiikassa yleistyy käytäntö, jossa uudet hallitukset keskittyvät lähinnä kumoamaan edeltäjänsä päätöksiä. Tällainen nokittelu voisi vaalikaudesta toiseen jatkuessaan jähmettää täysin yhteiskunnan välttämättömän kehitystyön.

Toisaalta olisi hölmöä jättää ikuisesti voimaan lakeja, jotka nopeasti osoittautuvat täydellisesti tai suurelta osin epäonnistuneiksi. Aktiivimalli oli selvästikin sellainen, ja tähän mennessä julkisuuteen saadut tiedot antavat vahvan aiheen olettaa samaa myös uudesta taksilaista.

Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan (ESS 20.1.) puolitoista vuotta voimassa ollut uudistus on toki lisännyt taksien määrää. Odotetusti näin on tapahtunut eritoten pääkaupunkisedulla. Syrjäseuduilla saatavuus näyttää heikentyneen, kuten pelättiin.

Ikävin yllätys on, että taksilla matkustaminen on kallistunut selvästi, keskimäärin 13 prosenttia. Niin ei pitänyt käydä, sillä kilpailun vapauttamisen ja sääntelyn purkamisen piti uudistuksen puolestapuhujien mukaan laskea hintoja. Laskupiikki jäi kuitenkin vain parin kuukauden mittaiseksi.

Hinnat ovat nousseet eniten Etelä-Suomen suurissa keskuksissa. Niissä taksit oppivat nopeasti hyödyntämään hintojen vapauttamista nostamalla taksoja isojen tapahtumien ja juhlakausien ajaksi. Asiakkaat sitä vastoin tuntuvat hyödyntäneen varsin laiskasti uutta mahdollisuutta kilpailuttaa takseja keskenään edullisempien taksojen toivossa. Se lienee koettu liian vaivalloiseksi tai vaikeaksi tehtäväksi.

Monia asiakkaita on hämmentänyt, että taksamittarit tai vastaavat sovellukset eivät enää ole takseissa pakollisia. Tämä on ­­omiaan lisäämään harmaata taloutta, mikä huolestuttaa Verohallintoa. Se vaatii paluuta vanhaan käytäntöön tältä osin.

Verohallinnon lisäksi myös Traficom sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto aikovat pian jättää liikenne- ja viestintäministeriölle arvionsa taksilain uudistamistarpeista. Siitä on hallituksenkin helppo ammentaa, sillä korjattavaa näyttäisi jo alustavien kokemusten perusteella riittävän kosolti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.