Nykymenolla ei voida jatkaa

Puolet Päijät-Hämeen terveyskeskuksista on jo ulkoistettu. Lahden eteläistä lähiklinikkaa pyörittää Mehiläinen. Sami Kuusivirta

Tuore hanke Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskeskusten palvelujen järjestämiseksi uudella ja varsin poikkeuksellisella tavalla nytkähti maanantaina eteenpäin, vaikka sitä vastaan ehti lyhyessä ajassa nousta kova puolue- ja myös järjestöpoliittinen paine.

Yhtymän hallitus päätti äänin 4–3 ryhtyä valmistelemaan hanketta yhtymävaltuuston päätettäväksi virkamiesten esityksen mukaisesti. Tarkoituksena on siirtää ensin Lahden ja Kärkölän sekä myöhemmin useimpien muidenkin kuntien sote-keskukset perustettavan yhteisyrityksen tuotettavaksi. Yhteisyrityksen enemmistöosakkaaksi yhtymä hakee kumppanikseen Terveystalon tai Mehiläisen kaltaista yritystä, jonka voimat ja osaaminen riittävät vaativaan urakkaan.

Yksityiset terveysfirmat ovat palvelujen tuottajina tuttu näky yhtymän vastuulla nykyään olevilla terveysasemilla, koska kunnat eivät aikanaan löytäneet muuta ratkaisua lääkäripulan helpottamiseksi. Toistuvat lyhytaikaiset sopimukset eivät kuitenkaan ole taanneet palvelujen kehittymistä. Siksi ne halutaan korvata esitetyllä mallilla. Näin palvelut tulisivat varmimmin turvatuiksi, sillä yhtymän omat rahkeet eivät riitä ottamaan kontolleen yhdellä rysäyksellä kaikkia ulkoistettuja toimintoja.

Yhtymän julkistettua suunnitelmansa ilma on ollut sakeana vastustuksesta, vahvasti ideologisella sävyllä. Vasemmalla laidalla hanke on leimattu valtavaksi palvelujen yksityistämisoperaatioksi, vaikka yhteisyrityksen voisi nähdä myös askelena takaisin päin nykytilanteesta, jossa puolet avosairaanhoidosta on ulkoistettu yksityisille.

Kysymyksiä on satanut yksin siksi, että vastaavaa hanketta ei ole toteuttettu Suomessa näin laajana. Pienempänä kyllä, ja paikoin hyvin tuloksin. Selvyyden hankkimiseksi epäselvistä yksityiskohdista hallituksen vähemmistö olisi ottanut parin viikon aikalisän, mutta enemmistö ei halunnut viivytellä nykyisten ulkoistussopimusten kohta umpeutuessa.

Aikataulu on kireä. Pieni hengähdystauko olisi silti saattanut olla tarpeen asioiden kirkastamiseksi ja tunteiden rauhoittamiseksi. Kun hanketta pusketaan kovalla vauhdilla kohti maalia, päättäjät voivat lyödä näkemyksensä liian varhain liian tiukasti lukkoon. Sen jälkeen kantaa on vaikea muuttaa, vaikka tosiasiat sitä puoltaisivat.

Kyse on maakunnan kannalta niin kriittisestä hankkeesta, että lopullinen päätös ansaitsee yhtymävaltuustossa mahdollisimman laajan enemmistön taakseen, suuntaan tai toiseen. Jos tämä malli hylätään, on samalla osattava vastata kysymykseen, mitä sitten tehdään. Nykymenolla ei voida kauan jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.